Kinezi žele da ulažu u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je danas predsjednika vodeće Kineske osiguravajuće korporacije SINOSURE Wang Yi –a, te predstavnike velikih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva, na čelu sa zamjenikom predsjednika kineske kompanije China Energy Engineering Group Yu Gang-om, kao i generalnim direktorom za međunarodnu saradnju kompanije Gezhouba - Lyu Zexiang-om.

Bosna i Hercegovina 15.09.2017 | 22:23
Kinezi žele da ulažu u BiH
Sinosure, prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka, važan je partner BiH za provođenje ključnih energetskih projekata.

Za dosadašnje projekte obezbijedili su 1,2 milijarde garancije ali je iskazan interes i za projekte TE Gacko, autoput Glamočani – Mliništa, projekat HE Dabar i TE Kamengrad.



„ Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je završeni projekat TE Stanari“, istakao je ministar Šarović naglašavajući da je „ pred nama više projekata koji su veoma značajni i za koje vjeruje da će biti otklonjene sve prepreke u realizaciji“.

Na sastanku je izraženo očekivanje da će, uz zajedničke dodatne napore, u naredna dva mjeseca biti finaliziran projekat TE Tuzla-Blok 7., odnosno da će na Samitu premijera „16+1“, 28. novembra u Budimpešti biti potpisan finalni ugovor o kreditiranju, kako bi se krenulo u realizaciju jednog od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.

Dogovoreno je i da uskoro bude potpisan memorandum o saradnji dvije zemlje, čime će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH postati ključna kontakt tačka za saradnju sa BiH.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brzo će odustati

15.09.2017 20:33

Složio im Mile priču za autoput Banja Luka-Miliništa.Ali ne znaju Kinezi da se niko u Federaciji nije javio za dalju gradnju od Mliništa prema Glamoču.A o izgradnji autoputa dalje kroz Hrvatsku da i ne govorimo.Auto-put Glamočani -Mliništa koji ne bi imao ekonomsku opravdanost u narednih 50 godina?!Kakvu će računicu tu imati Kinezi?

ODGOVORITE
Name

Rojs

16.09.2017 07:20

Ovaj samo nesto pregovara a nikad nista neostvari osim afere izvozimo zdravo uvozimo odpad i ubijamo sopstveni narod...