Klintonovi usred ruskog skandala

Bivša američka državna sekretarka i bivša kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton našla se u središtu sopstvenog „ruskog skandala“.

Svijet 22.10.2017 | 16:18
Klintonovi usred ruskog skandala
Bivša američka državna sekretarka i bivša kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton našla se u središtu sopstvenog „ruskog skandala“, povezanog s korporacijom „Rosatom“. Ovaj skandal je, sudeći po svemu, daleko ozbiljniji od „ruskog slučaja“ Donalda Trampa, prenosi televizijski kanal „Foks njuz“.

Kao odgovor na istragu o zajedničkoj antiameričkoj delatnosti „ruskih hakera“ i Donalda Trampa, kao i na medijsku kampanju protiv izabranog američkog predsednika, Trampove pristalice u FBI organizovale su simetrični medijski napad na Klintonovu.

Hilari Klinton optužena je za to da je njena dobrotvorna fondacija služila kao provodnik za „prljavi ruski novac“ i da je posredno doprinosila podmićivanju i ucenjivanju radi ostvarivanja ruskih ekonomskih interesa u američkom nuklearnom sektoru.

Pažnju privlači činjenica da se optužbe šire preko poznatih američkih medija kakvi su „Hil“ i „Njuzvik“. Oni se pozivaju na istragu FBI koju je Obamina administracija, navodno, gurnula pod tepih.

Saradnik vašingtonskog lista „Hil“ Džon Salomon, koji je objavio seriju tekstova o ovom slučaju, naveo je u razgovoru za „Foks njuz“ da je Moskva, navodno, pokušavala da utiče na Klintonovu i njenog muža još u vreme dok je političarka obavljala funkciju državnog sekretara.

„Foks njuz“ navodi da je pravi primer „ruskog skandala“ ugovor o kupovini kompanije „Uranijum 1“, koji je 2010. godine odobrila Obamina administracija iz razloga koje dosad niko nije uspeo da objasni. Na osnovu ovog ugovora, kontrolu nad oko 20 odsto američkih zaliha uranijuma dobila je, kako navode američki mediji, ruska kompanija.

„Potrebno je da neko razjasni situaciju s uranijumom i kako ga je Rusija dobila. To je, očigledno, veoma ozbiljna situacija“, rekao je ovim povodom aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Prema rečima Džona Solomona, u trenutku kada je Obamina administracija donosila konačnu odluku o ovom poslu, Bil Klinton je tražio od vlasti dozvolu da se sastane s ruskim činovnikom odgovornim za nuklearnu sferu, iz kompanije „Rosatom“.

„Za to je odabrao veoma interesantan trenutak, s obzirom na to da se Hilari nedugo pre toga vratila iz posete Moskvi, gde je pokrenula mnogo poslovnih procesa između SAD i Rusije. Bil Klinton je doleteo prateći njene sveže tragove i dobio tamo, na licu mesta, 500.000 dolara. I pored toga, pokušao je da dobije dozvolu da se sastane s ljudima koji su imali lični interes u onome što je radila njegova žena. Kažu da je na kraju odlučeno da sastanak ne bude održan“, priča Džon Solomon.

„Moguće je da su ruski činovnici želeli da razviju rezultate postignute zahvaljujući poseti Hilari Klinton i da vide šta o tome zna njen muž, s obzirom na to da je bivši predsednik i da može da pomogne. A moguće je i da je sam Klinton želeo nešto da ostvari u Rusiji za porodicu“, navodi Džon Solomon.

Izvor: Sputnik.rs

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

cosanostra

22.10.2017 18:09

Meni je sve to razuljivo. Največa prljavština našeg palneta je novac- koji je pokvaio sve, i uništio ljude i prirodu.

ODGOVORITE
Name

Pet Para

22.10.2017 19:46

Nije sve u parama,ima nesto i u novcu.

Name

cups

22.10.2017 19:56

Ja bi prije to rekao da je ljudska prokletinja nego novac. Jel da nije novca bilo bi nesto drugo. Samo prokleti ljudi kojima nikad nije dosta.

Name

Levinski

22.10.2017 21:59

Levinski mi nekako zvuci ruski.Hah.

Name

ЏЏЏ

22.10.2017 19:12

Е заболе ме она ствар и за Америком и Русијом и Клинтоновима и "Штрумпфом", пардон Трампом, мене интересује стање овде код нас, када ће бити повећанје панзија оних најмањих од 160 КМ. Маните се ви њих они имају новац, а ми овде беду јад и национализим и једва састављамо креај с крајем.

ODGOVORITE
Name

Hm

23.10.2017 00:26

Klintonovi su uvijek bili zlo. Za njih je Tramp svetac.

ODGOVORITE