Poplavljeno više od 100 objekata

Više od 100 domaćinstava u prijedorskim mjesnim zajednicama Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica zaplavljeno je prilikom izlijevanja rijeke Sane.

Republika Srpska 13.03.2018 | 10:02
Poplavljeno više od 100 objekata
Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 22 centimetara i jutros u 08.00 sati iznosio je 482 cm.

Veliki dio poljoprivrednih površina u pomenutimim mjesnim zajednicama je takođe zaplavljeno, a oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda. 

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su saopštili da je usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je nivo vodostaja utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja. 

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka. 

I vodostaj Une u Novom Gradu nizvodno je iznad kote redovne odbrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm. 

Po podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une je u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u 06.00 sati, kao i vodostaj Sane, koji je u 07.00 sati bio 530 centimetara. 

Zasad su na tom području zaplavljene tri kuće. U naselju Vidorija kod Novog Grada, a i dalje je u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj - Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne pijace u Novom Gradu i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima. 

Vodostaj Save je takođe u porastu i u toku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška pređe kotu redovne odbrane od poplava. 

Iz Hidrometeorološkoj zavoda Republike Srpske precizirali su da je vodostaj u 8.00 sati na Savi iznosio 698 cm. 

U Kozarskoj Dubici i Kostajnici proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava.

Izvor: Fena
Foto: Radio Kozara

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DO KADA?

13.03.2018 13:46

Pa šta je Paviću,šta je sada,sve neki drugi krivi,petnaest godina nas lažeš u Prijedoru,petnaest godina nam nisi mogao napraviti i obnoviti nasipe.Za šta mi tebe glasamo,da primiš Bojića lopova tj.Bojiće u stranku a mi da se svake druge godine gušimo u poplavama.Ni robnih rezervi više nema,sve si uništio,ma znaš kada ćeš dobiti više glasove Prijedora,NIKAD,svi ćemo u SDS preći.Pa zar opet da se iseljavam i rođene kuće i da bacam poplavljeno,pa tek sam se stabilizovala i kuća se osušila od vlge.Sram da te bude,sram.

ODGOVORITE
Name

A gdje su i kome

13.03.2018 15:29

Kome sada da se obratimo za pomoć,vlada dužna i Bogu i narodu,svim svjtskim mešetarima,skupljeno za pomoć od predhodnih poplava potrošeno,Robne rezerve uništili i zatvorili-jedini mi u regiji nemao robne rezerve.Civilna zaštita kao ni policija nema ni goriva a kamo li da reaguje.KOME???UPOMOĆ.

Name

Prijedorski berberin

13.03.2018 19:31

I vodoprivreda, i direkcija za vode, i civilna zaštita.., sve to zorno podsjeća na robne rezerve. Na nešto opljačkano, opustošeno, oduvano, na promaju, na vrata što zlokobno škripe i spadaju sa baglama, na prazninu i pustoš, pustolovinu dokle god pogled doseže. Ili će nas vode podaviti ili od suše i žege pogorati, trećega nema. Prijedor i Kozara, potkozarje i sanska dolina, zaslužuju bolje.

Name

RAJNA

15.03.2018 03:04

Čuj kome se obratiti za pomoć, a bela čizmica , eno je sve skakuće po zgradi Vlade i jedva čeka da krene u akciju potpisaivanja kartica za pomoć poplavljenim, I te 2014 su bili izbori i te 2014 bela čizmica je "spasavala" potopljene sa karticama i ucjenom da se glasa za SNSD-e , samo što sada nema dovoljno pa se vade mrtvi da glasaju. Evo imam i ja mrtvaka, nudim povoljno.

ODGOVORITE