10 evropskih gradova za posebni doživljaj praznika

Predbožićni praznici (Advent) već su počeli širom Evrope, a ukoliko odlučite da posetite ovih 10 gradova, svakako se nećete razočarati.

Putovanja 27.11.2017 | 16:22
10 evropskih gradova za posebni doživljaj praznika
Inzbruk, Austrija
Udobnost tople vatre i božićnih svetala pružiće vam ovaj planinama okruženi gradić. U Starom gradu naići ćete na nekoliko sajmova koji taj deo grada čine još romantičnijim. Tamo ćete moći da kupite keksiće, drvene igračke i bogate ukrase za jelku, a u sumrak ćete uživati u božićnim pesmama koje izvode trubači na 500 godina starom Zlatnom krovu. Predlažemo da obavezno probate kjakl, krofne prelivene sokom od brusnica.

Anžer, Francuska
Francuska je poznata po strasti za hranom, a festival Soleils d'Hiver u Anžeru je kruna francuskog kulinarstva. Ovde ćete naći vrlo široku ponudu delikatesa ne samo iz pokrajine Loare, nego i cele zemlje. Probajte kuvano vino, grickajte nugat i liznite pommes d'amour (ušećerene jabuke). Za decu su kao stvoreni vrtuljak i vozić, a odrasli za to vreme mogu da zavire u neku od prodavnica elegantne robe u centru grada.

Grac i Marijacel, Austrija
Ovaj grad idelano je odredište idealno odredište za sve one koji žele da udahnu opojne mirise cimeta i karanfilića, osete nežne zvuke božićnih pesama i ispune se prazničnim duhom. U kombinaciji s posetom najvećem austrijskom marijanskom svetilištu "Gospe od Marijacela" ovo će biti vikend koji ćete pamtiti.

Strazbur, Francuska
Cele godine Strazbur očarava posebnim šarmom, ali je tokom božićnih praznika prestonica pokrajine Alzas još čarobnija. Drvene kućice ukrašene džinovskim srcima, zvezdama, anđelima i pahuljicama osvetljavaju grad. Zbog svega toga sajam je proglašen najboljim božićnim sajmom u Evropi! Svakako ne bez razloga, jer je u pitanju duga tradicija - sajam datira čak iz 1570. godine. Ako vas put tamo nanese, nemojte da zaboravite da probate bredele, posebna peciva različitih oblika i ukusa koji variraju od lešnika do pomorandže.

Nemačka, Hamburg
Po svojoj raznolikosti teško da išta može da nadmaši Hamburg, koji nudi 15 različitih božićnih sajmova za ljude svih ukusa. Ljubitelji tradicionalnog svoje mesto će pronaći ispred veličanstvene gradske većnice gde brojni štandovi nude slatkiše i rukotvorine. Deci će biti najprimamljivija Špilzeugase (ulica igračaka), romantičarima će se najviše svideti Jungfernstig koji se zasniva na ekskluzivnoj hrani i poklonima, a čak postoji i sajam Santa Pauli, pun erotskih poklona (samo za starije od 18 godina).

Salcburg i austrijska jezera
Ako do sada još niste posetili Salzburg, ovo je idealno vreme. Reč je o gradu koji će vas oduševiti, a razloga za to je mnogo. Posetite rodnu kuću velikog kompozitora Mocarta ili utvrđenje Hoensalcburg s kojeg se pruža nezaboravni pogled na grad. Na putu do ovog čarobnog grada svakako vredi posetiti gradić Halštat koji krasi brojne austrijske razglednice ili predivni Sankt Gilgen u kojem je i sam Mocart često boravio. Halštat se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Bolonja, Italija
'Buon natale' pozdrav je koji ćete često čuti na ulicama ovog italijanskog grada dok se šetate pored Katedrale Svetog Petra iz 12. veka. Osim predivnih staklenih ukrasa za jelku koje možete da kupite i na tamošnjim sajmovima, turisti u Bolonju prvenstveno odlaze zbog odlične hrane. Voće od marcipana, korica limuna umočena u čokoladu, božićni nugat samo su neke od poslastica u kojima možete uživati.

Beč, Austrija
Zimski praznici bili bi nezamislivi bez posete Beču, kraljevskom gradu. Ovde zaista možete da uživate u brojnim sajmovima koji se postavljaju širom grada. Iskoristite posetu gradu da obiđete neke od bečkih atrakcija kao što su Zoološki vrt, Stara gradska većnica ili obavite božićni šoping u glavnoj trgovačkoj ulici Marijahilfer. Uživajte u predbožićnom duhu carskog grada i ne zaboravite da se počastite omiljenom Saher tortom.

Vilnjus, Litvanija
Litvanci stvarno znaju kako da dočaraju sugrađanima i brojnim turistima božićni provod. Najfascinantniji je televizijski toranj koji se svake godine pretvori u ogromnu jelku s velikim brojem lampica. Tamo ćete kuvano vino dobiti ako naručite karstas vinas. S obzirom na doba godine, neće vam biti na odmet ni tradicionalne vunene kape i rukavice.

Stokholm, Švedska
Ispred Nobelovog muzeja pored kraljevske palate šareni štandovi prepuni su švedskih originalnih proizvoda. Zanimljivo je to da su cene na tamošnjim štandovima začuđujuće prihvatljive, od evra pa naviše. Dok deca igraju tombolu i jedu kolačiće, odrasli se greju uz glog, kuvano vino. Cela Skandinavija je kao s razglednice, prekrivena snegom, pa takav prizor sajam čini još lepšim.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar