Povrtlari u RS nezadovoljni

Povrtlari Republike Srpske već nekoliko godina ukazuju na svoj nepovoljan status kada je riječ o raspodjeli podsticaja i drugih vidova novčane pomoći, ali nakon nedavnog razgovora u Ministrstvu poljoprivrede još veći skeptici.

Republika Srpska 24.01.2018 | 14:19
Povrtlari u RS nezadovoljni
''Kada je raspravljano o podsticajima u agraru Republike Srpske u ovoj godini na dogovor sa povrtlarima nije došao resorni ministar Stevo Mirjanić nego njegov pomoćnik, ali smo ipak ukazali da je povrtlarstvo u odnosu na druge grane agrara u podređenom položaju'', kaže potpredsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske Rade Jovičević.

On je pojasnio da se o njihovom statusu mora hitno rasprvaljati i mijenjati predloženi podsticaj, jer prijeti opasnost da se u Republici Srpskoj ugazi robna proizvodnja povrća.

''Većina naših članova, velikih proizvođača zdravog i kvalitetnog povrća, odlučila je da smanji proizvodnju u ovoj godini, a neki i da počnu uzgajati žitarice'', napominje Jovičević.

Ovaj povrtlar je najveći proizvođač povrća na otvorenom, uglavnom cvekle, a uveliki razmišlja da prepolovi proizvodnju i da se preorijentiše na druge kulture. Cveklu i drugo povrće proizvodiće samo u količinama koje budu potrebne prehrambenoj industriji u Semberiji.

Neshvatljivo je da povrtlarima više obezbjeđuje mali agrarni fond Grada Bijeljine od resornog ministarstva.

Ako se u narednih mjesec ili dva dana ne riješi status povrtlara onda će se oni skoro svi preorijentisati na ratarstvo, voćarstvo ili stočarstvo, što znači da će se koristiti isključivo povrće iz inostranstva.BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

dinar

24.01.2018 13:56

Kakva pomoć od države ? Pa to su firme kao i ostale na tržištu koje se bore sa konkurencijom.Čuj davati nekome pare iz budzeta ? Tijerate ovo malo firmi da pređe u sivu zonu zbog različitog odnosa.To samo kod nas ima.Matematika je jasna: Ako ti se isplati RADI ako ne ZATVORI i radi nešto drugo.Ovo je uzimanje para NA GUZOVE preko rođačkih linija JA TEBI TI MENI.Kod nas u BN možeš davati seljaku koliko hoćeš on je jadan pa jadan.Prije će kupiti dijetetu novo auto da bude viđeno nego sebi traktor.Katastrofa od države.

ODGOVORITE
Name

ŠUMAR'S

24.01.2018 15:36

Povrtlari, nemoj da se brinete, Starac Stevo od hiljadu ljeta, uzeće 50% od fiktivne dobiti Šuma RS, a to je oko 3 miliona KM. Idite odmaj ujutru kod njega jer ga opsjeda Usorac i traži ta sredstva za mljekare.

Name

semberac

24.01.2018 14:13

Pomoć ? Kome ? To je otrov što se sije po Semberiji.Kada je rađena analiza ( nezavisna) ? Nikad.

ODGOVORITE
Name

Djoko

24.01.2018 14:38

Svaki semberski seljak posebno sije za pijacu a posebno jedan ćošak za kuću.