Moguća epidemija malih boginja

U Republici Srpskoj postoji veliki rizik od pojave epidemije malih boginja, s obzirom na to da je smanjen broj djece koja su primila MRP vakcinu protiv malih boginja, rubeole i zauški, kaže epidemiolog sa Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.

Republika Srpska 19.10.2017 | 15:21
Moguća epidemija malih boginja
Ona napominje da je MRP vakcinu primilo nešto više od 70 odsto djece, a trebalo bi da bude 95 odsto da bi Srpska bila zaštićena od epidemije, dok još veći rizik postoji u sredinama gdje je vakcinisano samo 50 odsto djece.

Aćimovićeva, koja je epidemiolog u Službi za epidemiologiju, istakla je da je obuhvat vakcinisanja MRP vakcinom posebno nizak u većim gradovima kao što su Banjaluka i Bijeljina, gdje je prošle godine vakcinisano samo 50 odsto djece.

"Postoji veliki rizik da se ponovo javi epidemija ukoliko dođe do pojave virusa", rekla je Aćimovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je u Republici Srpskoj prije nekoliko godina došlo do epidemije malih boginja sa velikim brojem oboljelih, naglasivši da je epidemija krenula među djecom rođenom tokom proteklog rata, koja nisu vakcinisana i koja su oboljela kao adolescenti.

"Međutim, sada imamo veliki procenat male djece koja su najosjetljivija na te bolesti i kod kojih se najčešće javljaju komplikacije. To je ono što je problem. Ako se sada ponovo desi epidemija, a velik je rizik da hoće, veliki broj male djece može da se razboli", rekla je Aćimovićeva.

Ona je navela da se na Kosovu i Metohiji već pojavila epidemija malih boginja, te da su zabilježena dva smrtna slučaja, dok je u Rumuniji, gdje je ove godine bilo oko 8.000 oboljelih, od malih boginja umrlo 31 dijete koje nije bilo vakcinisano.

"Ne želimo da se to desi i kod nas, a rizik postoji i zbog toga skrećemo pažnju roditeljima i zdravstvenim radnicima da se vakcinišu sva djeca koja su propustila vakcinaciju MRP vakcinom da ne bismo stanovništvo, posebno djecu izlagali riziku", upozorila je Aćimovićeva.

Načelnik Službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Ljubica Jandrić rekla je da se MRP vakcina daje u dvije doze - sa navršenom prvom godinom i prije polaska u školu.

Jandrićeva je istakla da svi koji nisu vakcinisani mogu to da urade do 19 godine.

"Svako ko nije vakcinisan može da oboli, a virus se veoma lako može unijeti u svaku sredinu gdje je osjetljiva populacija i svi će oboljeti, jer je to bolest koja ima najveći indeks kliničke manifestacije", rekla je Jandrićeva i dodala da su moguće velike komplikacije, poput upale mozga, pa čak i smrtni ishodi.

Agencije 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Oho

19.10.2017 19:38

Gdje su pametni, šta je sa komentarima. Ko je kriv?

ODGOVORITE