Alarmantno: Nivo Sene još raste

Nivo Sene u Parizu i dalje lagano raste, a večeras se očekuje da će dostići vrhunac, odnosno visinu od 5,95 metara.

Svijet 28.01.2018 | 12:49
Alarmantno: Nivo Sene još raste
To je ipak manje u poređenju sa zabeleženih 6,10 metara vodostaja iz juna 2016, navode francuski mediji.

Dvanaest departmana u Francuskoj je i dalje pod narandžastim upozorenjem na poplave.

Na stanici kod mosta Austerlic, jutros u 05:00 sati je nivo Sene, koja je nastavila da raste tokom noći, iznosio 5,78 metara, što je porast od 14 centimetara u roku od 24 sata, prenosi "Mond".

"Porast nivoa reke je nešto sporiji nego što je predviđano, pa je očekivani maksimum pomeren na noć između nedelje i ponedeljka", izjavila je portparolka službe za praćenje poplava "Vižikri" (Vigicrues), Rašel Pišberti.

Poplave su pogodile više francuskih regiona kao posledica obilnih kiša polovinom januara.

Zbog ovakve situacije poremećen je i prevoz u francuskoj prestonici, gde će sedam stanica metroa ostati zatvoreno dok se voda ne povuče.

Policija je juče saopštila da je ukupno 1.000 osoba evakuisano u pariskom regionu, a nešto manje od 1.500 domaćinstava je ostalo bez struje.

"Ako govorimo o potpunom povratku na normalu, to će trajati nedeljama", rekao je direktor državne službe zadužene za prirodnu sredinu (DRIEE) Žerom Gelner.

Ipak, katastrofalni scenario istorijskih poplava kakav je zabeležen 1910, kada je Sena dostigla nivo od čak 8,62 metra, ovoga puta je izbegnut, zaključio je francuski list.

Izlivena Sena je već prekrila šetalište pored reke u Parizu, a zbog poplave je u muzeju Luvr zatvorena izložba islamske umetnosti koja je bila postavljena u prizemlju.

Čuveni turistički brodići na Seni, zbog visokog nivoa vode u koritu reke, trenutno ne plove, dok labudovi plivaju na mestima gde su nekada bili trotoari, a poplave je na pariske ulice izjurila čak i - pacove.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar