“Druga domovina hrvatskog naroda“

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Derventu u sklopu službene posjete Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 18.01.2018 | 19:40
“Druga domovina hrvatskog naroda“
Grabar Kitarović je ranije bez najave i u potpunoj diskreciji posjetila Ahmiće i Križančevo Selo. Prilikom posjete Derventi, predsjednica Hrvatske susrela se s predstavnicima HKD-a Napredak s kojima je razgovarala o položaju Hrvata u Republici Srpskoj.

Kazala je da je BiH ''druga domovina hrvatskog naroda'' i poručila građanima da je ''Hrvatska uz njih''.

''Ovdje sam na poziv dopredsjednika Jerkovića, ali i zbog dubokih osobnih osjećaja. Podcrtavam brigu o Hrvatima u BiH, drugoj domovini hrvatskog naroda. Ja sam uz vas, Hrvatska je uz vas. Napredak je simbol", kazala je ona u Derventi.

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak završava službenu posjetu Bosni i Hercegovini obilaskom nekoliko opština na području središnje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Prvobitno planirani trodnevna posjeta skraćena je za jedan dan pa je obilazak Tuzle, Dervente i Orašja otkazan, a razlozi za to isključivo su organizacijske prirode.

Iz krugova bliskih predsjednici saznaje se kako će taj dio sjeverne Bosne posjetiti u martu kada njena kancelarija bude privremeno izmještena u Brodsko-posavsku županiju.

Zbog vremenskih uslova otkazan je i planirani obilazak franjevačkog samostana na Gučoj Gori kod Travnika pa će predsjednica posjetiti Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru.

Službena posjeta hrvatske predsjednice BiH stavljena je u centar pažnje protekla dva dana te privukla pažnju mnogobrojnih medija, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ante

18.01.2018 19:02

Nesmije ona u ta mjesta ici i covic slabo smije zaburiti nos Odzak i Brod

ODGOVORITE
Name

SENKA

18.01.2018 20:00

NISI U PRAVU SVA JE MJESTA OBISLA

ODGOVORITE
Name

re Senka

18.01.2018 23:04

Kako sva u Derventi ima 50 rvara zasto zaobide Odzak o tome ja pricam i Tuzlu

Name

Regan

18.01.2018 21:41

Meni se ova Kolindica bas svidja,moj broj

ODGOVORITE
Name

odmetnuti Posavac

19.01.2018 04:47

Čudim se da je bila u Derventi. A što nije bila u tuzlanskom i posavskom kantonu (županiji), Brčko distriktu te drugim mjestima u Bosanskoj Posavini (osim Dervente) koja su pripala RS nimalo me ne čudi kako su počeli Tuđman i Šušak.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

19.01.2018 07:04

Treba da posjeti i Derventu, i Brod a pogotovo Sijekovac, i da joj neko od lokalnih političara kaže i objasni gdje je počinjen prvi zločin u BiH /Sijekovac/ i da su u tim opštinama regularne hrvatske snage pravile zločine i započele sukobe dok ih VRS nije protjerala na lijevu obaku rijeke Save. Čak šta više ja bih joj ispred ovih opština uputio i zvaničan poziv za posjetu te joj argumentovano objasnio događaje iz rata /mada sam siguran da to zna/. Ovako, stvorena je slika o protjerivanju Hrvata iz Posavine kao i zabrani povratka istih u Posavinu što nije tačno.

ODGOVORITE
Name

neslana šala

20.01.2018 07:35

Bila je u Ahmićima pa joj je bilo mrsko da ide kao mečka s povodcem u Sijekovac.

Name

Slobo

19.01.2018 10:56

Niko rat nije zeleo u BiH rat su poceli hrvati iz Hrvacke. U Derventi su postavili mitraljesko gnijezdo gdje je sada kuzmanovica pumpa a u mjestu lupljanica tjerali su srbe da ljube spomenik. Oni su ti koji su poceli.Za mene je to mijesanje u unutarnje stvari BiH .Neka oni sreduju stanje u Hrvackoj ne vidim da su i tamo ljudi sretni. A po internetu vec odjekuju nascionalisticka izazivanja onih koji su i zeljeli rat.

ODGOVORITE