Vidovdanska akademija u Tuzli

Na Vidovdan, u Narodnom pozorištu u Tuzli, u organizaciji SPKD "Prosvjeta" Tuzla, održana je Vidovdanska akademija.

Bosna i Hercegovina 29.06.2018 | 10:11
Vidovdanska akademija u Tuzli
Goste je pozdravio potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" Tuzla Željko T. Kovačević koji je govorio o istorijatu ali i planovima Društva. Vidovdansku besjedu izrekao je protojerej-stavrofor Milan Topić, član UO "Prosvjete" i donedavni paroh tuzlanski.

Program je bio zanimljiv i lijep prikaz folklornog bogatstva ovih prostora. Zasluge za ovo nezaboravno veče pripadaju članovima KUD SPKD "Prosvjeta" iz Teslića i predsjedniku Društva gospodinu Živku Petroviću koji je bio i voditelj programa.

Neizostavan dio svake svečanosti Srba u Tuzli su djeca Sekcije srpskog jezika pri Crkvenoj opštini tuzlanskoj "Jutra plavog sljeza" koji su stihovima naglasili značaj Vidovdana.



"SPKD `Prosvjeta` u Tuzli osnovano je 1904. i svojim djelovanjem ostavilo neizbrisiv trag. Vremena nisu uvijek bila naklonjena radu Društva, ali opstalo je i nastavlja sa ispunjavanjem svojih ciljeva, čuvanja srpske kulture i identiteta.

Sljedeći korak je predstavljanje jednog mladog pjesnika čiju zbirku ćemo promovisati najvjerovatnije ovog ljeta. Želimo da na ovaj način podržimo stvaralaštvo mladih, talentovanih pjesnika, i možda pokrenemo neke druge da se osmjele i predstave.

Planiramo različite aktivnosti, ali njihova realizacija će se odvijati u skladu s mogućnostima Društva. Naravno, naša želja je i saradnja sa sličnim društvima u Tuzli, da zajedno gradimo mostove, predstavljamo i čuvamo ono što nas spaja", rekla je Mirjana Lazarević, predsjednik SPKD "Prosvjeta" u Tuzli.

(BN) 




Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Meltietnicka

29.06.2018 08:40

Opa.Sad ce stranci.napisati izvjestaj o navodno multietnickoj BiH i kako se oni teskom mukom uspjesno ostvarili plan.Kako bi se opravdala plata od 10 hiljada eura.Koju mukom zaradjuju na divljem Balkanu.Smijesno.

ODGOVORITE
Name

Ssss

29.06.2018 11:30

Jako inteligentan komentar, bolje je da se ne javljaš.

Name

Poslednji kineski car

29.06.2018 08:49

Lijepa vijest i lijepa slika. Bravo za SPKD Prosvjetu i za Tuzlu. Na žalost, ovakve informacije ne privlače ljudima pažnju i nema komentara, ali zato kada je vijest o nekom političaru koji prospia nacionalizam, onda ima po 200 komentara. To dovoljno govori o nama.

ODGOVORITE
Name

Olja Re Za Poslednji Kineski Car

29.06.2018 09:51

Ne vidim da je nuzno da sve sto objave portali, ovaj ili bilo koji drugi, mora da bude komentarisano. Rat je poodavno zavrsen i ovaj dogadjaj u Tuzli je nesto sasvim normalno, a sve sto je normalno ne izaziva veliku paznju. Paznju u nas danas, nazalost, izazivaju politicari, uglavnom je okupiraju u najvecoj mjeri, jer direktno od njih zavisi kako zivimo. Kad se jednog dana i za ono sto oni rade, smanji interes, znaci da smo na putu napretka.

Name

075

29.06.2018 10:46

@Poslednji kineski car Ovo je normalno u Tuzli, danas mnogi obilježavaju katolički svetac, puna je Katolička crkva u centru Tuzle! Pogledajte sastave u nogometu ili košarci "Slobodinih" multietničkih timova, kao Tuzlak i osoba iz "miješanog" i u "miješanom" braku ponosan sam!

Name

Rajko

29.06.2018 09:10

Dobra prilika da gradjani federacije vide i kako izgledaju ljudi srpske nacionalnosti i da upoznaju našu kulturu a neki da se podsjete kulturnog programa koji su redovno gledali prije rata.

ODGOVORITE
Name

Sale

29.06.2018 10:05

Rajko, ajde ne talasaj...

Name

075

29.06.2018 10:48

@ Rajko Dođite vi i u Tuzlu da vidite da narod(i) mogu živjeti skupa!

Name

Tuzlanka

29.06.2018 12:41

Kako da dodjemo kad ste nam sve porusili?Sad se kao pravite fini a i dalje unistavate sijecete sume

Name

Global zitizen re tuzlanka

29.06.2018 16:37

Covjek lijepo kaze u grad Tuzlu . U gradu nema suma. Javi se kad bude tema Pozarnica Konjuh planina ili slicno.

Name

Незировиќ С.

29.06.2018 12:33

Честитке, од срца и срећан Празник/благдан! Живели :)

ODGOVORITE
Name

Petra Mihajlovic

29.06.2018 13:32

Interesuje. me ,gdje su bili ova dotična Srbska gospoda ..u vrijeme rata u TZ. kada smo moja sad pokojna majka,moj brat koji je bio zatvoren i proganjan ,njegovo troje male djece i supruga,i ja sa tri god. starom ćerkom ...bili vrijedjani ,ponizavani i gladni do iznemoglosti..dalje ne bih pričala.Hvala!

Name

OLJA RE Za PETRA MIHAJLOVIC

29.06.2018 14:11

Ne znam kome ste uputili pitanje, ucesnicima Prosvjete ili nama koji smo komentarisali. Bilo kako bilo, ja nisam zivjela u Tuzli, niti sada zivim, ali poznavala sam i poznajem neke ljude iz tog grada, poznajem i neke od onih koji su prosli slicno kao vi. Tuzno je to, veoma tuzno. Dozivljeno sigurno ne mozete zaboraviti, niti bi trebalo da zaboravite, ali rat je zavrsen i sad smo u miru i ne bi bilo dobro da zivimo u mrznji. Mrznja ne radja nista dobro, s njom je buducnost neizvjesna. Danasnje generacije, pogotovo mladi, zasluzuju srecniju buducnost. Dosta im je muke sto stasaju u zemlji najnizeg zivotnog standarda. Razmislite, ne mozemo se zatvoriti i prestati komunicirati s onima sa "druge strane". Moramo biti otvoreni, a to ne znaci da unizavamo sebe. Dobra, zdrava komunikacija, je uslov za trajan mir.