Murinjo o Svilaru: Klinac je zver, biće veliki!

Žoze Murinjo imao je samo reči hvale za mladog srpskog golmana Mileta Svilara koji je napravio kiks na meču između Mančestera i Benfike.  Svilar tragičar kao "Kengur"! Mladi srpski golman Mile Svilar napravio je kiks na debiju za Benfiku protiv Mančester Junajteda.  Mile Svilar bio je tragičar na svom debiju u LŠ na kojem je postao rekorder kao najmlađi čuvar mreže, ali je dobio ogromnu podršku igrača Mančester Junajteda.  Dirljive scene na Lužu, Matić, Lukaku, De Hea: Glavu gore dečko! Ovo je samo prva, biće ih još mnogo! “Znam da sam mogao bolje“, kaže najmlađi golman u istoriji Lige šampiona.

Fudbal 19.10.2017 | 13:30
Murinjo o Svilaru: Klinac je zver, biće veliki!
Prilikom slobodnog udarca Svilar je umesto da boksuje loptu, pokušao da je uhvati, a potom je i sa njom ušao u mrežu.

Ipak, mladom 18-godišnjem golmanu niko neće zameriti ovakav kiks, a prema rečima Murinja, biće veliki golman.

"Ovaj klinac je zver. Biće u budućnosti veliki golman", kratko je rekoa Murinjo posle meča. 

Trener Rui Vitorija kazao je da će ponovo Svilara staviti na gol i u narednom kolu Lige šampiona. 

Benfika je pred domaćom publikom poražena od kluba iz Engleske sa 1:0.

Svilar tragičar kao "Kengur"! Mladi srpski golman Mile Svilar napravio je kiks na debiju za Benfiku protiv Mančester Junajteda.

Svilar je umesto da boksuje loptu, odlučio da je prihvati, ali je loše procenio i sa loptom ušao u gol.

Ne može se ništa zameriti "vunderkidu" koji je postao rekorder Lige šampiona, kao najmlađi golman u elitnom takmičenju, oborivši rekord Ikera Kasiljasa.

Ostaje žal što mu se ovakva greška desila na debiju. Svilar je do tog trenutka odlično branio. 



Momak rođen u Antverpenu je mladi reprezentativac Belgije, koga FSS pokušava da "otme". Podsećamo, Svilar je tek napunio 18 godina. 

Sin nekadašnjeg golmana Vojvodine i Antverpena, Ratka, nedavno je debitovao za lisabonske "orlove" u Kupu, gde je sačuvao mrežu protiv Oljanensea. 

Svilar je karijeru počeo u Anderlehtu, a u Benfiku je stigao proteklog leta i potpisao petogodišnji ugovor.

Mile Svilar bio je tragičar na svom debiju u LŠ na kojem je postao rekorder kao najmlađi čuvar mreže, ali je dobio ogromnu podršku igrača Mančester Junajteda.

Belgijanac srpskog porekla, koji bi ubrzo mogao da postane naš reprezentativac, uneo je loptu u gol nakon što ju je uhvatio posle centaršuta Markusa Rašforda, što je donelo pobedu Junajtedu protiv Benfike.

Svilar je odmah dobio ohrabrujuće aplauze sa tribina, konstantno ga je podržavao i iskusni kapiten Luisao, ali je poseban motiv dobio nakon meča. 

Reprezentativac Srbije Nemanja Matić mu je prišao i zagrlio ga, te proćaskao malo sa verovatno budućim saigračem. Osim toga, menadžer Junajteda Žoze Murinjo je rekao za Svilara da je zver.

Nešto ti život da, nešto uzme. Mile Svilar je dočekao da sa 18 godina, mesec i 22 dana sruši rekord legendarnog Ikera Kasiljasa i postane najmlađi golman u istoriji Ligi šampiona, ali kroz ruke mu je iskliznula šansa da na debiju na velikoj evropskoj sceni odoli velikom Mančester junajtedu. Ali put do vrha nije uvek lak. Junajted je na Lužu izborio minimalac od 1:0 i to baš zahvaljujući kiksu 18-godišnjeg fudbalera.

Markus Rašford je iznenadio Svilara, neiskusni golman je pogrešno procenio putanju lopte i sa njom ušao u mrežu. Danak neiskustvu.

“Znam da sam mogao bolje, ali sada ne mogu ništa da uradi. Nema nazad, sve je to proces mog sazrevanja“, rekao je Svilar posle meča.

To što je uopšte stisao petlju da izađe pred novinare govori nešto o njegovom karakteru. Mnogi bi se u Miletovoj situaciji sakrili. Ne i Mile. I svi ostali igrači na terenu odmah su u prvi plan istakli da je njemu sigurno najteže. Ogroman je to pritisak bio na plećima tako mladog momka. A pre te greške, sasvim solidna predstava Svilara mlađeg.

“Šef nam na poluvremenu jeste rekao da šutiramo što češće, da probamo i ubacivanjimo, jer njihov golman zaista jeste mnogo mlad i igrao je prvu utakmicu. Ovo je fudbal. Ali ja znam da je on sjajan golman i želim mu sve najbolje u budućnosti“, rekao je Nemanja Matić, možda i Svilarov budući saigrač u reprezentaciji.

Nije međutim samo Matić i samo zbog zajedničkog porekla prišao Svilaru. Učinili su to i Romelu Lukaku, koji se prilično dugo zadržao u razgovoru sa doskorašnjim mladim reprezentativcem Belgije (nadamo se ubuduće srpskim), pa Viktor Lindelef, David De Hea, Ander Erera...

Glavu gore Mile! Bila je ovo prva utakmica u Ligi šampiona. Ne i poslednja.

Uostalom, počujte šta kaže i Benfikin šef stručnog štaba Rui Vitorija.

"Nije ovo laka utakmica za debi. Kompleksna, puna intenziteta. Ali tako se raste i razvija. Pred njim je naravno još mnogo posla, ali biće on vrhunski golman! I igraće sledeće nedelje", najavljuje Vitorija.

Ali dečko ima samo 18 godina, pred njim je svetla budućnost i ovo je samo jedna situacija iz koje će izvući pouke i naučiti lekciju.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar