Sto drugi put proslavila Božić

Najstarija Srpčanka, Marica Ačić iz Poveliča, dočekala je i proslavila najveći hrišćanski praznik, rodjenje Isusa Hrista – Božić, sa 102 godine života. Ona se trenutno nalazi kod sedamdesetosmogodišnje kćerke Smilje Stevandžić, koja već godinu dana brine o njoj uz pomoć druge kćerke Božane Radić koja živi u Kanadi.

Republika Srpska 08.01.2018 | 16:53
Sto drugi put proslavila Božić
Starica je u dosta dobrom zdravstvenom stanju, jedino što slabije čuje na jedno uho, a bez vida je ostala prije 17 godina. Uprkos tome dobro jede, ponekad popije čašicu-dvije lijepe šljive, a  uživa i sada u muzici i vedrom raspoloženju.

„Jednom joj se omaklo pa popila malo više,  daljinskim pronašla kanal BN televizije i odvrnula do daske, kada je majka  ušla u kuću  imala je šta da vidi i čuje, baka je bila u izvanrednom  raspoloženju“, priča unuk Branislav.



Baka Marica je komunikativna,  rado priča o prošlosti, ali često pominje  i to da je vrijeme za odlazak na onaj svijet. Bilo je, kaže,  i previše života, vrijeme je da se ide Bogu na istinu.

„Vrijeme je brzo prolazilo, možda i zbog toga što je bilo puno teškoća, rada, truda, žalosti, ali i radosti.  Sve se prevazilazilo i opstajalo. Starost je teška, ali i podnošljiva kada pored sebe imaš one koji te poštuju i vole. Ja sa s te strane zadovoljna i zahvalna“, ukratko prepričava svoj dugi život baka Marica. 

Iz porodica Mitraković iz susjednih Bajinaca,  Marica Ačić  se udala u 17. godini za  Milu Ačića u Povelič  sa kojim je izrodila dvanestoro djece -  šest kćeri i šest sinova. Nažalost, osmoro je umrlo, a u životu su ostale četiri kćeri: najstarija  Nevenka, koja je rodjena 1935. godine,  zatim Smilja, te Anka, koja živi u Rijeci i Božana Radić, koja sa porodicom živi u Kanadi i koja najviše pomaže.

Bez muža Mile starica je ostala prije trideset godina i od tada je, uglavnom, živjela sama, jer su joj u medjuvremenu nastradala još dva sina.

Baka Marica ima  11 unučadi, 25 praunučadi i 12-toro čukunčadi. Zbog raštrkanosti po bijelom svijetu, mnoge od njih nije ni upoznala, ni vidjela, ali ih nosi u srcu. Raduje se kada je neko posjeti, da razmijeni tople riječi, da se prisjeti  nekih ljudi i žena koje je u svom dugom životu poznavala. A sjećanje je još uvijek dobro služi, a ovih božićnih blagdana, najviše!

(BN/S. K. )

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

slika i prilika

09.01.2018 10:57

Ovo je buducnost eres..

ODGOVORITE
Name

Mujaga

09.01.2018 11:16

Bako nek' je sa srećom i još toliko godina da poživiš u zdravlju i rahatluku.Amin!

ODGOVORITE
Name

pero

10.01.2018 08:10

Da je imati 100 god. a izgledati kao da imas 35. To bi bila fora . Imati 100 god. i izgledati kao da ti je 100 i nije nesto...

ODGOVORITE