Na današnji dan potpisan ''Dejton''

Na današnji dan prije 22 godina u Parizu je zvanično potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski sporazum, čime je okončan građanski rat u BiH.

Bosna i Hercegovina 14.12.2017 | 09:41
Na današnji dan potpisan ''Dejton''
Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpisali nekadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman, te Alija Izetbegović iz BiH.

U svojstvu svjedoka dokument su u Jelisejskoj palati u Parizu potpisali predsjednici SAD Bil Klinton i Francuske Žak Širak, premijeri Rusije Viktor Černomirdin i Velike Britanije Džon Mejdžor, njemački kancelar Helmut Kol i predsjednik Vlade Španije Felipe Gonzales, koji je bio predstavnik EU.

Ovim dokumentom potvrđen je mirovni sporazum postignut 21. novembra u Dejtonu, koji je parafiran poslije tronedjeljnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD.

Dejtonskim sporazumom Republika Srpska je postala jedan od dva entiteta u BiH koji obuhvata 49 odsto ukupne teritorije, a Federacija BiH 51 odsto.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pitanje

14.12.2017 08:47

Hoce te reci navucena ludacka kosulja !!! Najskuplja drzava na svijetu !!! Tri parlamenata, tri vlade, kantona I ministara.... I to sve na 3.5 miliona stanovnika!!!!! A narodu svejedno!!! Ocigledno im pase ludacka kosulja ?

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

14.12.2017 11:12

Uvijek im je bila po mjeri. Bez ludacke, ovi ne mogu ni najesti se.

Name

Jolpaz

14.12.2017 11:14

Kad vidim ove likove, i lokalne i sa sireg dunjaluka, odmah mi dodje zlo.

ODGOVORITE
Name

neko se pita

16.12.2017 07:53

Da li treba oplakivati,slaviti,obelezavati ili jednostavno ignorisati ovaj dan.

ODGOVORITE