26 godina Druge majevičke brigade

Polaganjem cvijeća, parastosom za 404 poginula borca Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske i prisluživanjem svijeća na spomen-obilježju u Priboju kod Lopara danas je obilježeno 26 godina od formiranja ove ratne brigade.

Republika Srpska 27.05.2018 | 15:18
26 godina Druge majevičke brigade
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je da su vojnici Vojske Republike Srpske u potpunosti izvršili sve svoje istorijske zadatke i da isto traže od svih koji nastavljaju da upravljaju Republikom Srpskom.

"Borci su stvorili Republiku Srpsku i predali je izabranim predstavnicima vlasti, a oni treba da vode računa o Srpskoj kao i o onima koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske", rekao je Savčić.

On je naveo da Boračka organizacija neće biti zadovoljna dok postoji ijedan neriješen problem u boračkoj populaciji.

"Problemi sa kojima se susreće boracka populacija su zapošljavanja demobilisanih boraca i djece porodica poginulih boraca, do stambenog zbrinjavanja ovih kategorija", kaže Savčić.

Ratni komandant Druge majevičke brigade pukovnik Slavko Gužvić rekao je novinarima da je kroz ovu brigadu prošlo 5.000 boraca, njih 404 poginuli su za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske, a više od 900 boraca je ranjeno.



"Ova brigada je ostatak od kolone vojnika koji su napadnuti na Brčanskoj malti u Tuzli, činili su je 80 odsto izbjeglog stanovništva i mještani okolnih sela, a oslonac smo imali u opštini Lopare", naveo je Gužvić.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić istakao je da treba njegovati sjećanje na poginule borce, heroje koji su podarili Republiku Srpsku.



"Naša je obaveza da brinemo o Republici Srpskoj i svi koji nose odgovornost treba da pomognu da se poboljša položaj boračke popupacije", izjavio je Savić novinarima.

On je najavio da će su u Opštinskoj upravi u ovoj godini zaposliti još dvoje djece iz kategorije porodica poginulih boraca.

"Stipendirali smo 70 učenika i studenata iz boračke populacije, zajedno sa resornim ministarstvom i mještanima učestvovali u izgradnji spomen-obilježja u majevičkim selima, a izgradili smo i dvije stambene zgrade za boračku kategoriju društva", podsjetio je Savić.

Obilježavanju godišnjice formiranja Druge majevičke brigade prisustvovali su brojni saborci i mještani Lopara, a cvijeće na spomenik poginulim borcima položili su predstavnici Boračke organizacije RS, komande Druge majevičke brigade, delegacija opštine Lopare i narodni poslanik Želimir Nešković te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Policijske uprave Bijeljina i opštinskih boračkih oranizacija Lopara, Ugljevika, Bijeljine i Brčkog kao i pripadnici ove brigade i porodice poginulih.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

RAJKO

27.05.2018 13:28

I sta sad? Ni Drzave ni Republike , samo nekakav Mile ronhil ! A vojsku nam pobili zali moze njihove mladosti

ODGOVORITE
Name

Jeste tako je povikase s...

27.05.2018 16:01

Mile Ronhil je država već 12 godina.On vedri oblaci a ove ovdje ne pita niko ništa.Drzava (ako je) kriminala i sveopšte korupcije,Tajkuna,švercera,krezubih lopovcina.Oktobar je možda spas a možda i nije neka nam je Bog na pomoći.

Name

Loparac

27.05.2018 16:12

Lijepo se sjetiti nasih poginulih. Ali svaki vikend neki parastos. Niko ne pominje one koji su prezivjeli, koji imaju preko 40, 50 godina. Bez posla, bez uslova za penziju. Sta cemo sa njima. Oni vise nisu nikom pptrebnim

ODGOVORITE
Name

roki

27.05.2018 17:44

Za sta su ginuli? Narod napusta svoja ognjista i ide vani, mladi odlaze u Srbiju na skolovanje. Uce nas da BiH nije nasa drzava, zalosno!

ODGOVORITE