Sjećanje na 12 banjalučkih beba

Godišnjica stradanja 12 banjalučkih beba u ratu zbog nedostatka kiseonika biće obilježena u utorak, 22. maja parastosom i polaganjem cvijeća na Novom groblju i u centru.

Republika Srpska 18.05.2018 | 10:48
Sjećanje na 12 banjalučkih beba
Povodom 26 godina od velike tragedije za srpski narod, gradska organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekonstruisala je spomen- obilježje “Život” podignuto u sjećanje na 12 zvjezdica.

“Nismo bili zadovoljni prvim rješenjem koje je bilo spušteno skroz do zemlje, spomenik je sada izdignut na postolje, kako i dolikuje. Osjećam se krivim što nisam reagovao odmah tada kada smo birali adekvatan rad koji će simbolizovati ovaj nezapamćen zločin, koji je odredio karakter rata i odnos međunarodne zajednice prema Srbima, ali smatramo da je ovo sada dobro rješenje.

Odrasli nisu nevini, samo su djeca nedužna i zato spomen-obilježje, na kojem je insistirala Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ima veliki značaj”, rekao je predsjednik gradske organizacije Stanislav Brkić.

Brkić naglašava da jedino na ovom značajnom datumu, kada se odaje pomen nevino preminulim bebama,  političari nisu u prvom planu.

“Izborili smo se da majke prve polažu vijenac svojoj djeci, dok su prilikom obilježavanja drugih značajnih datuma političari uvijek na prvom mestu. Čak i za 15. septembar, Dan poginulih i nestalih boraca, političari se ističu, a mi smo tek peti u redu sa vijencima, iako su naša djeca stradala, zbog čega sam sa svojom delegacijom prošli put napustio to obilježavanje”, ogorčen je Brkić, koji poručuje da su “poniženje i uvreda jednaki smrti”.

Smrt 12 beba kojima je bio neophodan kiseonik desio se u periodu od maja do juna 1992. godine u jeku rata u BiH.

Kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnom u Banjaluku zbog neprijateljskih okruženja, a ni vazdušnim putem zbog odluke Savjeta bezbjednosti da zabrani let nad BiH.

Ovaj svijet napustilo je tada 12 beba, trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Predsjednik GO porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Stanislav Brkić kaže da su od nadležnih tražili da se ove godine zatvori ulica u centru grada, tokom polaganja venaca, kako buka saobraćaja ne bi nadjačala bol majki za svojom djecom.

“Sramota je i da se odmah pored igra šah i galami”, smatra Brkić, a posebno im, kažu smetaju pokretni toaleti u parku pored skulpture “Život”.

(Banjaluka.com) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ne Ponovilo Se

18.05.2018 12:11

Mislim da treba da bude sjecanje na 13 beba jer je i 13 preminula direktno od posledica ovog dogadjaja mislim nekih 12 godina nakon ovog tuznog dogadjaja.

ODGOVORITE
Name

o7

18.05.2018 14:46

Mislim da bi ovaj spomenik trebao da bude visine 15-20 metar i vise, na udarnom mjestu u gradu. A ne neki mali sramotni spomenik u zapecku nekog parka. Cijeli svijet koji dolazi treba da zna istinu o bebama, drugu istinu od one koju su propagirali mediji u stranim zemljama o ratu u BIH.

ODGOVORITE
Name

Igipop

18.05.2018 15:58

Jednog ce dana neko progovoriti zasto nisu isli po kisik u Beograd. Normalno se letjelo sa Pala za predsjednika u Beograd I bombradovalo....Kao sto su prodavali Bihac dva puta I ovu djecu su prodali....Monstrumi

ODGOVORITE
Name

?

18.05.2018 19:42

Prvi put čujem ovo, zar je postojao NAČIN da se kisik dopremi?

Name

@?

18.05.2018 21:49

Zar si toliko naivan,pa kisik se mogao dopremiti bez problema,ali nekome je bilo potrebno da ove bebe umru.

Name

Soko

19.05.2018 08:55

Kakve gluposti pisu ovi sto su See borili po novom sadu i evropi dezerteri