„Pavgord“ ponovo blokira „Aluminu“

Fočanska firma „Pavgord“ ponovo je zatražila blokadu računa „Alumine“ iz Zvornika od koje pokušava da naplati 155 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 12.03.2018 | 09:11
„Pavgord“ ponovo blokira „Aluminu“
Nastavak izvršnog postupka protiv „Alumine“, kćerke firme Fabrike glinice „Birač u stečaju, „Pavgord“ je zatražio 26. februara, samo nekoliko dana nakon što je Ustavni sud BiH odbio apelaciju „Alumine“ za obustavu tog postupka.

Advokat „Pavgorda“ Aleksandar Sajić potvrdio je za CAPITAL da je zatražio od Osnovnog suda u Zvorniku nastavak izvršnog postupka, navodeći da više nema nijednog razloga da se on ne nastavi.

Sajić: Očekujemo zapljenu i prodaju imovine „Alumine“

„Očekujemo da će sudija postupiti po našem prijedlogu i nastaviti izvršni postupak zapljenom i prodajom kompletne imovine „Alumine“ do našeg namirenja“, rekao je Sajić.

On je rekao da „Pavgord“ očekuje da oni koji trenutno upravljaju „Aluminom“ i povjerioci FG „Birač“ neće dopustiti da ovo preduzeće propadne i da su oni ponovo spremni na dogovor.

„Nadamo se da će oni konačno prihvatiti „Pavgord“ i Ukio banku kao ozbiljne pregovarače i da će sjesti za sto sa nama. Nikome nije u interesu da „Alumina“ propadne i mi smo, naravno, spremni za razgovore, ali moramo imati i drugu stranu. Do sada to nismo imali“, naglasio je Sajić.

Sajić kaže da presude sudova kojima je osporeno potraživanje Ukio Banke od FG „Birač“, a na koje su pozivaju predstavnici „Alumine“ ne mogu uticati na izvršni postupak koji „Alumina“ pokreće protiv „Pavgorda“, jer je to druga vrsta postupka, između drugih lica i pred drugim sudovima.

„To nema nikakve veze. Taj sud je odlučivao o prijavi Ukio banke u stečajnom postupku protiv FG“Birač“. Hipotetički, moguće je da Ukio banka izgubi spor protiv Fabrike glinice, a da „Pavgord“ dobije protiv ’Alumine’“, kazao je Sajić. 

Milošević: Odlukama sudova trajno je zabranjena blokada računa „Alumine“

Advokat „Alumine“ Vladimir Milošević za CAPITAL je potvrdio da je „Pavgord“ zatražio novu blokadu računa „Alumine“. Kaže da je ubjedljivo najveći problem „Alumine“, a istovremeno i najteža zloupotreba izvršena upisom zaloga na njenoj imovini u korist Ukio banke, po osnovu kojih danas fočanska firma„pokušava nezakonito da od „Alumine“ naplati 155 miliona KM“.

„Uporno pokušavamo da ukažemo na to da je izvršenje putem blokade računa, kao i izvršenje na nepokretnostima „Alumine“ još 2016. godine pravosnažno obustavljeno odlukama Okružnog privrednog suda u Bijeljni i Višeg privrednog suda u Banjaluci. Dakle, trajno je zabranjena blokada računa i izvršenje na nepokretnostima „Alumine““, kaže Milošević.

On je istakao da je račun „Alumine“ ranije blokiran po osnovu zaloge na starim kompjuterima, radnim stolovima i policama.

„Ovo dalje znači da se nezakonitim zalogama na stvarima vrijednosti od po nekoliko desetina ili stotina KM, transakcioni račun blokira na 155 miliona KM“, rekao je Milošević.

Kazao je i da je su nedavnim presudama Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud u Banjaluci pravosnažno utvrdili da ne postoji potraživanje Ukio banke od 155 miliona KM prema FG „Birač“ niti prateće zaloge date po istom osnovu i istog dana kada i sporne zaloge na kojima se sprovodi izvršni postupak protiv „Alumine“.

„Ovaj izvršni postupak protiv „Alumine“  je pravno neutemeljen i nezakonit, te apelujemo na pravnu državu da reaguje i otkloni nezakonitosti, a lica koja su dovela do ove situacije procesuira, budući da bi moglo doći do propasti najvećeg privrednog resursa RS“, kaže Milošević.

„Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušava da naplati od njene kćerke firme – „Alumine“.

Ukio banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i “Alumina” poslovala u sastavu Fabrike glinice “Birač”, u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug “Pavgord” je ranije otkupio za 6,4 miliona evra.

Kako bi dug bio namiren, na zahtjev “Pavgorda” račun “Alumine” bio je blokiran od 12. do 26. aprila prošle godine.

Nakon toga, Ustavni sud BiH je po apelaciji “Alumine” u julu 2017. godine donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenula firma “Pavgord”. U međuvremenu su i nadležni sudovi u RS odbili tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od “Birča” tražila 155 miliona maraka.

Međutim, Ustavni sud BiH nedavno je odbio apelaciju „Alumine“ kojom je tražila poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, na osnovu kojih je “Pavgord” uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije, a iz ovog preduzeća su najavili da će ponovo pokrenuti izvršenje što su sada i učinili.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Neko tamo

12.03.2018 09:14

Dali garanciju i onda nema mi nista s tim :) Neko je debele pare dobio da izdra garanciju!

ODGOVORITE
Name

Sve uzeti

12.03.2018 18:06

Sve im uzmi Goci,sve,pa sta bi vi da se malo zazate,dajete garancije i hipoteke,da za to niko ne odgovara a da on kao ulagac ispadne budala.Sve,pa da vidimo dokle ce ih Dodikove malverzacije i strancki kadrovi dovesti,umjesto da narod uzme motku i prebije te koji su doveli do ovde vi glumite zrtve za tudje novce a svohe fino lijpo spkaovali po vilama i stanovima po Srbiji i Evropi

Name

Team building

12.03.2018 09:48

Goci-Tegi.

ODGOVORITE
Name

Fočak

12.03.2018 10:01

Goci.je kralj.I treba da blokira.Kada su uzimali pare sve je bilo ok...Samo naprijed Go i!

ODGOVORITE
Name

Bugi

12.03.2018 10:09

Ovaj slucaj ni Zeljka nemoze opisati.

ODGOVORITE
Name

Lein

12.03.2018 10:26

Nema jela, nema pića, bez GOCIJA PAVLOVIĆA !!!

ODGOVORITE
Name

Suvlasnik

12.03.2018 10:34

Ja sam imao akcije u Birač-u, kada je Birač otišao u stečaju akcije su propale, a fabrika nesmetano radi. Proglašen je stečaj majke firme a kćerka nesmetano radi. Čudna lopovluka mila moja majko. Sve male akcionare su opljačkali do gole kože, a sada se prave Englezi. Isti je slučaj bio i sa Rudnikom lignita Stanari. Od tada kupujem samo obveznice RS, ali i njih moram hitno prodati, jer će i RS uskoro u stečaj.

ODGOVORITE
Name

Petar

12.03.2018 10:38

Samo naprijed Goci, rastjeraj tu bagru koja godinama pljacka Aluminu, sve neki stecajni i povjerioci, a lopovi da ne mogu biti veci...

ODGOVORITE
Name

Miko

12.03.2018 10:49

Svaka cast gazda Gorane, pozdrav od Mika Milanovica...

ODGOVORITE
Name

Krug

12.03.2018 11:38

Ima li kraja ovim lopovlucima i ko se okoristava od ove farse..dosadni ste do bola a radnici da imaju u glavi sve aktere bilo koje strane bi fino isterali i angazovali svoje ljude da vode fabriku! Sramota!

ODGOVORITE
Name

007

12.03.2018 12:11

Šta očekuje Pavgord,da za 12 miliona dobije 155.Mora da su predradnje bile"čiste"???

ODGOVORITE
Name

advokat

12.03.2018 13:00

Sajicu, ne sramoti se....nek te advokati Alumine nauce pravu

ODGOVORITE
Name

Zvaka za sirotinju

12.03.2018 14:22

Da li to bio ovaj ili neki drugi Sajic il vrazija matera, nema veze sa znanjem i gradivom, nego sa mutljavinama koje nas vec 20 godina unistavaju,tako da sve sto rade i sto su naumili oni koji odlucuju mogu to i bez advokata,koji su nebitni kao i radnici a i sam narod. Nepotrebno a skupo jer ishod se vec odavno zna,samo se razvlaci da bi nam zamazali oci

Name

svitac

12.03.2018 13:02

Sajicu, mogao bi ti opet kod profesora Popovica na ispit izaci...malo da ponovis gradivo...pobrkao si neke osnove iz privrednog prava

ODGOVORITE
Name

ZA SVITAC

12.03.2018 13:36

NETREBA ADVOKAT DA OBNAVLJA GRADIVO, ZELJKA I MILE A POSEBNO BIVSI MINISTAR MUP RS JOVIČIĆ ZNAJU LANAC KRIMINALA.