EL: Stižu Real i Luka - ovo su učesnici F4 u Beogradu!

Plej-of je završen, poznati su i parovi završnog turnira na Novom Beogradu. I ove godine - bez grčkih timova! Real je poslednji deo fajnal for slagalice! Kakva trojka Dončića. . . ! Ponovo ćemo gledati Luku, ali i po prvi put ove sezone sjajnog Serhija Ljulja.

Košarka 27.04.2018 | 23:30
EL: Stižu Real i Luka - ovo su učesnici F4 u Beogradu!
Olimpijakos - Žalgiris 1:3
Fenerbahče - Baskonija 1:3
CSKA - Himki 3:1
REAL MADRID - PANATINAIKOS 3:1!

Ove sezone u plej-ofu Evrolige neće biti "majstorica", jer je Real Madrid odbranio u petak domaći teren od Panate i "prelomnom" trojkom Luke Dončića izvukao kartu za povratak u Beograd!

REAL - PAO 89:82 (19:14, 32:21, 27:25, 11:22)

Trijumfom "kraljevskog kluba", definisano je da će u 18. maja u prvom polufinalu igrati CSKA - Real, a potom će na parket Štark arene istrčati Fenerbahče i Žalgiris!

Treći put u poslednjih pet godina, na završnom turniru Evrolige neće biti grčkih timova i za to je i te kako zaslužan sjajni Luka Dončić, koji bi mogao da bude i najveća zvezda Fajnal-fora u Srbiji.

Slovenački vunderkind bio je u četvrtoj utakmici najbolji strelac Reala, postigao je 17 poena, zaključno sa trojkom u pretposlednjem minutu, kojom je srušio otpor "žilavog" prvaka Grčke.

U jednom trenutku Madriđani su imali i 21 poena prednosti, ali ih je Panatinaikos potom uveo u kontraritam i sprečio ih da šest i po minuta postignu koš u poslednjoj četvrtini. Trojkom Nika Kalatesa, "zeleni" su minut i po pre kraja stigli i na "minus 3" (85:82), a onda je usledila četvrta Dončićeva trojka na utakmici.

Ispostavilo se - i odlučujuća!

Real je tako zakazao dolazak na svoj deseti Fajnal-for, na kojem će imati i podršku prošlosezonskog MVP-a, Serhija Ljulja, koji je propustio celu sezonu zbog operacije kolena, ali se oporavio kada je bilo najvažnije i ove nedelje se vratio na teren.

Ljulj je u četvrtom meču protiv Atinjana postigao 11 poena, odnosno jedan manje od kapitenaFelipea Rejesa, koji je kao i u drugoj utakmici bio tu kada je bilo najvažnije. Veteran i ljubimac navijača "kraljevskog kluba" postigao je pet od samo 11 poena Reala u poslednjoj četvrtini i tako je takođe dao ogroman doprinos eliminaciji Panatinaikosa.

Čvrsti "zeleni" gubili su sredinom treće četvrtine 67:46 (24. minut) i uprkos tome učinili su završnicu uzbudljivom. Nik Kalates završio je evroligašku sezonu karijere sa 18 poena i četiri asistencije, a Kris Singlton pogađao je bitne trojke (5/6) i okončao nastup u plej-ofu kao najbolji strelac ekipe (21 poen).

Kada je Dončić zadao odlučujući udarac gostima, Atinjane su "iznad vode" pokušali da održe i Nikos Papas i Kalates, ali su u poslednjem minutu promašivali. Tako je nestala i šansa da Panata zaigra na svom prvom Fajnal-foru od Londona 2012. godine.

Poznati su svi učesnici Fajnal fora u Beogradu, a to su: Žalgiris, Fenerbahče, CSKA i - Real Madrid. Tim Pabla Lasa je poslednji čekirao kartu ka glavnom gradu Srbije, a to je učinio pobedom nad Panatinaikosom od 89:82 što je Kraljevskom klubu donelo konačan trijumf od 3:1 u seriji. Tako smo došli u situaciju da su svi učesnici Fajnal fora četvrtfinalne serije dobili s 3:1. Real će u Beogradu u polufinalu igrati protiv CSKA iz Moskve. U drugom igraju Fener i Žalgiris.

Real Madrid će igrati na Fajnal foru peti put u poslednjih šest sezona. Poslednju krunu Real je osvojio u sezoni 2014/2015. Real je u isto vreme najtrofejniji klub u Evropi sa devet titula, a osam puta je pored toga bio drugi. Zaista neverovatan istorijat!

Do sadašnjeg učešća u završnici Evrolige vodio ga je Luka Dončić (najefikasniji sa 17 poena), a pomagali su mu još Serhio Ljulj i Gustavo Ajon. 

Najveći otpor su im pružali Majk Džejms, Kris Singlton i Nik Kalates, ali to nije bilo dovoljno da Zeleni urade nešto više. Iako su na kraju meča pretili da zaprže čorbu domaćinu kada su prišli na tri poena zaostatka, iako su tokom meča gubili i 22 razlike i to u trećoj četvrtini.

Tada je odlučujuće poene dao Felipe Rejes i pokazao se kao iks faktor, a onda je Luka Dončić postigao čudesnu trojku na minut do kraja i to od table za vođstvo od 88:82. Bio je to momenat koji je sve prelomio. U poslednjoj sekundi napada, gotovo iz izgubljene pozicije...

Prvo poluvreme bilo je apsolutno na strani Real Madrida koji je na odmor otišao sa prednošću od 16 poena. Madriđani su ubacili čak 51 poen u prvih 20 minuta i time pokazali koliko su psihički bili spremni za ovaj meč koji nisu smeli da izgube. U suprotnom igrali bi majstoricu u Atini, a to se svakako nije sviđalo Kraljevskom klubu.

Prelomne tačke su bile u dobrom šutu Reala za dva poena, odnosno lošem Panatinaikosa za tri. Real je šutirao za dva 15/16! A PAO za tri 3/13. Sa takvim brojkama Zeleni su mogli da budu i zadovoljni što su imali na velikoj pauzi deficit od 16 poena.

Nije se ni Real pokazao u šutu za tri poena, a dve od četiri trojke u prvom delu dao je Serhio Ljulj.Gustavo Ajon se pokazao kao važan igrač u reketu Kraljevskog kluba. I sve je delovalo da je na njihovoj strani.

Jednostavno se videlo da je Real bolji tim u ovom momentu, imao je mnogo više izbora u napadu,Dončić je počeo da šije trojke, a potom je i Ajon demonstrirao umeće dodavanja kada je pronašaoTompkinsa koji je ostao sam za lako polaganje. Real je poveo s 22 poena razlike u trećoj deonici. PAO je probao da spusti razliku, uspeo je, ali se Real opet vratio na 18 pred ulazak u poslednju četvrtinu.

Posle toga verovatno ni Dimitris Janakopulos nije mogao da očekuje da će se Zeleni vratiti u meč. Iako je bilo pokušaja za tako nešto, kada su Zeleni spustili razliku ispod 10 poena pre svega posle vezanih poena Singltona, a onda i Kalatesa posle greške Reala.

Ipak, Dončić je bio pribran i dao je onu čudesnu trojku...

EVROLIGA: REAL MADRID - PANATINAIKOS 89:82 (19:14, 32:21, 27:25, 11:22)
Dvorana Vicink Centar
Sudije: Radović, Roka, Latiševs

REAL MADRID: Kozer 1, Rendl, Rendolf 4, Fernandez 5, Dončić 17, Rejes 12, Ajon 12, Kerol 10, Tavareš 2, Ljulj 11, Tompkins 9, Tejlor 6

PANATINAIKOS: Singlton 21, Rivers, Džejms 18, Pejn 4, Papas 6, Denmon, Gist 2, Vujukas 1, Gebrijel, Lodžeski 10, Kalates 18, Adetokunbo 2

EVROLIGA (PLEJ-OF) - ČETVRTE UTAKMICE

Četvrtak

Žalgiris - Olimpijakos 101:91  /u seriji 3:1/
Baskonija - Fenerbahče 92:83  /u seriji 1:3/

Petak

Himki - CSKA 88:89  /u seriji 1:3/
Real Madrid - Panatinaikos 89:82  /u seriji 3:1/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar