Smanjite djeci unos slatkiša

Stručnjaci upozoravaju da deca sve više pate od gojaznosti, imaju problema sa zubima, a istovremeno postaju hiperaktivna, pa čak i "divlja"

Zdravlje 02.05.2018 | 14:16
Smanjite djeci unos slatkiša
Teško je zabraniti mališanima da jedu čokolade, sladoled i ostale slatke zanimacije, ali istraživanja pokazuju da je neophodno da se bar njihov unos svede na manju meru.

Stručnjaci upozoravaju da deca sve više pate od gojaznosti, imaju problema sa zubima, a istovremeno postaju hiperaktivna, pa čak i "divlja", za šta lekari direktno optužuju šećer. Doktorka Marta Najdel apeluje na roditelje da mališanima umesto kupovnih slatkiša pripremaju zdrave slatke obroke.

- Med i voće sasvim zadovoljavaju njihovu realnu potrebu za šećerom, a pritom su zdravi i čine ih sitim - kaže dr Najdel. - Crna čokolada je takođe dobar izbor, baš kao i organski cimet i kolači od kakao praha i voća. Umesto belog naučite ih da koriste žuti šećer. Važno je da na vreme deci stvorite naviku da se zdravo hrane, jer će im to postati rutina. U protivnom, mogu da postanu taoci loše ishrane, što je odskočna daska ne samo za gojaznost, nego i za ćudljivost i depresiju.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar