Firma Dodika i u Fondu zdravstva

“Prointer“, IT firma koja je samo prošle godine pobijedila na šezdesetak javnih nabavki vrijednih oko 21,2 miliona KM, nastavlja da niže pobjednički tenderski niz pa će za usluge njenih stručnjaka, koji će održavati poslovni informacioni sistem, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izdvojiti čak 674. 000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 24.01.2018 | 11:38
Firma Dodika i u Fondu zdravstva
Banjalučki i beogradski „Prointer“ Fond zdravstva odabrao je 11. decembra prošle godine kao najpovoljnije ponuđače kojima će, po obavljenom poslu s rokom plaćanja od samo deset dana, svakog mjeseca isplaćivati 56.160 KM sa uračunatim PDV-om.

Zanimljiv je bio i sam postupak izbora „Prointera“  na ovom tenderu. Uz ove firme, ponudu je poslao i banjalučki konzorcijum „Lanaco“ i „Alf-om“.

„Prointerova“ ponuda bila je nepotpuna jer se za dva člana tima nije moglo utvrditi da li su ovlašteni Microsoft treneri „u neprekidnom trajanju od minimum pet godina“. „Lanaco“ i „Alf-om“ ispunili su sve uslove.

„Grupi ponuđača „Prointer“ Banjaluka i Beograd 17. oktobra 2017. godine dostavljen je zahtjev za pojašnjenje ponude u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ovaj kandidat je 25. oktobra dostavio traženo pojašnjenje koje je zaprimljeno na protokolu ugovornog organa“, navodi se u odluci FZO RS.



Nakon toga, 30. oktobra „Alf-om“ raskida konzorcijski ugovor, a kao razlog navodi to što su „primorani da angažuju vlastite kapacitete kako bi završili druge ugovorene poslove“.

„Grupa ponuđača ‘Lanaco’ i ‘Alf-om’ više nije legitimna, odnosno ne postoji i samim tim nije kvalifikovana za dalje učešće u ovoj proceduri“, navode u FZO RS.

Tako je ponuda banjalučkih i beogradskih snaga „Prointera“ pobijedila u trci za posao teškoj preko pola miliona KM.

Cjenovnik rada IT stručnjaka ove firme je zavidan. Za konsalting samo jedan član tima po satu će svojoj firmi zaraditi 120 KM, a toliko i projekt menadžer. Toliko košta ista minutaža stručnjaka za sistemsku analizu, ali i sistem inženjerskih poslova i projektovanje. Za administraciju podataka „Prointerov“ čovjek po satu će od FZO zaraditi 110 KM, a instruktor i programer po 95 KM.



U Fondu zdravstva RS kažu da je održavanje poslovnog sistema veoma značajno i da ni u jednom trenutku ne smije da stane jer bi se to odrazilo na kompletan zdravstveni sistem.

Međutim, trenutna računica FZO RS i računica iz odluke o dodjeli ugovora “Prointeru” se ne slažu.

“Ugovorom o održavanju PIS-a predviđeno je plaćanje na mjesečnom nivou, što je bio slučaj i ranijih godina. Na godišnjem nivou za usluge održavanja biće izdvojeno 585.468 KM sa PDV-om, odnosno mjesečno 48.789 KM. Ranije je PIS FZO RS održavala firma ‘Lanaco’  po cijeni od 616.356 KM, odnosno mjesečno po cijeni od 51.363 KM”, kažu u FZO RS.

Pobjede „Prointera“ postaju više nego očekivane, iako je cijena njihovog održavanja poslovnog informacionog sistema Fonda zdravstva veća za oko 30.000 KM u odnosu na vrijednost tendera FZO za ove usluge raspisanog prošle godine.



Ova kompanija, osnovana 2015. godine, došla je u žižu nakon prošlogodišnjeg tendera upravo Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Planom javnih nabavki zdravstva za 2017. godinu bilo je predviđeno da se za posao isporuke „hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS“ utroši 17,4 miliona KM (bez PDV-a), ali je Upravni odbor Fonda u januaru donio odluku u kojoj je precizirano da se kod nabavke mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava na 23,2 miliona KM (bez PDV-a).

U javnosti je u više navrata nezvanično isticano da iza ove firme stoji Igor Dodik, sin Milorada Dodika, iako je on to nekoliko puta demantovao. Kao drugi vlasnik pominje se Slaviša Kokeza.

Bez obzira ko je na papiru formalni vlasnik, ugovori koje je „Prointer“ za samo dvije godine potpisao pokazuju da ova kompanija uživa neobično veliko povjerenje javnih preduzeća u RS, ali i drugih ustanova u RS.

FZO na javne nabavke troši 168 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ove godine namjerava da na javne nabavke potroši oko 168 miliona KM bez poreza na dodatu vrijednost. Iako je 164,7 miliona KM namijenjeno zdravstvenim ustanovama, zanimljivo je da će i ove godine čak 3,2 miliona KM biti izdvojeno isključivo za potrebe FZO.

Plan javnih nabavki ove godine će tako biti teži za 38 miliona KM u odnosu na 2017. godinu. Od ukupno 2,9 miliona, koliko će biti potrošeno na plaćanje usluga i kupovinu robe, samo na IT sektor otići će 2,4 miliona KM.

Iako je u oktobru prošle godine odlučeno da će 85 gejmerskih računara biti kupljeno od banjalučkog „Prointera“ za čak 150.000 KM, nova godina donosi i nova ulaganja – planirana je nabavka opreme u iznosu od 250.000 KM. Opremanje data centra koštaće oko 685.000 KM, a licence oko 70.000 KM.

Opremu valja i održavati, a za ove usluge FZO RS spreman je da plati 50.000 KM, dok je održavanju mreža namijenjeno 45.000 KM.

Fond nema ni vlastite štampače, ali će ih, planirano je, iznajmiti za 60.000 KM, što je za 30.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Zanimljivo, za izradu jedinstvenog informacionog sistema, odnosno elektronskog zdravstvenog kartona i knjižice, za koji je okončna prva faza tendera teškog 23 miliona KM, još nije odabran ni ponuđač, pa nije poznato ni kada će biti realizovan. Međutim, u Fondu već sada znaju da će ih „kontrola implementacije i realizacije IZIS-a“ koštati 600.000 KM.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

Milan

24.01.2018 10:47

Moj pokojni deda bi rekao: "J.bo nas onaj ko nas popravi."

ODGOVORITE
Name

He he he

24.01.2018 11:06

Jos usi zavrce taj Prointer

Name

Mihajlo

24.01.2018 11:56

Naravno da je tako , kad je ovo sve sto je na prostoru RS, za koju sam dao i svoje krvi, vlasnistvo jednog covjekai njegove porodice.

Name

MALO MORGEN

24.01.2018 12:41

Zato doktori i ostalo medicinsko osoblje dobija povecanje plate za 25%. MALO MORGEN

Name

Proleter

24.01.2018 12:55

Šta čovjek da kaže, a da se ne ponavlja? Dodijalo vrištati zbog Dodika i njegove familije. Nisu možda oni ni krivi, nego ovi njihovi zombiji koji glasaju za njih, a uskoro će samo ti zombiji i ostati u RS, pošto ostali koji nisu zombiji, ne mogu da žive od vazduha i Dodikovih parola.

Name

P

24.01.2018 13:00

BUDŽET FONDA ZDRAVSTVA JE OKO 550 MILIONA KM.TO SVE GOVORI!

Name

BiH

24.01.2018 14:41

Tucaj Mile tucaj marvu !!!

Name

Zlaja

24.01.2018 10:55

Bil Gejts Silikon waley = Bill Mile Mrcajevci = Igor Microsoft Dodik isto Mrcajevci Ovo su tri prva Najbogatija covjeka na svijetu. Ova dvojica sto se nalaze na drigom i trecem mjestu su na listama za najsposobnije idiote i najbolje satorske pjevace se na istim listama nalaze navodecim pozicijama.

ODGOVORITE
Name

Zlaja

24.01.2018 11:14

Ah zaboravih napisati da momak koji sad nalazi na trecem mjestu vjerovatno ce za par dana izbiti na prvo mjesto liste najbogatijih jer je njegova firma koja nije njegova sklopila nekoliko vrijednih ugovora sa nekom bezznacajnom drzavnom institucijom. Majkrosoft od gospodina Bila Gejtsa nije prosao jer nije sposoban za takve poslove.

Name

Baja

24.01.2018 14:26

Uzeo i koru hljeba sirotinji, sve je njegovo.

Name

Sredo

24.01.2018 10:56

Milorad dodik je jedan obicni bandit i prokletinja koja je cijeli narod srpski sa ove strane drine gurnula u ambis..Svi se iselismo ostace u ovoj drzavi samo njegovi banditi kriminalci odbornici i politicki satrapi i cinovnici.Snsd je rak rana republike srpske,nek nam je bog u pomoci..

ODGOVORITE
Name

re

24.01.2018 11:13

Pravi komentar.svaka na mjestu.

Name

Dalaj Lama

24.01.2018 12:14

Mi smo pravi. Sjedimo i gledamo kako krade i kao mi smo patriote. Neka krade koliko god moze vise. Dok je ovaca bice vune.Sve dosadasnje bukadzije je KUPIO za sitne pare a ti narode pametuj i gledaj gdje krade. Nece nam biti bolje dok se ne desi NAROD.

Name

pop

24.01.2018 14:25

Sve ste tacno rekli ja sam sa 45 morao napustiti zemlju da bih prezivjeo, rad u Njemackoj baustela, a dzaba krvario za ovu zemlju.boracki dodatak od 120 km stoka ne isplati na vrije a prica kako je sistem stabilan.

Name

ok

24.01.2018 11:11

U redu je što pišete o ovakvim nepravilnostima, ali ajde malo se pozabavite ovom ekipom na lokalnom nivou u Bijeljini. To ne smijete ili ne želite da pišete. Gruntovnica je u lokalu te i te osobe, odn. funkcionera, kružni tok napravljen navrat - nanos kod tog i tog lokala, vlasništvo tog i tog funkcionera, Ustavni sud RS poništio skupštinsku odluku o naplaćivanju nepostojećih parkin mjesta u Bijeljini, pa sad investitori tuže grad Bijeljinu.... dakle, u Bijeljini imate napretek materijala za kritiku, pa izvolite krenite od "kućnog praga". Vjerovatno ovo nećete objaviti, ali ako tako i bude, dokaz više da vas ne možemo tretirati kao objektivan medij.

ODGOVORITE
Name

Zlaja

24.01.2018 12:21

Bravo OK ovaj tvoj tekst oslikava tvoje Politicko poredjeljenje a samim tim i tvoj IQ. Kao prvo ne zivim u Bijeljini. Kao drugo zdrava Kritika iz redova partije kojoj pripadas je obiljezje demokratskih Drzava u kojoj ruku na srce ti ne Zivis Ali to ne znaci da moras biti uporni poltron. Kao trece Kritikujem sve pojave u ovoj Drzavi (pri tome mislim na citavu BiH) u kojima je prisutan lopovluk i korupcije. Kada hoces nesto da napises onda se orientisi na temu (to su te valjda u skoli naucili). Nadam se da ce ovaj tekst doprinjeti tvom politickom i intelektualnom razvoju mada sam skeptican .

Name

ре Злаја

24.01.2018 13:06

Драги Злаја , ја немам политичко опредељење, јер га паметан човјек и не може имати са оваквом поставом на власти, без обзира на ниво ( републички, локални). На почетку коментара написано је да сам за то да се све негативне појаве критикују. Да сам члан владајуће партије, ваљда бих требао да нападам опозицију, без освртања на незаконитости другог табора. Што се тиче мог IQ-a , нисам сигуран да си подобан да га ти , тако полуписмен ( чуо си некад за зарез и друге интерпункцијске знаке - сви учили у основној) оцјењујеш.

Name

Zlaja

24.01.2018 17:45

Bravo OK poceo si cak da koristis i cirilicu (nemam nista protiv cirilice) spominjes znakove intrpunkcije znaci nesto se desava kod tebe ipak ima neka nada sto se tice onoga IQ. Ali ima jedan veliki Problem kod tebe a taj Problem je poltronstvo. Dakle kada procitamo prvu verziju tvoga teksta i kada se osvrnemo na sustinu onoga clanak o sinu Gospodina Milorada ne vidim nikakva povod da pisem o Bjeljini i tamosnjem lopovluku. Ti se ni jednom rijecju nisi osvrnuo ili pak dao bilo kakav komentar o aktuelnoj kradji porodice Dodik znaci to sto rade podrzavas. Dakle logicno je moje pisanje. Spominjes nekakve parkinge u Bijeljini a ni jednom rijecju nisi spomenuo Mikroelektroniku i fiskalne kase pominjes nekakve kruzne tokove a ne spominjes Integral inzenjerig i namjestanje poslova u korist firmi bliskih (pisem bliskih a mislim u vlasnistvu) nasem vrlom Predsjedniku. Naravno ti se svi poslivi tako namjestaju da bi porodica Dodik uzela Reket u Visini makar 5%. Mogao bih ti napisati knjigu o svim malverzacijam i gdje je sve umijesana porodica Dodik . Tebe to naravno ne interesuje jer si poltron. Iskreno se nadam da ces mozda shvatiti sta je smisao ovog mog pisanja. Ovaj tekst namjerno pisem uglavnom malim slovima i bez interpunkcijskih znakova tako da bi ti mogao vjezbati stavljajuci iste. Naravno necu ti se vise obracati jer bi to bilo besmisleno. Pozdrav

Name

Political economic way

24.01.2018 11:17

SAP...frau...AV...Slobo Kvrgić + Kokeza...Igor D...budžetske institucije.

ODGOVORITE
Name

Grga

24.01.2018 11:19

Dodik je pustio korenje niko ga nece iskoreniti a prosirio ga i na region.

ODGOVORITE
Name

pop

24.01.2018 14:26

Iskopat ce njega bili.

Name

glavni vođa

24.01.2018 11:23

Evo zašto naše zdravstvo propada. Jedan čovjek sve opljačka i sruši a narod trpi i šuti radi za siću. Omladina bježi u inostranstvo da radi jer ovde je sve uništeno i milionski dugovi pa nema mlad pametan čovjek ovdje budućnost. Jad i bjeda zlo neviđeno

ODGOVORITE
Name

Golijat

24.01.2018 11:47

Lanako nece vise dobiti ni jedan veci posao. Nezvanicno izgubili su i upravu za indirektno.

ODGOVORITE
Name

David

24.01.2018 12:47

Uzeće im Prointer najbolje kadrove i onda im je KRAJ.

Name

Nebojsa

24.01.2018 15:28

sjasi Lanaco da uzjasi Prointer. ...kako god, lose nam se pise...a sa ovim Prointerom smo najeba... jer sve otese, opljackase...a nista zavrsili nisu....kukala nam majka sa ovim!!!

Name

MK

24.01.2018 12:02

HOBOTNICA JE SVE VEĆA DOBRO SE HRANE .

ODGOVORITE
Name

SNSD

24.01.2018 12:19

SIGURNO POBIJEDJUJEMO NA IZBORIMA,KOLIKO GOD DA NAS BLATITE.NAROD ZNA.

ODGOVORITE
Name

cdbluka

24.01.2018 12:45

Za njega glasaju oni sto su isti ko i on...

Name

mika

24.01.2018 13:37

Sigurno je ako pokradete izbore.

Name

Džep

24.01.2018 14:08

Izbori se namještaju! Ako smo nemoćni, nismo ćoravi.

Name

Narod

24.01.2018 14:31

kipketer glasove, prepadate sirotinju, sjasite svi bajini dupe lizci.

Name

Srna

24.01.2018 14:57

Sigurno si na drzavnim jaslama,pa ti je dobro,zato tako komentarises,za ostale te nije briga.....sigorno se samo otkucas na poslu toti je sva obaveza a ucinak nula.....idiote licemjerni

Name

BOBA

24.01.2018 12:27

SVI GUBITAŠI A PARE SE VRTE KAO NA TRACI,FOND ZDRAVSTVO, APOTEKE I TAKO DALJE NEMA KRAJA.OVO NAJVEĆI EKSPERTI NEMOGU POHVATATI.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Lemi

24.01.2018 13:44

Sta ce vise sa tim parama,uvjek se proklestina zavrsi tragicno.Eto kao i sad,ne pljackaju oni vise sto im treba,vec sto se boje i moraju se odrzati na vlasti,strah je to.Isto kao nas,ovaj veliki dio koji zivi od prosjecne plate ili nema posao,nas sto su uveli u zacarani krug,zaduzeni do guse,zive u strahu kako ce platiti ratu,rezije,sta ce djetetu dati da jede.Zato mislim da ce oni kad-tad dici Bogu na naplatu,doslo je do dna davno,nesto se mora desiti !!!

ODGOVORITE
Name

A NADA ILIĆ iz Beograda?????

24.01.2018 14:03

A šta je sa Dodikom firmama koje se vode na druge ljude? Na primjer u Banjaluci su registrovane dvije firme NOVO RS doo i RSA Gaming doo, ove firme je registrovao Novomatic Admiral iz Austrije,a 20% vlasništva u ovim firmama pripada Miloradu Dodiku,a tih 20% Dodikovog vlasništva se vodi na NADU ILIĆ iz Beograda koja je nastanjena u ulici Kneginje Zorke i zaposlena je u firmi UNIBROS STEEL čije je sjedište na Kipru. Novomatic Admiral je pored ovih 20% vlasništva Dodiku dao 2 MILONA EURA u KEŠU. Novomatic Admiral preko pomenutih Firmi NOVO RS doo i RSA Gaming doo se bavi pranjem novca,kao u svim zemljama gdje posluje,narko kartela iz Južne Afrike i Južne Amerike. E u takvim firmama naš voljeni predsjednik ima udio od 20%.

ODGOVORITE
Name

popara

24.01.2018 14:30

Sve kladionice daju pare ministarstvu i nijedna ne radi legalno,korupcija na visokom nivou.niko im nista ne moze na 100 stanovnika po jedna kladionica gdje tu isplativost.

Name

Nisam ja.Tita mi.

24.01.2018 14:39

Sve je ovo tacno do detalja.

Name

bezorekorno tačno

24.01.2018 15:04

Sve je točno milion posto samo bi dodao ovom tekstu Jovu Radukića koji je zadužen ispred ministarstva financija Republike Srpske da pomaže Admiralu u pranju novca pa otuda i dolazi njegovo imenovanje za glavnog Revizora Republike srpske

Name

???

25.01.2018 11:34

Priča se da iza tih Novomatic Dodikovog kriminala stoji Miloš Čubrilovića čubri, Dodikov viši šef obezbeđenja.

Name

Banja luka

24.01.2018 14:03

Postavili onog debelog debila da bude direktor a gluperda klasicna sve sami strucnjaci voj noj tuj nego borci kao sto ste 91 tako i sad izaci i rastjerati nepismenu gamad

ODGOVORITE
Name

pop

24.01.2018 14:18

Ljudi budite svjesni ovo je banovina Milorada Dodika privatizovao covjek republiku,bjezite u inostranstvo dok jos mozete ,ovdje je jad i bijeda.Mafijaska drzava sami kriminalci i niko nizasta ne odgovara,

ODGOVORITE
Name

BL

24.01.2018 15:10

Samo im daj, samo da mi je znati koliko im treba? Da se jednom namire i da nas ostave na miru.

ODGOVORITE
Name

Turpija

24.01.2018 15:10

Samo Dodo turpijaj,izabrali su te imas pravo i legimitet,udri sirotinju i jos napravi ovogodisnji satorski plan,gdje ce se pjevat da ovce znaju.

ODGOVORITE
Name

In

24.01.2018 15:15

Ova banda je pustila korene po celoj RS i dalje do Beograda sve zaposjela i muzu li muzu. Borci probudite se unistise ono sto ste vi stvorili .

ODGOVORITE
Name

istina

24.01.2018 15:16

Sve dok dobija platu od bosanskog poreza a ne voli bosnu a kad ne voli bosnu ne voli srpsku republiku znaci u prevodu pljackaj dokle mozes a on pljacka svoj narod na porezima na akcizama a vi mu plescete TO znaci da vas jebe u mozak takvi su svi da ja dodem na vlast da kradem. Kad prorade sudovi pa da im sve otmu i strpaju u zatvore njih i nove onda ce biti bolje nek on mrzi bosnu ali nece smjeti pljackati zato sto ce u zatvor narode na noge dovedite sve strane sudije da ne kazu da je nacionalno postenog ne interesuje ko je sudija samo politicku bagru.

ODGOVORITE
Name

In

24.01.2018 15:32

Jel i ova dama jedna od savjetnika , sta li savjetuje

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

24.01.2018 16:30

ZA LIJEKA IM TREBALO DUPLO VIŠE PARA OD TOGA ŠTO POKRADU

ODGOVORITE
Name

Do pobjede

24.01.2018 16:39

Dajte ljudi moji da se organizujemo. Borci, porodice poginulih, penzioneri, majke, ljekari, zeljeznicari, prosvetari, svi smo obespravljeni, na rubu gladi. Nikakva prava nemamo. Moramo na ulicu da skinemo bandu sa vlasti. Ne smijemo vise cekati. Ne mozemo dozvoliti da nas djeca sutra optuzuju da nismo nista ni pokusali da uradimo. To im dugujemo.

ODGOVORITE
Name

sine ne okreci se

24.01.2018 18:23

Salji djecu u EU ili SAD konju jedan. Nisi se snasao u nasoj voljenoj RS, priznaj stoko da ti je Baja do skora bio broj 1., najveci, najbolji itd.

Name

In

24.01.2018 20:31

Najbolji komentardo pobjede. Mi smo krivi sto jeovako sto se nebunimo neustanemo i oteramo ih tamo gde im je mjesto iza resetaka.

ODGOVORITE
Name

smrado

24.01.2018 21:12

Neznam kako ovaj narod to sve trpi. On kao predsjednik i njegova rodbina nebi trebali imati pravo da ostvaraju bilo koju firmu na teritoriji BiH. Ako se njima neki biznis otvara, onda samo u inostranstvu. Je li oni uopste placaju porez kao firma? Pod hitno istrazivati njihove biznise. Smrdi mi nesta na tesku korupciju.

ODGOVORITE
Name

Do pobjede

24.01.2018 23:11

Sta znaci nisi se snasao u RS? Da li to podrazumjeva da nisam nista pokrao. Ako je tako, onda se zaista nisam snasao? I nek nisam. Nimalo ja tim lopovima ne zavidim, jer nikad ne bih mogao biti sretan pored toliko gladnih i obespravljenih. Mislim da ima jos nade za nas. Jos nije kasno da se organizujemo i skinemo sektu sa vlasti. To dugujemo buducim generacijama

ODGOVORITE