Da li je Tilerson kapitulirao?

U članku u Njujork tajmsu američki državni sekretar Roj Tilerson žestoko kritikovao Rusiju ali i priznao: "S njima se mora sarađivati".

Svijet 28.12.2017 | 09:41
Da li je Tilerson kapitulirao?
"SAD nemaju nikavih iluzija u vezi Rusije, ali ćemo raditi zajedno snjima kako bi smo promovisali zajedničke interese u Siriji", napisao je Tilerson u autorskom članku, u kom je govorio o godini na izmaku.

"Dok se branimo od ruske agresije, prepoznajemo da postoji potreba za zajedničkom saradnjom u oblastima gdje nam se inrteresi prepliću. A nigde to nije tako očigledno kao u slučaju Sirije", napisao je Tilerson, a preneo Sputnjik na engleskom.

Prema njegovim riječima, Vašington očekuje od Rusije da doprinese razvoju bolje situacije u Siriji. "Uvjereni smo da bi konačno ispunjenje svih pregovora i razgovora u Siriji trebalo da dovedu do Sirije bez Bašara Al Asada i njegove porodice", istakao je Tilerson.

Podsjetimo, Rusija je uveliko umiješana u mirovne pregovore o Siriji i nedavno je iz Kremlja saopšteno da je Moskva spremna da bude garant prekida vatre i da bude domaćin mirovnih pregovovra koji bi se odvijali u Sočiju sljedećeg mjeseca.

Moskva međutim, ima drugačiju viziju od Amerike kada je Asad u pitanju. Rusija naime smatra da budućnost Asada treba da zavisi od volje sirijskog naroda.

Takođe treba napomenuti i da je Tilerson poznat po svojim veoma oštrim i kritilki nastrojenim stavovima kada je riječ o Rusiji i smatra se jednim od "krivaca" što predsjednik SAD, iako je htio, nije uspio da otopli odnose sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar