Borba u BiH Redžepa i Gulena

I dok "službeno Sarajevo" probleme koji ga opterećuju gura pod tepih, prozivajući predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarević da svojim izjavama vrijeđa Bošnjake, a uz to pokreću i i problem izgradnje Pelješkog mosta, dotle se skrivaju problemi koji opterećuju vlasti u BiH.

Bosna i Hercegovina 25.09.2017 | 12:15
Borba u BiH Redžepa i Gulena
Naime, zamjenik premijera Republike Turske, Hakan Čavušoglu je u Sarajevu građanima BiH poručio da isprani umovi članova terorističke organizacije FETO predstavljaju opasnost za državu, za institucije, ali i za porodicu, objavila je Anadolu Agencija (AA).

Zamjenik turskog premijera je podsjetio da se teroristička organizacija FETO, zloupotrebljavajući vjerske osjećaje i pod izgovorom obrazovanja, pokušava približiti ljudima u svakoj zemlji u koju dođe, a potom, zloupotrebljavajući osjećaje ljudi, odvoji od njih njihovu djecu, piše Večernji list BiH.

- Djeca koja pohađaju njihove škole bivaju doslovno formatirana i ti formatirani umovi kada dođe vrijeme i kada su okolnosti pogodne, pripremaju se na takav način da postaju ubice koje su spremne udariti na vlastiti narod, na državu, pa čak i na svoje bližnje. Drugi cilj te organizacije je infiltrirati svoje podanike u strukture države tako da su u stanju doslovno paraliziovati institucije sistema. Pripaddnici FETO-a su licemjerni, dobro se skrivaju, a prijetnja i ucjena im je često oružje - rekao je Čavušoglu.

Formatirani umovi

On je podsjetio da je Turska jedna od vodećih zemalja u svijetu kada je u pitanju humanitarna diplomatija te dodao da kroz institucije poput Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Turskog crvenog polumjeseca te AFAD-a ta zemlja pomaže širom svijeta i pokušava doći do svih onih kojima je pomoć potrebna.

Naporima turske fondacije Maarif, koja je formirana prije pet mjeseci, postignut je dogovor o preuzimanju kontrole nad školama povezanim s FETO-om. Prema informacijama Ministarstva obrazovanja Turske do kojih je došao novinar AA, u tom okviru postoji plan da se godišnje osnuju obrazovne ustanove u 20 zemalja, te da fondacija Marif aktivno radi na preuzimanju kontrole nad školama povezanim s FETO-om.

Fondacija Maarif vodi pregovore o preuzimanju škola u BiH, Indiji, Albaniji, Singapuru, Maleziji, Francuskoj, Njemačkoj... A kako je počelo? Gostujući u emisiji Fejs Televizije ambasador Turske u BiH kazao je da teroristička organizacija FETO ima svoje veze u inostranstvu i da se odgovor prema njima ne može ograničiti samo na Tursku.

Problemi pod tepihom

Poručio je da se uzda u prijateljske i savezničke zemlje da će zajedno raditi na borbi protiv terorizma. Prema nekim informacijama takve škole postoje i u BiH, a nezvanično se saznaje da je stigla naredba iz Turske da se te škole ugase, jer bi u protivnom mogla izostati svaka buduća pomoć iz Turske. Naravno, o tome se u BiH šuti. To je vidljivo iz intervjua Cihada Erginaya za Fejs TV kuću, koji je kazao kako treba biti oprezan te da je ovo odgovornost svih i državnika, zvaničnika, a i roditelja. Ko je za Erdogana, a tko za Gulena – latentni rat pristalica preselio se i u Bosnu i Hercegovinu. Bosna Sema ima svoje ogranke u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, širom BiH.

(Večernji list)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

anti globalizam

25.09.2017 10:50

Svi politicki uticaji koji se plasiraju preko religija su zlo. Dohovna osjecanja ne treba da se vezu za politicka jer svaka religija nosi logiku ponevlja u kojoj je nastala. Islam religija iz pustinje sa obicajima i tradicijom pustinje je i dozivljaj Bozanskog na takav nacin. I samim tim dolazi u sukob sa domicijelnim religijama. Ne treba dopustati nekakav kulturoloski uticaj na ovakav nacin. Drzava treba da pociva na ustavu i pravu gradjana a vijerske organizacije trebaju biti bez velikog kapitala kojim mogu uticati na sociolosku politicku i kulturolosku sliku. Ne moze se u iatu ravan staviti kultura evrope i bliskoistocni uticaj islama na nas prostor...

ODGOVORITE
Name

majmune

25.09.2017 12:12

Pa gdje je nastalo Krscanstvo? Da nije mozda na Islandu i Holandiji,ili U Italiji. I Islam i Krscanstvo su nastali u Arapskom svijetu,u pustinjskom okruzenju. Ti bas valjas gluposti.. Obnovi gradivo..

Name

mjesto i vrijeme

26.09.2017 12:42

Religije osim u podnevlju nastaju i u vremenu. U vremenu prije islama nastalo je hriscanstvo. U rimskom carstvu koje je obuhvatalo cijelo sredozemlje. Isma je nastao kasno i na temeljima jerusalemskim hramova izgradjene su dzamije. Jevreji su prvi a vi zadnji nastali od njih