Grci imaju problem

Grčka je poslednja u nizu evropskih zemalja koja jedva održava ravnotežu između „podnošljivog“ broja turista i preteranog broja turista.

Putovanja 08.06.2018 | 10:47
Grci imaju problem
Ove godine Grčku će posetiti 32 miliona inostranih turista, što je za 100 odsto više od 15 miliona, koliko je posetilo ovu zemlju 2010. godine i 10 puta više u odnosu na broj od pre 10 godina. 

Santorini je trenutno pretrpan turistima, a na samo 76 kvadratnih kilometara redovno su gužve u saobraćaju i u uskim uličicama grada. Grci su već preduzeli prvi korak kako bi smanjili broj ljudi, pa su tako uveli dnevne posete ostrvu, tačnije izlete. 

“Ne možemo da imamo sve više i više turista. Ne mogu mala ostrva i zajednice posećivati milioni turista svakog meseca. Instrastruktura to ne može da podnese, a tako ćemo razvijati i kvantitet umesto kvaliteta usluge“, rekao je Nikos Krisogelos, političar i aktivista za životnu sredinu. 

Zanimljivo je da jedan od pet Grka radi u sektoru turizma, a fenomen malih ostrva koja pate od sindroma velikih gradova počinje da bude problem za lokalce. 

“Zasadili smo niz biljaka koje imaju za cilj da sačuvaju i ovo malo vegetacije koju imamo. Bojim se da u narednih pet godina to neće biti dovoljno. Ne smemo da imamo previše turista, jednostavno ne smemo“, apel je Nikosa Zorzosa, gradonačelnika Santorinija.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar