Muškarci, danas je vaš dan!

Danas je Međunarodni dan muškaraca, koji se obilježava u više od 50 zemalja svijeta, a koji je UNESKO ozvaničio 1999. godine.

Svijet 19.11.2017 | 13:14
Muškarci, danas je vaš dan!
Prvi put 19. novembar obilježen je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu i stekao je podršku mnogih pojedinaca i grupa u Evropi, Australiji, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, promovisanje rodne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih modela muške uloge. To je prilika da se naglasi diskriminacija muškaraca i dječaka i da se ukaže na njihov doprinos zajednici, porodici, bračnoj zajednici i poslu.

Analize su pokazale da je životni vijek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog vijeka žene.

Ovaj dan veže se i uz događaj poznat kao “Movember” – naziv nastao kao spoj engleskih riječi “mastaš” /brk/, i novembar, koji uključuje simbolično puštanje brkova uz jačanje svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca.

Statistika pokazuje da češće obolijevaju od raka, moždanih i srčanih udara.

Stručnjaci UN ukazuju da nauka veoma ubjedljivo demantuje tvrdnje da su muškarci jači pol – oni žive kraće, češće obolijevaju, više stradaju u tinejdžerskom periodu i češće umiru od fatalnih bolesti, piše današnja beogradska “Politika”.

Neonatologija je dokazala da su muškarci osjetljiviji čak i prije rođenja – muški fetusi teže opstaju od ženskih, a prijevremeno rođeni dječaci četiri puta češće umiru od djevojčica.

Stopa smrtnosti dječaka dva puta je veća u tinejdžerskom periodu, zbog čega žene već u 36. godini života po brojnosti premašuju broj muškaraca na planeti.

Muškarci češće umiru u odnosu na žene od tumora disajnih organa, ciroze jetre, dijabetesa, šloga i koronarne srčane bolesti i drugo.

Za razliku od žena, koje imaju svjesniji odnos prema zdravlju, muškarci rjeđe traže pomoć u slučaju fizičkih, emocionalnih i mentalnih problema, odlažu odlazak kod ljekara i započinjanje liječenja, te imaju siromašnije socijalne kontakte.

Goran Penev iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka kaže da u Srbiji živi gotovo četiri puta više udovica /560.000/ nego udovaca /150.000/.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

neradnik

19.11.2017 15:10

Ovamo nema posla ni za radno sposobne a da idem u inostranstvo - nisam sposoban za rad. Mene izdržava sestra koja živi i radi težak posao u inostranstvu.

ODGOVORITE