Podjele među separatistima

Katalonske proseparatističke partije moraju u narednim danima da donesu odluku da li će da riješe nesuglasice i da podrže svrgnutog lidera Karlesa Puđdemona ili će pokušati da pronađu alternativu.

Svijet 03.02.2018 | 11:44
Podjele među separatistima
Analitičari ističu da, za razliku od pokreta za nezavisnot u Škotskoj i kanadskoj pokrajini Kvebek, u Kataloniji separatistički kamp čine tri različite grupacije ujedinjene u svojoj namjeri da se otcijepe od Španije ali često u sporu oko različitih pitanja.

Spor je izašao na vidjelo početkom sedmice kada je predsjednik katalonskog parlamenta Rođer Torent odgodio glasanje na kojem je Puđdemon ponovo trebao da bude imenovan za lidera.

U lokalnim medijima pojavljuju se novi kandidati za funkciju predsjednika Katalonije iako Puđdemonov pokret Zajedno za Kataloniju insistira na tome da se on mora vratiti iz samonametnutog egzila u Belgiji nakon pobjede na parlamentarnim izborima održanim u decembru.

Torent je istakao da je odgodio sjednicu kako bi osigurao da sve protekne na "efikasan" način nakon što je Ustavni sud uveo restrikcije radi zaustavljanja imenovanja Puđdemona.

Međutim, analitičari smatraju da u stvarnosti postoje nesuglasice između Puđdemonovog pokreta Zajedno za Kataloniju, Torentove Republikanske ljevice za Kataloniju /ERC/ i manje partije lijevog centra CUP.

Tri pokreta ne mogu da postignu saglasnost o tome kako nastaviti nakon neuspjelog jednostranog proglašenja nezavisnosti u oktobru nakon čega je Madrid raspustio regionačne vlasti i proglasio vanredne izbore.

ERC želi da se strasti smire, da se dobije efikasna regionalna vlast i da se pokušava jačanje baze za podršku separatistima jer je i dalje manje od 50 odsto Katalonaca za otcijepljenje.

Zajedno za Kataloniju insistira da Puđdemon bude na čelu regiona nakon pobjede na izborima na kojima je njegov pokret od tri grupacije dobio najviše glasova.

CUP sa svoje strane želi da pokrene građansku neposlušnost.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

РОЂО

03.02.2018 11:55

Право су га попушили!

ODGOVORITE