Žalbeni pretres 13. decembra

Žalbeni pretres na suđenju lideru radikala Vojislavu Šešelju zakazan je za 13. decembar u 13 časova.

Srbija 04.12.2017 | 13:03
Žalbeni pretres 13. decembra
Kako se navodi u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične sudove, pretres će početi uvodnim izlaganjem predsedavajućeg sudije, nakon čega će uslediti usmena argumentacija Tužilaštva i Šešelja u vezi sa žalbom, u slučaju da Šešelj prisustvuje pretresu.

Branilac u pripravnosti je, kako je navedeno, već imenovan kako bi se obezbedilo da Šešeljeva proceduralna prava budu poštovana, u slučaju da on odluči da ne prisustvuje pretresu. 

Portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN u Hagu Helen Eglston rekla je prošlog meseca da očekuje da će Šešelju, koji je prvostepeno oslobođen svih optužbi, žalbena presuda biti doneta u prvoj polovini iduće godine. 

Pretresno veće III Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 31. marta 2016. Šešelja oslobodilo krivice po svih devet tačaka optužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. 

Optužnicom se navodi da je Šešelj, između ostalog, počinio ove zločine i kroz učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz delova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine u Srbiji. 

Tužilaštvo je 2. maja 2016. godine Mehanizmu podnelo svoju najavu žalbe na presudu Pretresnog veća MKSJ. 

U skladu sa članom 2(2) Prelaznih odredbi Mehanizam je nadležan za žalbene postupke proistekle iz predmeta vođenih pred MKSJ za koje je najava žalbe podnesena 1. jula 2013. ili nakon tog datuma.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

рибар

04.12.2017 14:51

Нека добро пазе наши политичари и аналитичари те медији, пшта пишу и причају о пресуди хрватској шесторци, жалбени поступак је у току за тројицуиз Србије и тројицу из Републике Српске. Не би ме изненадило да неко излобира па да негдје увежу и Србију у УЗП, како би мало анулирали пресуду против Туђмана и Хрватске. Немојте молим вас да нам се никад више деси нека емисија као што је била на РТС код Оливере К

ODGOVORITE