Vidovdanske rane ratnih profitera

U tradiciji srpskog naroda Vidovdan je oduvijek zauzimao posebno mjesto. Od Miloša i Gavrila, do majora Tepića, Veljka Milankovića i heroja sa Košara, mnogo je istinskih velikih heroja na koje trebamo biti ponosni, i kojih se trebamo prisjetiti svakoga dana u godini, a ne samo Vidovdana.

Republika Srpska 29.06.2018 | 14:05
Vidovdanske rane ratnih profitera
Mnogo je junaka krvarilo i poginulo kako bi mi danas živjeli u slobodi, a mnogih od njih su nažalost nepravedno zaboravljeni i zapostavljeni. Baš uoči Vidovdana zvao me je sin jednog časnog oficira Vojske Republike Srpske, o kome ću uskoro pisati, tražeći da mu pomognem da pronađe bilo kakav posao u okupiranom Trebinju kako bi kupio lijekove i prehranio porodicu. 

                                    

I dok mnogi borci, djeca naših heroja i vitezova, vape za korom hljeba i mrvicama dostojanstva, dezerteri i ratni profiteri grade luksuzne rezidencije, organizuju pirove kako bi proslavljali svoje ratne „uspjehe“, pljačkaške pohode i prvi zarađeni milion. Slučajno ili ne, upravo na Vidovdan 1992. godine ranjen je i Radomir Sladoje zvani Deba, zamjenik načelnika Kalinovika, i još malo pa većinski vlasnik ovog malog i zaboravljenog mjesta na kraju svijeta.   

                                                                                                          

Deba je ranjen u junačkom jurišu na kuću Cvijana Kapurana u Trnovu, a njegov neustrašivi pohod zaustavila je ručna bomba koju je vlasnik postavio kako bi spriječio provalu i pljačku imovine dok je na ratištu. Zaslijepljen pohlepom Radomir nikada nikog nije slušao, pa se i tog kobnog Vidovdana 1992. godine oglušio od upozorenja da je srpska kuća minirana, pa je prilikom provale u kuću teško ranjen od bombe koja je bila svezana za vrata. Tako je bomba spriječila Debu da se dokopa ratnog plijena u vidu  tada jako popularnih „Grunding“ televizora sa daljinskim upravljačem. Čuvši eksploziju, posramljeni saborci su mu pritekli u pomoć, i zbunjeno izgovorili rečenicu „sretne ti rane, junače“!       

                                     

Bog je te 1992. godine sačuvao Debu i poslao mu oštro opomenu, koja ga nije nimalo pokolebala, pa danas proslavlja „junačke rane“ u društvu svojih pobratima, dezertera i ratnih profitera, rugajući se u lice svim čestitim borcima Vojske Republike Srpske. I dok je većina boraca na rubu egzistencije, Radomir se bavi krupnim biznisom glumeći velikog Srbina i patriotu, istovremeno blisko sarađujući sa onima koji su se borili protiv Republike Srpske. Radomir i njegov partijski šef imaju mnogo toga sličnog, i oba su prve korake i milione napravili na „ronhilu“. Kao što je u ratu podmićivao policiju kako bi mogao švercovati, tako i danas u miru kupuje obezglavljeni narod Kalinovika i svoje podanike za sitne pare, kako bi na kraju postao vlasnik cijele Zagore, a rodno mjesto preimenovao u Debingrad.   

                 

Deba je vlasnik hotela, benzinske pumpe, pilane, restorana, više kafića i poslovnih objekata u Kalinoviku, i još mu samo preostaje da preuzme Parohijski dom, pa da postane većinski vlasnik rodnog mjesta.  Njegova vila u izgradnji, kao dio hotelskog kompleksa, ima unutrašnji i vanjski bazen te inicijale RS, kako neupućeni putnici namjernici ne bi pomislili da se radi o rezidenciji Republike Srpske, već da odmah shvate ko je Radomir Sladoje, ponosni vlasnik luksuzne hacijende kakve se teško mogu vidjeti i na Dedinju, a ne opustošenim mjestima poput Kalinovika.    

             

Zanimljivo da veliki Srbi i patriJote, uglavnom bivši skojevci, RS i druge inicijale na svojim rezidencijama pišu latinicom!  Luksuzni džipovi i parkirane limuzine, kamen i kovano željezo, kroz koje se nazire bazen od skupocjenog mermera, su statusni simboli po kome su patriJote i veliki Srbi postali nadaleko poznati i prepoznatljivi.   

                               

Deba je kupovinama i ucjenama  došao i do mjesta zamjenika načelnika opštine bez dana radnog staža, a rezultati njegove višedecenijske vladavine vide se u stalnom progonu i iseljavanju svojih sugrađana i neistomišljenika. Kalinovik odumire, i lani su u školu upisana svega 4 đaka-prvačića, koja su rođena kada je on preuzimao vlast. Istovremeno je Deba pustio pipke svoje hobotnice svuda okolo, pa skoro da nema većeg mjesta, od Trebinja, Sarajeva do Beograda, u kome veliki Srbin i patriJota nema neku nekretninu, stan ili lokal.                                  


Tužno je što borci ćute i nijemo posmatraju kako bujaju ratni profiteri, dezerteti, partijski čauši i njihova imovina. Igrom sudbine, na dan junačkog ranjavanja Vidovdan, Deba Sladoje postavljao je kamen-temeljac za spomenik poginulim srpskim vojnicima i generalu Ratku Mladiću, i još na tom poslu vrijednom 300 000 maraka angažovao dvorskog neimara bliskog dezerteru Iliji Tamindžiji.                              

Bahato ponašanje, luksuzne jahte, vile, hoteli i avioni su statusni simboli po kojima prepoznajemo velike Srbe i patriJote na vlasti. Pitanje je do kada će borci da ćute, trpe poniženja i čekaju milostinju u vidu minimalne penzije, koju otuđena vlast i Vlada predstavljaju kao širokogrudan gest vrijedan hvale.

nebojsavukanovic.info

Komentari / 59

Ostavite komentar
Name

Deba

29.06.2018 12:10

On sa sela nekad a selo iz njega nikad! Faca dziberska bila i ostala

ODGOVORITE
Name

Intergaj

29.06.2018 12:42

Sve ce to djavo odnijeti! Pa i njegov zemo Drazen Mandic bio kao i on a sad duzan i bogu i narodu, kafe u BN nesmije popiti nego na balkonu, a nekad gigant bio! Kako dodje jos brze ode jer nisu oni navikli na bolje

Name

Ja ne vidim razlog

29.06.2018 12:58

Ja ne vidim razlog da branite borce,ako su oni sami,njih preko dvijestotine hiljada,dozvolili da im Dodik i ovaj smrdo vladaju,ja im samo mogu cestitai.Bravo borci,bravo BORS,bravo.

Name

PALE

29.06.2018 13:08

Gdje god lopovi sjedu tu su i popovi da trljaju ruke od bradurine, kad se opet zapuca nek vam cace puske uzme, ja vise nikad, kakva RS i bakraci, jebem ti zasta smo krv lili. Pleme vam jebem lopovsko.

Name

борац

29.06.2018 13:37

...о кукавно српство угашено... Страшно је ко се зове борцем, а још страшнија само срамна ћутња правих бораца и јунака. Вукане, само пиши! Тема је бескрај, а перо те хоће!

Name

Debil

29.06.2018 14:55

Debil je jedan obican debil. Neki dan zeta Ranka zaposlio da bide direktor skole a zet bio najgori djak u razredu.

Name

Миланко

01.07.2018 19:35

Мора да је овај ДЕБА, СНСДовац, а се Вукановић овако расписао! :) На жалост, има их свуда, ал само се прозивају они који су из супротног табора. Багра је свуда!

Name

Pale

29.06.2018 12:17

Svaka ti čast g.Vukanoviću na ovome tekstu

ODGOVORITE
Name

ре Пале

29.06.2018 12:51

Још да Вукан хоће писати о паљанским тајкунима и на који начин су они стекли богатства, у вријеме чије власти и уз помоћ којег политичара.

Name

Tata

29.06.2018 14:58

VUKANE SVAKA TI ČAST. SINONIM PRAVDE , JEDINI KOJI SE BORI SA OVIM LOPOVIMA

Name

Hare

29.06.2018 12:17

Bn Svaka Vam čast ......

ODGOVORITE
Name

Pozdrav

29.06.2018 14:59

Steta sto nema BN u Kalinpviku. Ali to Debi i dodiku odgovara. Rtrs je zlo. To se ne moze gledati, normaln covjek to ne gleda

Name

Лија

29.06.2018 12:24

Први је пут да Небојша нешто напише а да се у то може вјеровати и сматрати истином. Истина је да је дебели почео красти у вријеме оне власти, још у рату, а истина је да је то наставио и у вријеме ове власти гдје је своје лоповлуке усавршио, као већина њему сличних. Љигавац дебели се само приклањао онима који су долазили што ће учинити и након октобра. Има новца, може нешто и дати да би још узео.

ODGOVORITE
Name

Demobilisani

29.06.2018 12:24

Bravo Vukane sokole, pravo si ih u čelo, tako i treba

ODGOVORITE
Name

Vukanovicu LEGENDO

29.06.2018 12:40

Svaka cast za tekst!

ODGOVORITE
Name

Tito

29.06.2018 15:00

Vukanovo zlatno pero ce razotkriti mnoge necasne ljude i njihove radnje!

Name

DADO

29.06.2018 12:43

Njegovo ranjavanje u pljački da bi se prikazalo kao da je bilo na liniji sredio njegov rođak,tada potpukovnik po činu u Beogradu i srpska pobjegulja iz Sarajeva Rajo Sladoje.

ODGOVORITE
Name

Zoran

29.06.2018 13:39

Nažalost, ovo je sve tačno! U Trnovu i Kalinoviku na pomen Debinog imena kod pojedinih ljudi pojavljuje se širok osmjeh "ukrašen" kvarnim zubima sa otužnim zadahom truleži iz usta! Takvim spodobama Deba je idol!

Name

Patriota

29.06.2018 12:49

Bice kad tad usvojen zakon o porijeklu imovine, pa ce imati kucicu na Oblju i sobicak u Kalinoviku.

ODGOVORITE
Name

Hajdučki sastanak

29.06.2018 12:49

Vukane sokole pozdrav iz Nevesinja

ODGOVORITE
Name

Miso

29.06.2018 12:49

Sve tacno....nazalost..

ODGOVORITE
Name

Na zlst

29.06.2018 15:02

Na zalost ovako je u svim opstinama gdje vlada snsd

Name

Brod

29.06.2018 12:57

Ima ih i u Brodu, ..

ODGOVORITE
Name

Vuper

29.06.2018 12:58

NEK SE ZNA KOJE SRBIN. I KOJE PROLIO SEDAM LITARA KRVI. KAD SU SE TAKO BOROLI I TREBA DA IM SE DA. A ONI STO IZGIBOSE I OSTADOSE INVALIDI I ONI SU PROFITIRALI, JESYE MALO BEZ RUKU NOGO OCIJU A STA BI SAD, PA BILI SU URATU NISU ISLI DA STEKNU IMANJE. NAZDRAVLJE, DOCI CE VRAG PO SVOJE

ODGOVORITE
Name

Dno dna

29.06.2018 13:29

Sve se to naplati kada tada. Samo vrati se onima sto nisi krivi.

ODGOVORITE
Name

Sasa

29.06.2018 13:31

Motkama po glavi.

ODGOVORITE
Name

Bakica

29.06.2018 14:31

Svi Zagorani znaju da je njegov djed krao u onom ratu,unuk u ovom.Kad smo isli u skolu dva nacrtana krmka bi izgubio,a sada sav Kalinovik njegov.Tuga covjeka uhvati kad ode da obidje grobove sta ucini od Kalinovik.

Name

MILOS

29.06.2018 14:57

Steta motke LOMIT,FUJ BAGRO LOPOVSKA

Name

SOLETA

29.06.2018 15:06

BOGAMI DEBA JE BOLJI OD RUDONJE(RUDONJA RADIO SA RONHILOM)A DEBA SA MALBOROM 5...

Name

w

29.06.2018 14:13

svako mjesto ima takav primjer primaju invalidnine sami sebe ranili da neidu na ratista sad penzija i ostale sve prednosti dezerteri i profiteri niko ne cini nista po tom pitanju

ODGOVORITE
Name

Borim ,se Ja.......

01.07.2018 21:10

Evo ,vec 7 ,godina ,za ivaidninu i invaliditet ,borac 16 mot .brig protiv Minisarstva Bor.invalidske ..........Najzad ,dodje ,Ja ,do Presude Vrhovnog Suda ,u moju korist ,po treci put ,da se ,,javim drugostepenoj komisiji...Plati ,Ja ,i advokata ,svaka mu Cast ,a i Cast ,Vrhovnom Sudu ....Republike Srpske.....Po ,Pravdi ,Odlucise ,medjutim ..nikada se ne zna ,sta ce od toga da ,,bidne,,,Ali ,bice ,dok ...Zivim ,jer ,,,ceracemo se ,do Sudnjeg Dana,,Obecavam.

Name

Браво Вукане

29.06.2018 15:07

Вукане рука којом пишеш ти се позлатила.Па ти си једини на овим просторима који пише истину,једини храбар и чист.Какви борци какви бакрачи,они су обесхрабљени за ситне паре.Били крезуби а и сад су,камче корице хљеба да прехране нејач.Какви су то борци? Бораци су Митровић,Кришка,Додик,Нешковић,из БН.

ODGOVORITE
Name

Tapija

29.06.2018 15:08

Deba je zamjenik načelnika a nikad nije u toj nesretnoj opstini. Kaze nacelnica on se bavi gradjevinom hahahah. Peru pare opstinske preko fontane a na zalost i preko pumpe. Sipa se na Debinoj pumpi nemilice. I to po najskupljim cjenama. Sipa sumarstvo gdje Deba ima bratanca Kurcogleda, sipa doktor koji je njegov analni lizac jer mu vericu i njega drzi na direltorskoj funkciji. Sad starcki dom i direltorica sa privatnim fakultetom, pa socijalno sa direktoricom frljavom , pa komunalno...svi su oni primorani da sipaju kod debe gorivo ...

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

29.06.2018 17:19

A gdje drugo da sipaju? U Trnovu,Foči..a da je varalica jest brate malo je reci.

Name

Plin

29.06.2018 18:16

A gdjee sipaju plin?Sipaju oni Naftu al po 2,5 dok je u Trnovu 2.08km!

Name

Kalnovik

29.06.2018 15:13

Gori si mi Dzaja i Slavica koji su iz opozicije presli za rad sitnog interesa dau titraju jajca i lizu anus i cine s Debom vlast. Papci, prodate duse i najgora sorta. Izrodi pogani

ODGOVORITE
Name

G8

29.06.2018 16:10

ma nemoj tako...cuj ekolog i socijalista,pa to su ljudske velicine....

Name

Mile

29.06.2018 21:09

A sta ce bijede lizu guzicu a nekad su pricali sve najgore o njima.

Name

SUMAR

29.06.2018 15:21

I primaju platu godinama, a radno mjesto u hotelu. To su ti dezerteri A dobro jedu

ODGOVORITE
Name

VRATAR

29.06.2018 15:33

To je Manda

Name

Kalinovik

29.06.2018 15:45

Prvo sta mu je ono ispred usta, kao da vidim neki tvrdi predmet, drugo je li on bio borac RS iliiiiiii BiH posto vidim zastavu BiH i trece papak u zatvorenoj prostoriji se ne nose suncane.

ODGOVORITE
Name

Mile Rinhil

29.06.2018 15:57

Šta vi borci više hoćete.Obezbjeđeno vam je da po linijama pucate i šenlucite besplatno,a ako je koga šta pogodilo sam je kriv.Meni i Debi je sigurno bilo teže jer smo bili u stalnom strahu da će nas neko opljačkati.Koje smo mi muke imali podmićujući koje kakve komandante da vam prevezemo cigare i ostalo.Istina da smo većinu morali proturiti Armiji BiH,a vama smo davali mnogo jeftinije nego njima.Od tih para ja sam sinu 0voćnjak napravio,kupio stanove i ostalo.Ja sam veliki štediša,ja ne koristim svoja kola,ja vise jedem u Srbiji nego u kući,nisam troškali i zato eto imam.Ugledajte se na mene,Debu,Stevandića,Dusankicu i ostale u našoj partiji i bit će vam bolje.

ODGOVORITE
Name

Đole

29.06.2018 16:20

Eh, vi bi i da budete ranjeni i da profitirate. Ne mERe to tako! Ili, ili... sve dok narod, obična raja, ne shvati da mu je komsija važniji od brata, u svim segmentima, a da će se uvijek naći neki šupak koji će igrati na nacionalnu kartu i okrenuti taj narod “samog na sebe” za lični profit. Dok jedni dadnu sina, oca, brata, oko ruku, nogu, drugi će obezbjediti svoje peto koljeno na račun istog tog naroda, koji svako 50ak-100 godina nasjedne na te gluposti i digne ruku na komšije... a oni više ni ne znaju kuda sa parama. Dok većina vas jedva sklapa kraj sa krajem. Ma bravo. Ali, vidite “đe zapelo”, nadam se...

ODGOVORITE
Name

swe

29.06.2018 20:30

Bravo za komentar...

Name

Marva

29.06.2018 20:41

Djole,kako ne svatas,ovde ne zivi narod.

Name

Milorad

29.06.2018 21:18

Proglasiti ga za sultana jer ispunjava sve uslove.

ODGOVORITE
Name

STA RECI...

30.06.2018 08:15

..GOSPODINU I NJEMU SLICNIMA PO TEZINI DIJELA I NOVCANIKA??? IMATE DJECU A IMAMO IH I MI OBICNI I PRIZEMNI,PA JEL TREBA SVI DA SE UGLEDAMO NA VAS DA BI IH OBEZBIJEDILI, STA MISLITE VIDI LI TO NEKO,IMA LI BOGA I PRAVDE??? E NELJUDI NEVALJA VAM RABOTA OTELI STE OD TUDJEG DA BI DALI SVOME,NEMA TU SRECE,RAZMISLITE TIM SVOJIM GLAVURDAMA DOK JOS IMATE CIME AKO UOPSTE I IMATE!

ODGOVORITE
Name

Jadan li si

30.06.2018 08:24

Ja lijepe carsije i Vladara tame,sta uradi od naroda i prirodnih ljepota,koja crna opstina i nacelnici,direktori skole,banke,sta je ovo,nigdje nikog,nigdje djece,omladine, oteo si ljudima zivot,dostojanstvo! Za par godina sve ce se ugasiti a to je tvoje prokletstvo ali na zalost povukao si dobre ljude u svoj baksuzluk pa ce kao i u ratu za pravdu mnogo vise nevinih stradati.

ODGOVORITE
Name

De Ba

30.06.2018 19:06

Svako mjesto ima svog Debu i debice ali ovoliko i ovako e previse brate..De ba Deba popusti malo,precera ga a i ti bazeni jahte dvorci..ma bjaaaaziiii covjece smjesan si, pravi krkan,puno gledas filmove al ne kontas da su glumci bar lijepi,zgodni pa ih lakse gledati kao negativce..

ODGOVORITE
Name

Perodeformero

01.07.2018 07:54

Sve dok ljudi ne shvate da sa pedeset maraka prodaju budućnost svoje djece neće nam biti bolje zato u oktobru izadjite ljudi na izbore podržimo Vukotu i normalan život glasajmo protiv ovakvih poput debe i sličnih njemu,u kalinoviku se upisalo dvoje djaka u školu ove godine a slično je i u drugim manjim mjestima a ako hoćeš posao moraš biti u snsd u,dokle više???

Name

Miro

01.07.2018 08:53

Sve je ovo ziva istina. Bravo Vukane!!!

ODGOVORITE
Name

Миланко

01.07.2018 19:50

Јој,јој сјећам се како нам је лепо било док је СДС вршио власт. Љепота једна, јест да ми је пензија и инвалиднина каснила по неколико мјесеци, ал' брате слатко кашњење, јер знаш да су " поштени " на власти и они боље знају с твојим парама, гладан ал' СИТ свега. Јој како је било лијепо, јој, јој.

Name

Debin Rodjo

01.07.2018 16:27

Nemojte ljudi tako.Deba je dobar covjek.Ako nije pomogao nije ni odmogao.A pomogao je mnogim.Da nije debe u Kalinoviku bi se samo sadio krompir i ovce cuvale.Zahvaljuci njemu gore postoje radna mjesta privreda hotel.Bravo deba ti si ugledni biznismen samo te ne vole siromasni neradnici iz ljubomore.Deba je sve svoje posteno stekao.Covjek radi ima ideje i mozak ne radnici mora se raditi a ne biti tracav i ljubomoran.Naprjed Deba!Deba buduci nacelnik opstine Kalinovik!A dusmani crknite.

ODGOVORITE
Name

OPET

01.07.2018 18:30

DUPELIZAC! NERADNICI I PROFITERI I JESU ZAUZELI RADNA MJESTA I OTJERALI RADNIKE A OD BORACA NAPRAVILI SVE SEM PATRIOTA! ZALOSNO DA PROFITERI VAZE ZA PATRIOTE A LAKOME LOPURDE ZA VRIJEDNE I RADNE...ZLO I NAOPAKO...TU NE TREBA PAMET TU PREVLADAVA NAJGORA LJUSKA OSOBINA A TO JE POHLEPA I GAZENJE PREKO SVIH I SVEGA DA BI SE POSTIGSO CILJ..E TO JE TO RODJO..A KOLIKO JE LJUDIMA DOBRO ETO TI PODATKA KOJI GOVORI DA JE KALINOVIK KAO KAKO KAZES VUKOJEBINA IMAO VISE STANOVNIKA A POSEBNO DJECE,MNOOOGO VISE NEGO DANAS KADA JE TVOJ RODJO UNAPRIJEDIO ISTU.

Name

ruza

01.07.2018 18:30

Sve ovome i ovakvom stanju je kriv narod sto glasa za takve osobe.Sa niskim penzjama losim primanjima oni omugucuavju ratnim profiterina da vladaju.da im nude vjecito mrvice, sto je narod sirimasniji lakse je sanjim vladati.. Zato dignite glas oslobodite se jarma koji vam je nametnut od strane danasnje vlasti.

ODGOVORITE
Name

Миланко

01.07.2018 19:52

Вукане, Кад смо већ код ћирилице, и ти пишеш латиницу,СРБИНЕ!

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

01.07.2018 19:57

Nema više boraca,Nebojša Vukanoviću,a i ostali.Pravi borci su prohujali sa vremenom...ovi sadašnji su patriote poput Dodika juče,kad je otišao na Hilandar umjesto u Jadovno,a sve zbog bojazni da ga ne skembaju!TAKO ĆE,SVI OVI DANAŠNJI STRANAČKI OPREDJELJENI"BORCI"BRANITI OVO ŠTO SMO PROKOCKALI,ĆUTEĆI.Da je ovako"ključalo" '92..već odavno bi se ondašnji ljudi digli i tražili pravdu..Ovo danas je samo dobra podloga da nas nečija čizma,opet pod svoje stavi!Za ovo ja kao borac prve kategorije i čovjek koji je odgojen u Titovo vrjeme ,živim i nadam seda ću ga dočekati,iako mi 40-esnica viri iz džepa..

ODGOVORITE
Name

Mi za vas

02.07.2018 04:29

Kad bi ovako javno,neko pisao o meni,morala bi se ubiti od stida. Ali šta očekivati od ovog bijednika i jadnika,dovoljno mu je vidjeti facu,jedna obična kretenčina. Na fotografiji gore:to mu je vjerojatno kćerka i supruga,zanimljivo da je supruga,skoro pa se sakrila,biće da se krije od vage,vaga je inače nemilosrdna,prema ovakvima! Interesantno da nije otišla na kakvu liposukciju,to je inače sad moderno,kod idiota i nepismenog svijeta. Valjda su svjesni da sve što imaju(materijalno),ne može kupiti pamet i obrazovanje pa jure za liposukcijama i raznoraznim plasticnim operacijama,da no bar malo izgledali kao ostali svijet,jer poznato je da svi zli iz čovjeka se pokaže na licu i tijelu.

ODGOVORITE
Name

Joja

02.07.2018 08:49

Ovo je cista propagandna laz. Nasi borci, borci RS, nisu nikad nikog pljackali niti zlostavljali. Oni su svojom krvlju gradili RS. I izgradili. Zato crkva i sveto svestenstvo stoje iza njihovih slavnih podviga.

ODGOVORITE