EL: Himki namučio CSKA! Oli dobio Efes u Istanbulu!

"Injekcija Ataman" nije uspela! Efes u dramatičnom meču poražen u Istanbulu od Olimpijakosa. Šta se to desilo u Istanbulu: Efes i Olimpijakos režirali najslabiji meč ove sezone! Pirejski crveno-beli ponovo slavili, uz veliku trojku Vasilisa Spanulisa. U duelu dva ruska kluba uspešniji je bio slavniji - CSKA, ali je Himki skupo prodao kožu.  CSKA je gazda u Moskvi! Higins i Kurbanov rešili Himki.

Košarka 22.12.2017 | 20:45
EL: Himki namučio CSKA! Oli dobio Efes u Istanbulu!
CSKA je u Moskvi stigao do 11. pobede ove sezone u Evroligi, što ga uz tri poraza čini najuspešnijim timom takmičenja.

U duelu dva ruska tima uspešniji je bio slavniji.

CSKA - HIMKI 79:68 (23:16, 20:17, 14:22, 22:13).

Delovalo je da "armija" neće imati mnogo problema protiv Šveda i društva. Bolja igra u prvom poluvremenu rezultirala je sa viškom od deset poena na odmoru. Prednost je mogla da bude i veća jer je CSKA u dva navrata imao i "plus 17".

Međutim, tek u trećoj četvrtini proradili su i gosti, koji su u jednom momentu prišli samo na dva poena zaostatka (57:55). CSKA je sa dva poena počeo poslednju deonicu, u kojoj se i definitivno razbudio. Serijom 17:2 ili 14:0 "armejci" su prelomili utakmicu i konačno upisali 11. trijumf.

CSKA je do pobede predvodio Kori Higins sa 26 poena.

Nando de Kolo i Serhio Rodrigez bili su ispod proseka ove sezone, ali je Nikita Kurbanov bio perfektan sa 18 poena i sedam skokova.

Aleksej Šved ni protiv CSKA nije podbacio ubacivši 16 poena. Marko Todorović je bio strelac 13 koševa, dok se Stefan Marković nije upisao za 16 minuta. Bivši reprezentativac Srbije Imao je četiri skoka i dve asistencije.

CSKA je posle poraza u Atini želeo što pre da se oporavi i vrati na stazu pobeda, a duel na svom parketu protiv Himkija je bio prava prilika. Armejci su je iskoristili i slavili s 79:68 u moskvoskom obračunu.

Tim Dimitrisa Itudisa je pokazao snagu, pokazao je da ima širu rotaciju, ali i kvalitetnije pojedince koji mogu da vuku.

Tako je Kori Higins postigao čak 26 poena, dok je Nikita Kurbanov bio strelac 18 poena. Njih dvojica su bili toliko dobri da tim Jorgosa Barcokasa nije mogao da se odupre takvoj sili.

Kod tima iz Podmoskovlja najbolji su bili Aleksej Šved sa 16 poena, Marko Todorović je dodao 13, a Tajler Hanikat 10. Naš Stefan Marković se nije upisao u strelce, a upisao je četiri asistencije.

Ne možemo da kažemo da je CSKA odigrao Bog zna kakvu utakmicu, ali ni da je Himki podbacio. Jednostavno, Armejci su igrali koliko je bilo potrebno i to im je donelo novu pobedu za ostanak na vrhu tabele Evrolige.

Sada imaju skor 11-3.

"Injekcija Ataman" nije uspela! Efes u dramatičnom meču poražen u Istanbulu od Olimpijakosa. Šta se to desilo u Istanbulu: Efes i Olimpijakos režirali najslabiji meč ove sezone! Pirejski crveno-beli ponovo slavili, uz veliku trojku Vasilisa Spanulisa.

Dramatično je bilo u Istanbulu, ali su se na kraju radovali gosti.

Anadolu Efes - Olimpijakos 58:61 (9:17, 16:16, 14:12, 19:16).

Ergin Ataman preuzeo je Efes kako bi ga razbudio i podigao sa začelja tabele Evrolige. Ali posle dva meča, protiv doduše favorizovanih Himkija i Olimpijakosa, nije uspeo da pobedi.

Za razliku od utakmice u Rusiji, gde je pre dva dana pretrpeo ubedljiv poraz, u petak je u Istanbulu bilo daleko napetije, a malo je falilo i da Efes pobedi velikana iz Pireja.

Turski tim imao je prednost 54:50, međutim, dozvolio je gostima da serijom 6:0 ponovo pređe u prednost, koju je držao veći deo utakmice. Posle izjednačenja 56:56, nakon što je Krunoslav Simon ubacio oba slobodna bacanja, Vasilis Spanulis je pogodio trojku i tako praktično rešio duel.

Doduše, Efes je vrlo loše branio poslednji napad, tačnije skok. Sjajno je zatvorio Spanulisa, koji nije dobacio do koša, ali je dozvolio da Grci dva puta uhvate loptu, pa Simonu nije preostalo ništa drugo nego da faulira Džamela Meklina.

Amerikanac je ubacio oba slobodna bacanja i postavio konačan rezultat.

Efes je imao napad za produžetak, čak je izgradio i otvorenu poziciju za Erika Mekaluma, ali lopta nije htela kroz obruč.

Nikola Milutinov nije igrao za Olimpijakos zbog povrede, dok je Vladimir Štimac postigao šest poena i imao isto toliko skokova. Spanulis je sa 11 poena bio najefikasiniji u pobedničkoj ekipi, dok je poen manje postigao Holis Tompson.

Prvi strelac meča bio Simon sa 17 poena, dok je Mekalum postigao 16.

Olimpijakos i CSKA imaju identičan skor 11-3, dok je Efes na deobi poslednjeg mesta sa Valensijom 3-11.

Otkako je počela sezona, pa sve do večeras evroligaška publika nije imala priliku da gleda meč kakav je viđen u Sinan Erdem Domu. Da budemo precizniji, poklonici najkvalitetnije klupske košarke na Starom kontinentu videli su najslabiji meč ove sezone po broju ubačenih koševa. 

Olimpijakos je slavio protiv Efesa pod svojim uslovima, odnosno u utakmici sa malim brojem poena, gde je viđeno tek 119 koševa (61:58). Interesantno, dosadašnji negativni rekord delom drži upravo Olimpijakos i to iz susreta sa Barselonom početkom novembra, kada su Katalonci slavili rezultatom 73:51. Pirejski crveno-beli tada su postavili i ovosezonski negativni rekord po broju ubačenih koševa na jednoj utakmici, ali i klupskoj istoriji u elitnom takmičenju. 

Utakmica je imala jako čudan tok. Efes je od prvog sekunda jurio zaostatak, a u prvoj deonici ubacio je svega devet poena. Tim Ergina Atamana je u zaostatku bio sve do ulaza u poslednjih sedam minuta utakmice, kada je Erik Mekolum prvo sa slobodnih bacanja doneo preokret, a Derik Braun i Krunoslav Simon vezanim realizacijama probudili nadu u preokret.

Ali, tu se Efes zaustavio, što je samo trgnulo goste iz Pireja i vratilo ih na stari kolosek. Na samom ulazu u završna tri minuta Kostas Papanikolau je ubacio dva slobodna bacanja, da bi Janis Papapetru bitnom trojkom na nešto više od minut i po pre kraja načeo, a Vasilis Spanulis sa iste pozicije dokrajčio protivnika. Pokušao je Efes da pogocima sa penala vrati neizvesnost u meč, ali svaki put kada je trebalo da se „prelomi“, izostajala je prava reakcija. Džamel Meklin je sa linije slobodnih bacanja overio pobedu. 

Kod Olimpijakosa Spanulis je imao 12 poena i po četiri skoka i asistencije, dok je Holis Tompson ubacio 11 koševa. Podsetimo, za Olimpijakos nisu igrali Jorgos Printezis iNikola Milutinov, dok je Kim Tili od ranije povređen.

Kod domaćina Simon je ubacio 17, Mekolum 16, a Braun 11 poena. Vladimir Štimac je odigrao nešto manje od 15 minuta i za to vreme skupio šest poena (3/8 iz igre) i isto toliko skokova.  

Efesu je ovo bio četvrti vezani poraz u Evroligi, ukupno jedanaesti u sezoni. Olimpijakos deli prvu poziciju sa CSKA. 

REZULTATI 14. KOLA:

Crvena zvezda - Panatinaikos 63:69
Makabi - Fenerbahče 82:73
Bamberg - Real 66:81
Valensija - Žalgiris 63:71

petak

CSKA - Himki 79:68
Efes - Olimpijakos 58:61
Baskonija - Barselona 20.30
Unikaha - Armani 20.45

TABELA: CSKA 11-3, Olimpijakos 11-3, Panatinaikos 10-4, Fenerbahče 9-5, Žalgiris 9-5, Himki 8-6, Real 8-6, Makabi 8-6, Baskonija 6-7, Bamberg 6-8, Unikaha 5-8, Zvezda 5-9, Barselona 4-9, Armani 4-9, Efes 3-11, Valensija 3-11.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar