SAD: Evropa da nas prati u BiH!

Saslušanje na temu “Naslijeđe Dejtona i budućnost Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana” održano je s u Kongresu Sjedinjenih Država u Potkomitetu za Evropu, Euroaziju i rastuće prijetnje Predstavničkog doma.

Bosna i Hercegovina 19.04.2018 | 07:46
SAD: Evropa da nas prati u BiH!
Saslušanje su vodili predsjedavajući ovog tijela, kongresmen iz republikanske stranke, Dana Rohrabacher, i potpredsjednik demokrata Gregory Meeks. Svjedočili su Matthew Palmer, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, dr. Saša Toperić, direktor programa Mediterana, Bliskog istoka te zemalja Zaljeva pri Centru za transatlantske odnose SAIS, Philippe Leroux-Martin, direktor Sektora za vladavinu prava, pravdu, i sigurnost pri Institutu za mir SAD-a, te Kurt Bassuener, suosnivač i viši stručni saradnik Vijeća za politiku demokratije.

Jedan od učesnika u saslušanju, Saša Toperić, izjavio je za Fenu da je u svom izlaganju istakao napore SAD-a i Evropske unije u Bosni i Hercegovini oko nužnosti postizanja dogovora po pitanju izmjena Izbornog zakona zbog presude u slučaju Ljubić, te dogovora oko glasanja u Mostaru gdje građani ovog grada već dva izborna ciklusa nisu bili u mogućnosti ostvariti svoje demokratsko pravo glasanja.

Naglašavajući da politički lideri u BiH već osam godina nisu postigli dogovor o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava, koja zahtijeva ustavne reforme, Toperić kaže da je predložio dodatni angažman međunarodne zajednice odmah nakon izbora ovog oktobra kako bi BiH po dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU krenula u proces usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim standardima.

Ističući neophodnost ovih procesa, Toperić je ukazao na jako loše stanje u pravosuđu BiH koje je pod žestokim uticajem političara i koje svojim neradom zapravo podstiče korupciju, stvara ekonomsku nesigurnost i onemogućava dolazak stranih investicija.

Kaže i da je osudio neodgovornost političara u BiH koji, po pravilu, rješavaju goruća pitanja od direktnog značaja za bolji život svih građana BiH u zadnji čas i to uglavnom uz pritisak međunarodne zajednice. No naglasio je potrebu da preuzmu odgovornost za BiH ali i apeliovao na međunarodnu zajednicu da pomogne tamo gdje može. Stoga je, izražavajući zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Rusije na Balkanu, Toperić pozvao Kongres SAD-a da podstakne svoje evropske partnere da prate SAD u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, koji svojim izjavama sve više predstavlja prijetnju miru ne samo u BiH već u regionu. Kao direktni odgovor ruskom angažmanu na Balkanu, Toperić je apelovao na SAD i njezine evropske partnere da zajednički rade na aktiviranju MAP-a za BiH već na nadolazećem julskom samitu NATO-a u Briselu.

- Značajno jači angažman SAD-a je potreban i sigurno je da bi ovakvim potezom i SAD i EU pomogle da se zaustavi alarmantan odlazak građana iz BiH u inostranstvo u potrazi za normalnijim i boljim životom, u čemu prednjače mladi i obrazovani Bosanci i Hercegovci - zaključio je Toperić.

(Vijesti.ba)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Mile

19.04.2018 05:53

Evo u zadnjih 7 dana iz istocnog sarajeva ode 14 momaka , sto slovenija ,njemacka a tri za norvesku ?

ODGOVORITE
Name

Realno

19.04.2018 07:35

Svi su ovi politiari samo za fotelje tu se slazu treba ih u oktombru kazniti doveseti glasati za mlade ljude a sto se tice povratka ko nije cinio zlocin njima su vrata sugda otvorene.

Name

007 Bond

19.04.2018 09:10

А јесте, ти их све знаш... И све су ти то комшије у кругу од 50м.

Name

Kal

19.04.2018 05:57

Samo da nas puste na miru Srbija i Hrvatska i sve će bit ok.

ODGOVORITE
Name

kuku mama sa nama

19.04.2018 06:01

Zna li lorde Milorade za ovo okupljanje ...najebace SAD ako dozna..

ODGOVORITE
Name

re

19.04.2018 07:15

Neće!!!!Zašto bi SAD nastradala!Uvjek ima gospodin Radmanović i njegova elektroprivreda da potpiše Mapa!Snsd je najmoćnija partija ima sve moguće strukture od sds papaka ,do potpisnika NATO,ruskih pristalica!Baš kako treba!

Name

075

19.04.2018 07:45

"Bolji" entitet je "ruski nosač aviona" u ovom dijelu Evrope i to će se promijeniti jer ovo je zona utjecaja "velikog brata"! 14.04.2018. Rusija je pokazala "snagu" i sada će "veliki brat" i EU agresivnije krenuti na "bolji" entitet jer "bolji" entitet će bez novaca Zapada bankrotirati za par dana! Milorade, hvala ti još jednom!

Name

re

19.04.2018 10:39

ide m..e gori mu cigara. gori mu cigara

Name

Bole

19.04.2018 06:17

Pohapsiti covica.... Bakira......dodika...njihove stranke zabraniti.. ....ukinuti entitete....drzavu urediti za sve ljude dobre volje... .

ODGOVORITE
Name

Tornado

19.04.2018 06:24

Sve rečeno. Bravo.

Name

Hamis

19.04.2018 06:35

Objasni nam sto bi ti ukidao entitete?AJd da ove uhapsimo a sto bih entitete ukidao?Kantone ukinute oni su bespotrebni u Republiku Srpsku se vratio ko god je htio bez problema,primjer Prijedora ,Dervente tamo gdje su homogene cijeline stanovnistva odredjene vjerske grupe.Daj mi primjer povratka Srba u federaciju ?Multietnicno Sarajevo?Zenica?Tuzla?

Name

re Bole

19.04.2018 06:39

Sto Dodikovu stranku pa nije ona ucestvovala u ratu i ratnim zlocinima cini mi se dasu to bili neki drugi koji sad ciste biografiju.

Name

re bole i re hamis

19.04.2018 06:54

Bole. Ja kao iz FBH nisam za to da se ukinu entiteti. Hamise, FBH ne treba da ukine kantone vec da racionaliziju zaposlene. A sa obojicom se slazam da neke politicare treba kao u SAD staviti pred ispitvacki odbor sastavljen od advokata koje ce narod anketama izabrati. Sve ostalo ide dalje u produbljivanje situacije. Doci ce dan kad ce nam opet zabraniti izlazak bez vize, a tada nece biti dobro, ni za nas, ni za Balkan, a bogami ni za Evropu.

Name

srbinn

19.04.2018 06:55

Prvo Bajinu bandu. Temeljno. Srpske izrode.

Name

Hmm

19.04.2018 06:58

Sve se slazem osim. Pripadnik sam srpskog naroda. Prije 1992 sam u svom rodnom gradu maltretiran od strane Zelenih Beretki. Sveteci se zbog pocinjene torture pripadnici moga naroda su kasnije nacinili mnoooogo necasnih djela , sve pravdajuci osvetom za pocinjeno od strane muslimana. Izgradnjom entiteta smo dobili koliko toliko osjecaj zasticenosti po nacionalnom pitanju jer se entiteti htjeli ne htjeli ponasaju kao nacionalni bastioni koji mogu barem prividno pruziti zastitu po pitanju nacionalne segregacije. Zbog toga nisam za ukidanje entiteta. Kakvi su takvi su al bolje i to nego da ponavljamo ono , toboze "gradjansko" drustvo gdje me pripadnici jednog naciona mogu terorisati na pravdi boga i za to ne snositi nikakvu odgovornost, Sta vise mnogi su nagradjeni za ta djela.

Name

marko

19.04.2018 06:58

re Bole, ta stranka što je ti braniš je napravila više štete Republici Srpskoj nego što je rat uništio za četiri godine koliko je trajao. U ratu je bezakonje i svak sA PUŠKOM U RUCI MOŽE I DA UCIJENI I DA UKRADE I DA OSTVARI SVOJ CILJ,ali u miru treba da funkcioniše pravna država, a nje nema. Sve je pokradeno, RS zadužena i podijeljena, a u ratu nismo bili podijeljeni. Tu je naš najveći problem.

Name

Re bole

19.04.2018 06:58

Ukini ti svoju ludu glavu.

Name

Hmm

19.04.2018 07:04

Pa Dodikovu stranku treba ukinuti jer je njihov tvorac , Milorad Dodik , kao bivsi clan stranke Anta Markovica , vukuci konce iz pozadine prije i za vreme rata upravo dao smisao ratovanju i ubijanju nevinih , jer je bio motivisan sticanjem bogatstva na mesetarenju i ratnom profiterstvu. Tako teza da Milorad Dodik nije bio ucesnik rata je potpuno netacna i neistinita. Milorad je u ratu ucestvova kao najljigaviji perfidni dio ratnih igara- Ratni profiter. Pozadinac jedan.!!

Name

re Hmm

19.04.2018 07:44

A sta je bilo kad si se probudio,teski snovi.

Name

re Hamis

19.04.2018 07:57

Povratak Srba na prijeratna ognjišta nije interes, naprotiv, interes zarad "viših nacionalnih ciljeva" je ostanak. Postojalo je udruženje "ostanak" i nisam siguran da li i danas postoji. Sve je jasno, povratak srpskog naroda bi mogao ugroziti RS dok povratak bošnjačkog naroda svojim kućama ne može ugroziti ništa, naprotiv, to jača BiH. Koliko se sjećam postojalo je i jedno srpsko udruženje za povratak u Drvar i to je sve. Dakle, povratak srpskog naroda se na neki nalin opstruiše upravo srpskom politikom a oni koji se vrate o njiima se svašta priča, srpski narod se dijeli na one iz RS i one iz federacije, kao ovi ovamo u RS-u su "pravi" a oni tamo nekakvi "krivi" Srbi, sve je to vezano uz politiku opstrukcije povratka srpskog naroda na svoja ognjišta. U Federaciji postoje TV emisije koje traju godinama, recimo na TV tuzlanskog kantona postoji emisija "povratak" koja traje ko zna koliko godina takvo što u RS ne postoji. Na ovom "fonu" je i sistematsko raseljavanje srpkog naroda iz Saraeva koje se dogodilo potpisivanjem dejtona. Duga je to priča i svima poznata.

Name

Odgovor hmmm

19.04.2018 08:05

E vidis druze tako su bosnjaci muslimani osjecali u bivsoj Jugi. Toliko nas je bilo u BIH a bili smo majorizirani od strane srba i hrvata. Sve vodece funkcije, mjesta su pripadala uglavnom srbima.

Name

Re odgovor Hmmm

19.04.2018 10:34

Jeste, u oravu si sve pripalo Srbima! Milka Planinc, Mika Špiljak, Janez Drnovšek, Branko Mikulić, Vasil Tupurkovski, Milan Kučan, Hamdija Pozderac, Stipe Mesić, Azem Vlasi, Kaćuša Jašari, Raif Dizdarević...., Sve Srbin do Srbina!

Name

borac

19.04.2018 06:35

Oce l doci kraj klanovima???

ODGOVORITE
Name

dzoo

19.04.2018 06:56

Platicemo sve radi nasih botovo Dodika i njegovih pristalica.Priblizaje se kraj ja vam kazem urgentno moramo smjenuti ove budale.Inace odosmo u pm.

ODGOVORITE
Name

dzoo

19.04.2018 06:59

Hamis@Ti si obicni ostapler iz Tuzle nije niko ni bjezao samo oni koji su zlo cinili kao na svim stranama bjezali su.

ODGOVORITE
Name

boban za dzoo

19.04.2018 08:26

Ti izgleda sve znas.Mnogo je nevinih ljudi stradalo od vlasti tzv multietnicke Tuzle.Mnogo nerazjasnjenih ubistava sto u zatvorima tuzlanskim sto u drugim okolnostima.Navescu ti samo jedan.Nakon paljevine u Smoluci ostalo je nekoliko ljudi koji su mislili da je"bolje" da ostanu ipak na svome nego da bjeze:Svi su stradali ili na licu mjestu direktnom egzekucijom ili u multietnickom zatvoru u Tuzli.Npr.Cvijetin Savic iz Smoluce je naprosto ubijan do smrti bez da je kao sto ti kazes " okrvavio ruke".Umijesani su svi cak i cuveni patolog Cirhlaz kome ljekarska etika ne dozvoljava da pise uzrok smrti da bi se dodvorio vlasti.To je samo jedan primjer a ima ih mnogo.Prema tome sledeci put napisi nesto sto odgovara istini i ne tvrdi nista u sto nisi siguran.

Name

dzoo

19.04.2018 09:32

Boban@ Ocito nista ne vidis iz te tvoje vukojebine ostani gdbsi.Ja sam skoro svake sedmice negdenu Federaciji vidim cujem.A taj tvoj j sigurno bio heroj kad se nalije rakije i provocira zato je i dobio sto je trazio.Niko nikoga ne dira dok ne provocira nekog.A sto se tice Tuzle gledam i tv i bio sam na Gradini bolnici pa znasli ti koliko srba radi gore takode i hrvata.

Name

A&E

19.04.2018 08:03

Ne postoji američki političar koji podnosi Rusiju i ruske podguzne muhe, bez obzira bio Demokrata ili Republikanac, a nisu boga mi nešto zagrijani ni za nacistima. Sve u svemu, Bosna je pod direktnom zaštitom Amerike i Engleske, što komšijama i susjedima baš i ne ide u prilog. Bivše sluge Hitlera i današnje sluge Putina, naši vrli ustaše i četnici će se načekati do tkz velike srbijice i propale ndh. Jedino mi žao Dragutina što će se jadan u prah pretvoriti a referenduma/ankete dočekati neće... tuga!

ODGOVORITE
Name

boban za dzoo

19.04.2018 11:20

Ocito je da si ili glup ili nisi dobro procitao tekst.Naime radi se ljudima koji su zeljeli ostati u Smoluci na svome.Svi su pobijeni ili na licu mjesta ili su prebaceni u multietnicku Tuzlu.Niko nije pijan kao sto ti rece.To su ljudi domacini papane jedan.Naveo sam ti primjer samo jednog koji je ubijen u zatvoru i jos niko nije odgovarao za to.Klempo klempavi nemoj vise nista da pises glup si ko noc.

Name

007 Bond

19.04.2018 09:21

Неће вам ови помоћи! Они нису ни Јапанцма помогли, а на њих су бацили 2 атомске! Нису ни Немцима помогли, а у Немачкој су од 1945, и тамо имају 287 војних база! Ви сами себи морате да помогнете, јер немачка и јапанска економија и стање у држави је такво добро због њих самих! И ви сте подељена држава са 2 ентитета, 3 члана председништва, 3 вере, 3 нације и 3 језика. И сваки ентитет вам води сопствену политику + што у ФБиХ има скоро 20 влада и 2 народа са супротним мишљењима! Значи, на Русију, Арапе и Турке не можете да рачунате, јер никад нећете моћи у ЕУ, али зато Република Српска може да рачуна на Србију, јер Србија је отворила већ 2/3 ЕУ поглавља, и до 2022 ће све бити завршено, и онда 3 године тишине, и у ЕУ... Тако да ће Србија помоћи финансијски, па онда и привредно! И зато Република Српска и треба што више да се закачи на Србију, - и то Американцима уопште неће сметати! А Хрвати пале ХРХБ нек се закаче за Хрватску која је већ у ЕУ... А што се тиче Бошњака - вас не знам како да саветујем, тј. не знам за кога ви да се закачите... Јер на Турке и Арапе нећете моћи! ...Значи: добро ће доћи онај двоструки пут који турска прави, јер јако добро ће повезати СРБ + РС!

ODGOVORITE
Name

g lupson bond

19.04.2018 10:33

Kacili sta se vi i 92 Pa se ne zakaciste i jedni a i drugi Pa najebasmo svi ......a imaš srba i u Austriji probaj i njih da zakacis ..kakvi ste vi bolesnici lijeka vama nema NAZALOST