Srna obilježava 26. rođendan

Novinska agencija Republike Srpske - SRNA formirana je na današnji dan 1992. godine na Palama.

Republika Srpska 07.04.2018 | 10:08
Srna obilježava 26. rođendan
Godišnjica rada SRNE biće obilježena danas u Banjaluci.

Tim povodom radnicima SRNE koji su u Agenciji proveli 10 i 20 godina biće uručene zahvalnice.

SRNA je osnovana odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH pod imenom Srpska novinska agencija - SRNA, prva srpska novinska agencija u istoriji.

Odlukom Vlade Republike Srpske 27. marta 2008. godine dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

SRNA je bila prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već započinjali ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Novinska agencija Srpske od tada je prikupila, obradila i objavila više od dva miliona informacija - od vijesti, preko intervjua, analiza, osvrta, foto, fono i video izvještaja... Dnevno objavljuje, u prosjeku, 250 informacija.

SRNA ima 12 informativnih servisa kojima prati dešavanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona, EU, Rusiji i svijetu.

Osim pisanog, SRNA ima foto, fono i video-servis. Ova tri servisa nadopunjuju novinarske forme Agencije, ali predstavljaju i specifične cjeline koje pružaju korisnicima posebnu informaciju.

Agencija svoje informacije plasira na teritoriji Republike Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet, posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

Za sve ove godine kroz SRNU je prošao veliki broj novinara, ali i prevodilaca i drugog osoblja. U Agenciji su trenutno zaposlena 74 radnika, dok status honorarnog saradnika ima njih 40.

Svojom angažovanošću i predanim radom SRNA je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila visoka odlikovanja od institucija Srpske.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Čestitke povodom 26 godina postojanja Srni su uputili zvaničnici Republike Srpske, ističući njen značaj za nastanak i razvoj Republike Srpske.

(BN/Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

replikar

07.04.2018 10:17

Srećno.

ODGOVORITE
Name

Zna Li Se

07.04.2018 10:34

Ko je u upravnom odboru srne?

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

07.04.2018 11:00

A,zasto pitas?

Name

nevjera

07.04.2018 22:49

Novi direktor Srne - stari Dodikov doušnik i pisac pamfleta u tzv. Narodnim novinama. Sve protiv opozicije. Srna mu je nagrada za to. Kako joj sada vjerovati?

ODGOVORITE