Tramp ne može biti posrednik

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da SAD više ne mogu da budu posrednik u naporima da se okonča izraelsko-palestinski sukob.

Svijet 13.12.2017 | 16:50
Tramp ne može biti posrednik
On je uputio takvu poruku nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

"Od sada pa ubuduće, nema govora o tome da pristrasne Sjedinjene Američke Države budu posrednik između Izraela i Palestine. Taj period je završen", rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, prenosi Rojters. 

Erdogan je istakao da sada treba porazgovarati o tome ko će ubuduće biti posrednik. 

"O tome se mora razgovarati i u UN, takođe", zaključio je predsjednik Turske. 

U nacrtu rezolucije pripremljenom za današnji samit muslimanskih lidera u Istanbulu, navodi se da oni odluku Vašingtona o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela smatraju znakom da se SAD povlače iz svoje uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku. 

U nacrtu deklaracije, u koji je Rojters imao uvid, ističe se da je "Istočni Jerusalim prestonica države Palestine" i sve zemlje se pozivaju da priznaju "državu Palestinu i Istočni Jerusalim kao njenu okupiranu prestonicu". 

Turski predsednik Erdogan rekao je pre tri dana da će odluke koje budu donete na današnjem sastanku OIC pokazati da se američka odluka o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela neće moći lako primijeniti. 

OIC, uspostavljana 1969, ima 57 država članica s većinskim ili velikim muslimanskim stanovništvom.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MB

13.12.2017 16:25

Ma kakva Amerika, kome je amerika donijela dobro.

ODGOVORITE
Name

popara

13.12.2017 16:31

Neka Vucic pokusa nesto ovako reci Americi o necemu.

ODGOVORITE
Name

Aziz

13.12.2017 18:24

U Srbiji ne smiju progovoriti.Odmah po ušima.Turska je sila.Srbija se uvlači u gu---icu još cipele vire al dzaba.

Name

Svilen Gajtan Pa Zadavj

13.12.2017 16:44

Hoce li se Palestina odreci novcane pomoci cirka 200 miliona dolara godisnje koje SAD uplacuju u njihov budzet svake godine kao pomoc.

ODGOVORITE
Name

USA

14.12.2017 06:37

Tvoje sikcanje ce te kostat, Erdogane ! ! ! !

ODGOVORITE