Studija za rad “Šećerane“

Stručni tim sačinio je Predinvesticionu studiju u kojoj su predstavljene mogućnosti revitalizacije fabrike, njenog budućeg rada i profitabilnosti. Rok za prodaju većinskog kapitala "Šećerane" je maj mjesec.

Republika Srpska 19.03.2018 | 21:41
Studija za rad “Šećerane“
Bijeljinska šećerana je u stečaju ali ima aktivan račun , na kojem je milion KM i ne duguje nikome ništa. Naime, svi povjerioci su svoja potraživanja preveli u akcionarski kapital i to je nešto više od 16 miliona maraka odnosno 68 odsto vlasništva fabrike.

Ostatak od 32 odsto kapitala je u rukama fondova i "Agrokopa", navodi Zoran Pavlović, član stručnog tima konsultantske agencije "Havrex".

On ukazuje da kada bi budući strateški partner otkupio akcije od 16 miliona KM, za remont postrojenja potrebno je 20 miliona KM.

Pavlović tvrdi da bi potencijalni kupac ulog od 20 miliona maraka, uz proizvodnju veću od 70 odsto vratio za tri godine, s obzirom na to da ima na raspolaganju 24 hiljada hektara zemljišta u okruženju od 100 km i kapacitet koji može da preradi 4000 tona dnevno šećerne repe.

"Ovo je kapacitet koji će kada bude radio doprinositi 3 odsto društvenog bruto proizvoda Republike Srpske, uz zaposlenje 1000 ljudi", tvrdi Pavlović.

Predviđena je ne samo prozvodnja šećera, već i nov prisput preradi sirovine i plasmana na tržište.

Do sada mnogi kupci su mjerkali bijeljinsku šećeranu, ali ozbiljna ponuda nije data. Za budućeg strateškog partnera sada su postavljeni precizni uslovi.

"Mora biti trgovac šećera, proizvođač konditorskih proizvoda, mora imati obrt od 100 miliona maraka", tvrdi Pavlović.

Ako plan stručnog tima prihvati Odbor, a kasnije i Skupština povjerilaca šećerane, o svim aktivnostima biće obaviještene nadležne institucije Republike Srpske i BiH i ponuda će biti aktivna.

"Ako ne bude zainteresovanih strateških partnera do početka maja mjeseca, da se u skladu sa zakonom provede raspodjela stečajne mase", rekao je Nebojša Matić, stečajni upravnik bijeljinske Fabrike šećera.

Procijenjena vrijednost imovine "Šećerane" je nepunih 25 miliona maraka.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbin

20.03.2018 09:03

Drzava trosi milione u gluposti zar nije bolje uloziti u ovu seceranu i zaposliti 1000 ljudi a ne prodavati nekome drugom.

ODGOVORITE