Strah EU: Ko je češki Tramp?

Predsjednik Češke Miloš Zeman, ponovio je da mu nije problem da za premijera imenuje tajkuna Andreja Babiša, čak i kada bi on u vladu uzeo i desničarsku SDP, što je kod proevropskih stranaka izazvalo blagu paniku.

Svijet 22.10.2017 | 18:00
Strah EU: Ko je češki Tramp?
Ko je Andrej Babiš, zašto ga zovu „češki Tramp“ i da li će češku vladu voditi desničari?

Babiš je drugi najbogatiji čovjek u Češkoj. To je biznismen koji se bavi prehrambenom industrijom. Do maja ove godine bio je ministar finansija, a sa Trampom ga porede jer je navodno preuzeo njegov recept — predstavio se kao čovjek koji može da se izbori sa trulim korumpiranim sistemom i da uvede red u zemlju. Inženjer po struci, Babiš je vlasnik holdinga „Agrofert“, koji je pod istragom zbog navodne korupcije. Prema magazinu Forbs u martu 2013. godine bio je vrijedan dvije milijarde dolara, što ga je svrstalo na 736 mjesto najbogatijih ljudi na svijetu.

U novembru 2011. godine, osnovao je građansku inicijativu pod nazivom ANO koji je okupio nezadovoljne građane, koji je kasnije prerastao u politički pokret. U avgustu 2012. postao je prvi predsjednik pokreta kada je na tajnom glasanju dobio 73 od 76 glasova.

Sa svojim pokretom želio je da se bori protiv korupcije i smanji poreze u državi. Na regionalnim izborima učestvovao je 2012. godine, uz finansijsku podršku grupi „Vihodočeši“, i MOR (Pokret za moralno čišćenje). Andrej Babiš kaže da nije političar, jer političar ima odgovor na sve.

Predsjednik Češke Miloš Zeman rekao je da ga ne zanima prošlost, već da se rukovodi načelom da predsjednik treba da poštuje ishod izbora i slobodnu volju birača i dodao da su i o njemu govorili da „ugrožava demokratiju“.

Drugoplasirani češki radikalni nacionalisti imaju šanse da osvoje dvocifreni procenat glasova na izborima za 200 poslanika donjeg doma češkog parlamenta. Za njihov uspjeh zaslužna je oštra retorika prema muslimanskim izbjeglicama u Češkoj i zahtjev za raspisivanje referenduma o izlasku Češke iz EU („čegzitu“).

Njih su pred izbore javno podržale slične stranke desnice u Evropi, poput francuskog Nacionalnog fronta.

(Sputnik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ubleha

23.10.2017 05:07

Jaka država ta češka,do mojega.Braća Rusi su za njih streptomicin.

ODGOVORITE