Intervju - Šampion Šarić: Šterbik je utjerao strah Šveđanima!

Dobojlija Danijel Šarić okitio se novom titulom prvaka Azije sa selekcijom Katara istog dana kada je njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije Srbije i Crne Gore Arpad Šterbik osvojio Evropsko prvenstvo.

Ostali sportovi 02.02.2018 | 22:50
Intervju - Šampion Šarić: Šterbik je utjerao strah Šveđanima!
Rukometaši Katara odbranili su titulu prvaka Azije pobjedom u finalu nad Bahreinom 33:31 (16:17), a selekciju Valera Rivere i ovog puta je predvodio golman Danijel Šarić.

Ovaj rođeni Dobojlija stigao je do trećeg zlata na Azijskom prvenstvu i još jednom potvrdio ključnu ulogu u katarskoj reprezentaciji s kojom se okitio i titulom svjetskog vicešampiona 2015. godine.

I ovog puta Katar je do titule stigao pobjedom nad starim rivalom, selekcijom Bahreina.

"Bahrein je dobra selekcija. vodi ih Gudmunson, igraju odlično i bilo je teško.  U grupi smo ih dobili lagano, devet razlike, ali u finalu je bilo teško. Malo je tu sad i zbog politike bilo nekog naboja, ali na kraju smo ih dobili. Vodili su do 40. minuta jedan-dva razlike, a onda smo mi preokrenuli i vodili do kraja. Dobro je bilo, zadovoljan sam i zbog činjenice da je ovo naša treća titula za redom“, sumirao je Šarić utiske sa finala u razgovoru za MONDO.

Trijumfom u Bahreinu 2014. reprezentacija Katara prekinula je dominaciju Južne Koreje koja je prije toga imala niz od tri uzastopna zlata, a sada je taj uspjeh ponovio Katar osvojivši i naredna dva  Azijska prvenstva.

"Zadnjih četiri-pet godina dominiramo u azijskom rukometu. Iako smo izmijenili 4-5 glavnih igrača, zadržali smo kontinuitet. Srž reprezentacije, nas dvojica-trojica smo ostali, došli su novi momci, stigao je i Kubanac Frankis koji igra u Sportingu, on nam je puno pomogao. Tu su i dalje Kapote, Roan... Sada se spremamo za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj“, rekao je Šarić.

Ipak, prije svjetske smotre slijedi još jedno veliko takmičenje, na kojem će ekipa Valera Rivere takođe braniti zlato.

„Sada nam prvo slijede Azijske olimpijske igre koje je poslije prvenstva Azije najjače tkamičenje. To je u avgustu, a onda Svjetsko prvenstvo. I na azijskim olimpijskim igrama branimo zlato, a plan je i dobar rezultat na SP pa ćemo vidjeti šta dalje za Olimpijske igre u Tokiju“.

Na golu Katara i dalje ćemo gledati momka iz Doboja.

"Dogovor je između mene i federacije da sam do SP 2019. godine tu“.

Na ovom prvenstvu Šarićeva zamjena umjesto Gorana Stojanovića bio je Aljoša Čudić.

„On je prije par godina igrao u Kataru, ima sportski pasoš Katara i sada kada nam je zatrebala pomoć na golu, jer ja ne mogu sam da iznesem utakmice sjetili su se njega. Jako puno nam je pomogao, balkanska je škola rukometa, igra u Sportingu i dijelili smo minutažu. On je na početku prvenstva branio pola utakmice, pola ja, a polufinale i finale branio sam ja“, rekao je Šarić.

Tokom svoje karijere svoje mjesto između stativa dijelio je sa mnogim velikim golmanima, a jedan od njih je i Arpad Šterbik, koji je istog dana kada je Šarić osvojio Azijsko prvenstvo u finalu Evropskog prvenstva stigao do trijumfa sa reprezentacijom Španije.

Ova dvojica golmana te 2006. godine činili su golmanski tandem u selekciji Srbije i Crne Gore.

Dvanaest godina kasnije obojica su stigli do titule kontinentalnog šampiona, ali nijedan od njih u dresu Srbije. 

"Na EP u Švajcarskoj smo bili zajedno i to je bio i moj i njegov posljednji nastup u reprezentaciji Srbije i Crne Gore“, bilo je sve što je rekao Šarić o svojoj nekadašnjoj reprezentaciji.

Potom se osvrnuo na tek završeno Evropsko prvenstvo, na kojem je Španija zahvaljujući upravo Šterbiku stigla do svog prvog evropskog zlata.

"Španija jese bila u krugu favorita, sa Francuskom, Hrvatskom i Švedskom. Presudno je bilo što oni nisu imali individualce koji su se izdvajali nego cijelu reprezentaciju. Igrači su davali maksimum i svoj doprinos iako nisu bili zvijezde. Nije se tako moglo desiti ako Entreriosu npr. ne ide da ih nema nigdje. Igrali su timski i zasluženo su došli do polufinala“, započeo je Šarić analizu Evropskog prvenstva u Hrvatskoj i nastavio:

"A druga stvar je to što se Arpad pojavio nakon povrede Gonzala Pereza. Oni su zvali Arpada, iako on nije bio u takmičarskoj formi. E tu se vidi težina, kakav je čovjek karakter. Čovjek ima to što ima osvojeno, samo veliki sportisti ovo mogu da naprave. Čuli smo se poslije polufinala, u tom trenutku ja sam bio MVP našeg polufinala u Aziji, on je sjajno branio tamo na EP. I rekao mi je ’Dajemo znakove života“.

Šarić ističe da je za trijumf Španije u finalu najzaslužniji njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije Srbije i Crne Gore i Barselone.

"Arpad u polufinalu i finalu nije branio 20 lopti, ali je branio tačno onda kada je ekipi trebalo. Zašto? Zbog svog kvaliteta i karaktera, a drugo, zato što su ga se protivnički igrači bojali. Ako nije išlo preko gola, u njega se lopta šutala. Samo to njegovo postavljanje na golu, pogotovo u drugom poluvremenu finala je dalo vjetar u leđa Špancima, a strah protivniku. To je ta snaga, karakter, pobjednički mentalitet i želja za titulama. Pokazao je još jednom da je po meni najbolji golman u posljednjih deset godina“.

Na kraju razgovora za MONDO Šarić se osvrnuo i na velika očekivanja i rezultat Hrvatske, koja je završila na petom mjestu.

„Za mene Hrvati jesu bili razočaranje, mogu da se složim, jer su bili domaćini. Tu treba uzeti u obzir jednu činjenicu – Hrvatska je puno ovisila o Duvnjaku, koji je prije EP bio sedam mjeseci povrijeđen, a onda se povrijedio poslije prve utakmice protiv Srbije. Kad izgubiš tako velikog individualca, igrača o kojem ekipa ovisi, onda je po meni rezultat Hrvatske bio realan. Uvijek sam bio na strani golmana, ali moram da kažem tu i da za velike stvari moraš da imaš golmana koji će donijeti prevagu, takav je današnji rukomet, golmani su veliki faktor. Po meni nije Hrvatska baš veliko razočarenje, možda zbog tog domaćinstva možemo da ih uvrstimo. Ali recimo Danska je možda je mogla da bude u finalu. Igrali su promjenjivo tokom cijelog prvenstva i pokazali slabosti. I oni bi se mogli smtrati razočarenjem ovog Evropskog prvenstva“, zaključio je Šarić.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar