Mjesta ima ako možeš da platiš

Studenti koji polože prijemni ispit, ali nemaju dovoljno bodova da budu primljeni, ipak mogu studirati medicinu na državnom fakultetu, pod uslovom da umesto 680 plaćaju 4. 000 KM godišnje.

Republika Srpska 25.09.2017 | 13:48
Mjesta ima ako možeš da platiš
Praksa je ovo Medicinskog fakulteta već drugu godinu za redom, a osim studenata na budžetu, kojim država sve plaća, i onih na sufinansiranju, koji dele troškove sa državom, studiraju i oni koji sve troškove školarine, vežbi, hemikalija i aparata plaćaju sami.

Ove godine prijemni je položilo njih 366, a na fakultetu je bilo mesta za 156, dok je ostalima ostala opcija teška 4.000 KM.

Lane su ovu mogućnost iskoristila 23 studenata, a ove godine pritisak je još veći, kaže dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, koji objašnjava da je zeleno svetlo dobio od banjalučkog Univerziteta i Vlade RS.

Prema njegovim rečima, u ovu cenu uključeni su i troškovi dodatnog angažovanja profesora, kao i ostali troškovi za koje Vlada RS nema mogućnost da plati.

- Nažalost, u našem zakonu ne postoji mogućnost samostalnog finansiranja, pa smo Vladi predali zahtev za komponentu sufinansiranja po višoj kvoti, kako bi mogli primiti više studenata. Dobili smo odobrenje, ali pod uslovom da dodatno primljene studente finansiramo sami, a to smo mogli samo kroz školarinu – objašnjava Škrbić.

Tako su Vlada RS i Medicinski fakultet studentima omogućili da studiraju na državnom fakultetu, bez pomoći države, a još se ne zna koliko će ih ove godine iskoristi tu pogodnost.

Ovim je lista apsurda u obrazovanju postala bogatija za jedan slučaj, a u njemu je najmanji problem cena jer najbolji svetski univerziteti koštaju mnogo puta više, smatra Ivana Korajlić iz Transparensi Internešenela.

Problem je, kaže, u standardu koji treba zadržati.

- Ako postoji prijemni ispit i rang liste, onda to treba da bude jedini kriterijum za prijem studenata, a ne to ko ima novac. Postavlja se i pitanje koliko fakultet ovim dobija kvalitetne studente, da li su tržištu rada uopšte potrebni dodatni lekari i da li rangiranje na prijemnim ispitima gubi smisao – kaže Korajlićeva.

Nikakvo gubljenje smisla ne vide u banjalučkom Univerzitetu, te kažu da postoji mogućnost da isto urade i ostali fakulteti.

- Prošle godine je Vlada odobrila upis 25 studenata iz ove kategorije, a tu mogućnost iskoristilo je njih 23. Ukoliko sa nekog drugog fakulteta stigne ovakav zahtev Univerzitet će uputiti predlog Ministarstvu prosvete kao i u slučaju Medicinskog fakulteta – kažu u banjalučkom Univerzitetu.

Studenti kažu da oni koji imaju novca radije studiraju vani, a ako Vlada ne može da omogući budućim doktorima sa malo plićim džepom da se školuju u svojoj državi i oni će potražiti druge mogućnosti.

Postavlja se pitanje, koliko Vlada nema novca, jer primera radi, školarina sva 23 studenata koja su prošle godine iskoristila ovu mogućnost, košta manje od novog automobila koje je resorno ministarstvo odlučilo da kupi.

Ima ili nema viška lekara?

Iste godine kada je Medicinskom fakultetu dozvolila da primi više studenata, Vlada RS je u Predlogu strategije razvoja obrazovanja do 2021. godine uvrstila i ukidanje medicine, prava i pedagogije na privatnim fakultetima.

Svoju odluku nadležni su pravdali tvrdeći da je tržište prezasićeno upravo tim kadrovima.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ŽUĆO

25.09.2017 13:06

MINISTARSTVO PROSVJETE JE JEDNO OD MAFIJAŠKIH UDRUŽENJA U RS. SVE SE PLAĆA I ZA SVE IMA CJENOVNIK. OD OSNOVNE ŠKOLE GDJE NAPLAĆUJU OCJENE ZBOG PROSJEKA ZA SREDNJU ŠKOLU,BPA ONDA NAPLATE UPIS U SREDNJU I NA FAKULTET A ONDA NARAVNO PRODAJU I OCJENE. ŠKRBIĆ JE ŽESTOKO SVE TO NAPLATIO I TEK ĆE NAPLAĆIVATI ZA SVRŠENE LJEKARE SPECIJALIZACIJU PA ONDA RADNO MJESTO I ŠTO JE NAJGORE, TE ISTE DR ONDA PRODAJE U NJEMAČKU. SVE UVEZANO KO NA TRACI. REZULTAT JE DA U RS VIŠE NEMA NI DOKTORA A NI STRUČNJAKA IZ BILO KOJE OBLASTI, BIĆEMO NAJVEĆA GERIJATRIJA U REGIONU

ODGOVORITE
Name

Na medecinu pa posle sa 250 na biro rada

25.09.2017 13:36

Gosp Škrbiću nekad ste bili voljeni ministar zdravlja svih zdravstvenih radnika a sada te proklinju na svakom koraku a i lijep je Vam novoizgrađeni Medecinski fakultet koji ste obećavali kao ministar. Koliko čujem imate 250 svršenih doktora koji leže na birou a sad ste dozvolili još upis na Medicinski fakultet bez prijemnog ispita ali ne za sve već samo za one koji keširaju Vam 4000 km i poslije toga na biro rada. Kako Vas nije sramota pljačkati mlade ljude i pričati im bajke o budućnosti u dalekoj Njemačkoj. Pitam Vas gosp Škrbiću kod toliki odlaze u Njemačku otkud Vam na birou toliki broj nezaposlenih doktora? I još jel to priča koja pije vode a kolika vidim da jeste i time samo Vi gosp Škrbiću punite svoj đep a ti svršeni doktori mjesto da rade ili da idu u Njemačku kao što im Vi pričate završavaju na berzi rada i preko medija i TV stanica kukaju jad i čemer. Laž laž i samo laž.

ODGOVORITE
Name

No1

25.09.2017 15:06

nemoj pametovat u cijelom svijetu je tržište prisutno.nije ovo juga koju ste razbili.ko ima plati i ide dalje

Name

Valeria

25.09.2017 17:40

Niko nije rekao da nisu traženi ali sa znanjem koje plati da ne polaže prijemni daj baš takve stručnjake Švabo čeka daj molim te. Šta će tamo raditi? Čast izuzecima

Name

@ Kosta

25.09.2017 16:05

Mogu misliti kakvi strucnjaci izlaze s Banjaluckog fakulteta.Zasto ne idu u Srbiju raditi,tesko primaju kad znaju kakav Kadar izlazi s takvi fakulteta.U Njemacku hiljade doktora dolazi iz EU zemalja sa renomirani fakulteta i ti dolazis sa diplomom Banjaluckog fakulteta,daj molim te.

ODGOVORITE
Name

Xy

25.09.2017 17:36

Bravo baš jedva čekaju naše stručnjake iz RS.

Name

Stefan

26.09.2017 06:39

Svi ste vi ista govna jadan samo narod.

ODGOVORITE
Name

Hajra

26.09.2017 06:41

Zalozno da nemozes u skolu ako neplatis dobro jadan narod

ODGOVORITE
Name

Nebitno

26.09.2017 07:17

Zalosno je da onaj ko nema pun djep para nemoze u skolu a onaj ko ima nemora ni ic dobije diplomu zavrsi fakultet

ODGOVORITE