Iz Vlade Srpske traže nove poreze

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Draan Bogdanić smatra da je za potpunu stabilizaciju, odnosno približnu usklađenost prihoda i rashoda neophodno da budu uvedeni dodatni izvori finansiranja od akciza na duvan i alkohol, a to je,kako kaže, odgovornost vlasti na nivou BiH.

Republika Srpska 04.01.2018 | 10:44
Iz Vlade Srpske traže nove poreze
Bogdanić najavljuje da će Fond zdravstvenog osiguranja finansirati 26 novih zdravstvenih usluga, koje će osiguranicima biti dostupne u zdravstvenim ustanovama Srpske.

Bogdanić u intervjuu Srni navodi da se zbog tih usluga pacijenti, sada, uglavnom, upućuju na liječenje van Republike Srpske.

Ministar ističe da je u planu izgradnja bolnice u Doboju i nada se da će taj projekat početi u 2018. godini po principu "ključ u ruke".

"Zdravstveni sistem Republike Srpske odgovara svim zahtjevima - te je do decembra 2017. godine, kroz kapitalne investicije, u zdravstvo Srpske uloženo oko 50 miliona KM", naglašava Bogdanić.

On napominje da je uvođenje novih usluga u prethodnim godinama doprinijelo znatnom smanjenju upućivanja za liječenje van Republike Srpske, koje je nekada koristilo i po 20.000 osiguranika godišnje, a da je sada taj broj tri puta manji.

"U posljednjim godinama, zdravstveni sistem Srpske je `veliko gradilište`, a promijenili smo sliku kako ambulanti porodične medicine, tako i bolnica", ističe Bogdanić.

Od 2006. do 2016. godine kroz realizaciju projekata "Razvojni program Republike Srpske" i "Jačanje zdravstvenog sektora" ukupno je izgrađeno ili rekonstruisano 127 objekata, odnosno 334 ambulante porodične medicine.

Bogdanić precizira da je kroz projekat "Jačanje zdravstvenog sektora" u rekonstrukciju, izgradnju i opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom ambulanti porodične medicine u 51 opštini uloženo ukupno 47 miliona KM, te da je u 2017. godini otvoreno na desetine novih ambulanti.

Započeta je gradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu, koja je već izgrađena do krova, a nastavljena je rekonstrukcija i izgradnja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Očekuje se da sve to bude gotovo naredne godine.

"Važno je naglasiti da je projekat izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu specifičan po tome što je projekat `ključ u ruke` koji podrazumijeva ne samo kompletnu igradnju objekta i cjelokupno vanjsko uređenje, nego i potpuno opremanje.

To znači - od sofisticirane medicinske, nemedicinske opreme, namještaja, saniteta, pa doslovno do papuča i pidžama za pacijente", navodi Bogdanić.

Ovu činjenicu, napominje Bogdanić, mnogi zanemaruju kada bez ikakvog osnova kritikuju ugovorenu cijenu projekta i porede ono što je neuporedivo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske ističe da je posebno zadovoljstvo izazvalo preseljenje Klinike za plućne bolesti na lokaciju Paprikovac, jer se time praktično najavljuje i konačno preseljenje svih hirurških klinika u novo, sjeverno krilo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Bogdanić dodaje da iz Srpske, za sada, nema odlaska vrhunskih ljekara, načelnika klinika i univerzitetskih profesora.

"Cijeli region, pa tako i naš, zahvatio je talas migracija svih profila, a među njima i medicinskih tehničara. To su trendovi koje teško možemo da zaustavimo, ali ono što je važno jeste da ti odlasci, za sada, nisu ugrozili rad nijedne naše zdravstvene ustanove", navodi Bogdanić.

On napominje da se zdravstvo finansira od doprinosa i da nema druge izvore prihoda, te da je za potpunu stabilizaciju, odnosno približnu usklađenost prihoda i rashoda neophodno da budu uvedeni dodatni izvori finansiranja od akciza na duvan i alkohol, a to je odgovornost vlasti na nivou BiH.

"Procjenjuje se da bi u zdravstveni sistem tim putem ušlo oko 50 miliona KM, koliko iznose kompletni godišnji troškovi finansiranja dijalize ili radioterapije ili vrijednost jedne potpuno nove i opremljene bolnice", ističe Bogdanić.

Fond zdravstvenog osiguranja Srpske pokrenuo je inicijativu da se pet odsto iz premije od automobilske odgovornosti direktno izdvaja za zdravstveni sistem, jer Fond u slučaju povreda u saobraćajnim nezgodama u potpunosti finansira liječenje povrijeđenih iz redovnih prihoda.

Bogdanić naglašava da bi Fond po ovom osnovu mogao da ostvari prihod od oko sedam miliona KM godišnje koji bi mogao da bude usmjeren u zdravstveni sistem za kvalitetnije liječenje osiguranika.

"Koliko je apsurdna situacija pokazuje i činjenica da se sada može mnogo brže naplatiti oštećenje na vozilu, nego troškovi koji nastaju za liječenje lica povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama.

Napominjem da se ovdje ne radi ni o kakvoj novoj naknadi za građane, nego želimo da na drugačiji način bude uređeno naplaćivanje te naknade", kaže Bogdanić.

(Srna)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

He he he

04.01.2018 09:50

Kakav manijak.

ODGOVORITE
Name

Degenerik

04.01.2018 11:34

Ma da samo poreze na poreze i namete na namete. Napred nesposobnjakovići

Name

Igor

04.01.2018 11:48

Koja budala jos tu ide kod doktora ?

Name

Piksi

04.01.2018 12:09

Ubice naroda svog, tiho i polako nas ubijaju.

Name

Car,

04.01.2018 12:11

Sta je sa vama,koji vam je k*rac ,je*ite se svi skupa 'bando nenasitna.

Name

B.B. (Banditu Bogdanicu)

04.01.2018 12:38

Pa zar ti nije malo sto si ukinuo obavezno zdravstveno osiguranje za starije od 65 godina i na taj nacin osudio na smrt hiljade ljudi. Sada bi da jos malo pijes krv narodu. Tebe treba skinuti u donji ves i pustiti te da takav hodas, da narod vidi kakva si nakaza - degeneriku jedan!

Name

EL TORRO

04.01.2018 15:51

MINISTER "SNORKY" - A minister is a politician who holds public office in a national or regional government, making and implementing decisions on policies in conjunction with the other ministers - AHAAA, AHAAAAA, AHAAAA.....

Name

Đorđe

04.01.2018 09:51

Ovo što ovaj lik traži je neka vrsta reforme. Reforma u prevodu znači urediti nešto. Može li po Vama ovaj čovjek ili svi slični likovi sa stomačinama, podvoljcima, vratinama, prostaklucima u izjavama i slično. Mogu li oni urediti bilo koji sistem, kada pritome nisu uredili najprije sebe. Pozdrav dobrim ljudima...

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

04.01.2018 15:55

NE MOGU ĐORĐEEEE !!!!! ALI ONI SU BUKVALNO "ZARASLI" U STOLICE... TREBA PRVO LOBOTOMIJA - PA ONDA ORTOPED.... I TO BEZ ANESTEZIJE - PA DA SE TO RAZDVOJI.. PITANJE JE KO I KAKO KADA NAROD NEĆE DA PRLJA RUKE...

Name

Bravo

04.01.2018 09:52

Tako i treba,gazi glupi narod,sto vise gazite sve vas vise glasa Gazi,nameci poskupljuj.

ODGOVORITE
Name

kole

04.01.2018 09:55

Manipulator i lopov koji je pokrao Banju Teslic. On prica o trendovima i ekonomiji!! Lopov koji se ugradjuje u projekte sa Skrbicem i njegovim kumom Markovic invest!! ma dajte molim vas...grobar zdravstva uz skrbica! Preseljavaju polikliniku a da prisvoje zemljiste sebi gdje ce graditi zgrade sa stanocvima i kancelarije!! Ovaj narod je stoka, samo nek nastave da glasaju za iste umjesto da pohvataju bagru i lincuju!

ODGOVORITE
Name

EL TORRO

04.01.2018 10:11

OVAJ SNORKY JE PRVA NAPAST.... LAŽE LI GA LAŽE !!! DOKTORI KADA ĆE ŠTRAJK ??? ČEKAM DA GA VIDIM KAKO ĆE GUŠITI "BUNU"

ODGOVORITE
Name

Kao panda

04.01.2018 11:40

Mene podsjeca na neduzne mirne medvjede pande.A znamo da su pande zakonom zasticene u Kini pa tako vazi i za Bogdanica ovdje.

Name

EL TORRO

04.01.2018 16:44

KAKVA PANDA... TO JE UVREDA ZA PANDE KAO ZAŠTIĆENE ŽIVOTINJE - ON JE SNORKY - IZMIŠLJENI LIK KOJEG JE CRTAO RANKO ŠKRBIĆ

Name

Tale

04.01.2018 10:15

Bogdanić precizira da je kroz projekat "Jačanje zdravstvenog sektora" u rekonstrukciju, izgradnju i opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom ambulanti porodične medicine u 51 opštini uloženo ukupno 47 miliona KM, te da je u 2017. godini otvoreno na desetine novih ambulanti. To znači - od sofisticirane medicinske, nemedicinske opreme, namještaja, saniteta, pa doslovno do papuča i pidžama za pacijente", navodi Bogdanić." DOCTOR KO SU DOBAVLJACI I KOLIKO SI SE UGRADIO TI I SKRBIC KRIMINALAC??? Porijeklo I ovine don't ore, Porijeklo I ovine!!!!

ODGOVORITE
Name

Tale

04.01.2018 10:37

Htio reci "PORIJEKLO IMOVINE" kao I za SKRBIC a I razbojnika dodika.

Name

lemilica

04.01.2018 10:25

..Gradite novo,a postojeće ne popravljate..jesam seljak,ali mi logika nije ostala u štali...mada,izbori su izgovor ovakvima da ih je narod tražio i kad zasjedu onda "planiraju"do idućih izbora..e pa narode,birajte i dalje,umjesto da sjedite kući i kažete.."nema za mene adekvatnog kandidata"..i kraj...

ODGOVORITE
Name

Sandra

04.01.2018 10:41

Mi pišemo po forumima, bunimo se ( opravdano ) a oni i dalje drže konce u svojim rukama i pare u samo svojim džepovima. Bilo je na hiljade afera, prozivanja, javnih osuda, ali ni protiv koga nije išla optužnica. Oni kradu pare, otvaraju privatne firme, a mi u njima radimo za mizeriju. Iskreno se nadam da će izbori promijeniti nešto, ako budemo pametni i naravno da se ne desi kao u onoj narodnoj : "sjaši Kurta da uzjaši Murta".

ODGOVORITE
Name

nesa

04.01.2018 10:48

Ne pada im na pamet da od akciza na duvan i alkohol dio sredstava usmjere na borce da im se uplacuje ratni staz, kad im bude vrijeme za penzionisanje.Za sve ima za borce nista.

ODGOVORITE
Name

Fedja

04.01.2018 11:33

Ma koji borci¿¿ to SU babe koje sjede dok Ih vlast u mozak. A to sto rade njima to ce raditi I njihovoj djeci. Pa nek glasaju opet za duduka koji je opljackao ono za sto SU se tkz borci koji kukumavce I sjede borili.

Name

Timolenko

04.01.2018 11:35

Ovo za saobracajne nezgode treba uvesti, da se fondu placa iz osiguranja sto se lijece povrijedjeni, onda bi se drugacije postavili i vozaci u saobracaju. Jedan nacin da se posredno uvede red u saobracaju.

ODGOVORITE
Name

GOJKO

04.01.2018 12:11

Mrcino ako je sve tako bajno kako pricas kako je onda zdravstvo u minusu vise od milijardu KM,a zdravstveni radnici nemogu da se lijece jer im se ne uplacuje osiguranje? Krmak jedan!

ODGOVORITE
Name

bogdanic

04.01.2018 12:18

Ovaj covek nije normalan trebaga voditi kakvoj babi gatari damu salije stravu iliga odvesti kod kleopatre [dusana ilica] u bijeljinu daga on pregleda damu on propise recepte i damu produva dizne covek bunca nezna sta govori

ODGOVORITE
Name

bogdanic

04.01.2018 12:20

Ovaj covek je totalno lud trebaga smeniti sa funkcije vidise da nezna raditi nema lekova koi njemu trebaju pa covek u bunilu

ODGOVORITE
Name

milekrade dodik

04.01.2018 12:40

Hajmo pare na sunce.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

04.01.2018 12:40

KOji krmak i pokvarenjak ... kome ce podici porez kad nema naroda u drzavi? em je i glup a i bezobrezan a ruzan a pokvaren ...

ODGOVORITE
Name

porez

04.01.2018 12:48

Bogdanic poludijo trebaga smeniti puno posla pa covek prolupo a nema vise lekova sve stoje bilo onjeto pokro i dao u privatne apoteke dase prodaje i privatni farmaceutiga prevarili i covek poludijoi trazi sada novi porez da to nameri.

ODGOVORITE
Name

In

04.01.2018 12:58

Bogdanic i ostali ministri sve go lopov do lopova izfotelje treba ih direktno u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Zoki

04.01.2018 13:09

Doktor,luzer,muljator,lopurda,koji je on i njegovi prethodnici ocistili zdravstvo,samo kostur ostao.

ODGOVORITE