Politika je postala unosno zanimanje

Broj političkih partija u BiH enormno raste, a da je politika unosan posao pokazuje i podatak da su u registrima na kraju prošle godine bile upisane 164 stranke što sasvim sigurno neće biti konačan broj jer je sljedeća godina izborna i po pravilu u njoj nastaju i nove partije.

Republika Srpska 20.12.2017 | 16:41
Politika je postala unosno zanimanje
Imajući u vidu broj stanovnika, BiH prednjači u regionu po broju političkih partija.

Podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH pokazuju da je uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora značajno povećan broj političkih partija. U evidenciji CIK-a na kraju 2015. godine bilo je 135 političkih partija, a tokom 2016. ih je registrovano još 29. Podaci za ovu godinu biće poznati do proljeća 2018. kada ističe rok za podnošenje finansijskih izvještaja.

Povećanje broja političkih partija nagovještavaju njihove nove registracije. U Trebinju je u januaru osnovana nova regionalna politička stranka - Snaga Hercegovine čiji je koordinator bio nekadašnji funkcioner NDP-a Slobodan Šaraba. Bivši SDS-ovac Ognjen Tadić je osnovao u oktobru Narodnu stranku, a mjesec kasnije u sudski registar je upisana i Prva SDS čime je formalno ozvaničeno djelovanje te partije koju su oformili osnivači SDS-a nezadovoljni radom rukovodstva te stranke. U Vitezu je ove godine održan izborni sabor na kojem je Hrvatski narodni savez prerastao u Hrvatsku stranku BiH, a u Sarajevu je novu stranku - Nezavisni blok formirao dio bivšeg članstva SDA.

Član CIK-a BiH Branko Petrić smatra da imamo zastarjela i parcijalna rješenja koja regulišu političko djelovanje.

''Na političkoj sceni imamo inflaciju stranaka. Zakoni su manjkavi, nepotpuni i međusobno vrlo neusklađeni. Ima nekih pokušaja koji traju dugo da na nivou BiH bude donesen zakon o političkim strankama i političkom organizovanju, ali oni ne prolaze. Naša sugestija će biti da budu inovirani, dopunjeni i osavremenjeni postojeći zakoni na nivou entiteta i Brčko distrikta. U jednom entitetu je samo 50 ljudi potrebno za registrovanje stranke, u drugom 500, a u Brčko distriktu 300, a ko god je i po bilo kojim uslovima registrovao stranku na cijeloj teritoriji BiH ima sva prava da se kandiduje za bilo koji nivo vlasti'', naglašava Petrić.

Politički analitičari ističu da je politika postala unosan biznis i da pojedinci ili grupe sve češće formiraju političke partije, prvenstveno zbog ličnog, a ne opšteg interesa. Praksa je, kažu, pokazala da se tu mahom radi od sezonskim strankama koje se pojavljuju uoči izbora poslije kojih im se, ukoliko ne izbore kolač u vlasti, gubi svaki trag.

''Parlamentarna demokratija je prerasla u partokratiju. Kao običan čovjek ne možete ništa da riješite ako niste član neke partije. Izražena je do te mjere da je onaj jednopartijski sistem benigan u odnosu na malignost današnje partokratije'', kaže doktor političkih nauka Srđan Perišić i procjenjuje da će biti nastavljeno bujanje partija jer tome doprinose i izbori svake dvije godine.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Veteran

20.12.2017 15:52

Pa vidite onoga Stevandića, on kao doktor, ali mala je tamo plata pa se bacio u politiku, jos osniva stranku, daje primjer omladini kojim putem da idu.

ODGOVORITE
Name

Recept

20.12.2017 16:12

Svi u politiku, svi uz vlast...pa neka nas sve plaćaju!

Name

re

20.12.2017 18:54

Pa nije mogao biti dr sa 20 godina .Ali je mogao i bio u politici 90 tih godina prošlog vijeka . A tek sada formirao stranku za primjer ,jedina koja ubjedljivo ima najveći rast u RS. Valjda to nešto govori

Name

Boki

20.12.2017 16:03

Kako za koga.

ODGOVORITE
Name

Laka Lova

20.12.2017 16:39

Ja to vidim ovako,skontao seljak da ima hljeba i bez motike.Do duse,dugo su ih i lagali.

ODGOVORITE
Name

Milan

20.12.2017 17:01

E sa na izborima da smo slozni pa da glasamo za potpune animuse, da bar malo promijesamo karte. Pa na sljedecim izborima opet isto. Ovako ove face gledamo 25 godina..

ODGOVORITE
Name

Pižon

20.12.2017 19:03

Mi ne utičemo na rezultate glasanja.

Name

in

21.12.2017 01:22

Predlazm do izbora da svaki punoljetan građanin BiH ima svoju stranku i svi koaliciono u vlast tu su pare radnici nam netrebaju rad ionako nije plaćen

ODGOVORITE
Name

BOBA

21.12.2017 12:53

GRAĐANI RS ŽIVE U MRAKU I MONOTONIJI VIŠE SU MRTVI NEGO ŽIVI .STEVANDIĆ JE ZA MENE BOLESNIK KOJI JE LJEKAR A NEZNA SVOJU DIJAGNOZU.TO JE OPASNO ZA NAROD.SRETNO.

ODGOVORITE