Novi vlasnici "Konzuma" u BiH

Vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno je likvidacijom "Velpra", tako da su "Ledo" i "Sarajevski kiseljak" dokapitalizacijom postali vlasnici "Konzuma" u BiH, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina 13.09.2017 | 21:35
Novi vlasnici "Konzuma" u BiH
Na današnjem sastanku predstavnika bh. vlasti s predstavnikom hrvatske vlade za "Agrokor" Antom Ramljakom poslovanje te kompanije u BiH ocijenjeno je stabilnim.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je nakon sastanka da je stanje danas najbolje od prvog sastanka o "Agrokoru" koji je održan u aprilu, te da postoji vidan napredak uprkos nekim lošim stvarima.

Dobili smo obećanje da ta dokapitalizacija neće negativno uticati na poslovanje "Leda" i "Sarajevskog kiseljaka", rekao je Šarović. Istakao je da "Mercatorovo" preuzimanje "Konzumovih" objekata ide svojim tokom i da bi trebalo biti završeno do kraja septembra.

Ramljak je rekao da je poslovanje "Agrokora" u BiH stabilizovano i da će dobavljači sigurno naplatiti svoja potraživanja. "Kupci će i dalje imati traženu robu u našim trgovinama, a naši radnici ne trebaju više strahovati za radna mjesta", naglasio je Ramljak.

Precizirao je da je likvidacijom "Velpra" otpušteno 129 radnika koji su dobili otpremnine, dok ih je 26 prešlo u druge "Agrokorove" kompanije. Istaknuto je da dug prema dobavljačima iznosi 65 miliona KM i da će biti izmirivan u periodu od tri-četiri godine.

Ramljak je naveo da "određena ruska banka" pokušava naplatiti kredite koje je dala "Agrokoru" zapljenom njegove imovine izvan Hrvatske, uključujući i BiH. "Iz suda još ništa zvanično nismo dobili tako da o tome ne mogu više ništa reći", naglasio je Ramljak.

Izvor: Fena

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Petyr Baelish

14.09.2017 08:51

U Konzum više ne ulazim, sve da ih kupi moj tata lično.

ODGOVORITE
Name

Agrokor=

14.09.2017 12:35

Konzum=Merkator, ni slucajno..kraj price

Name

RE

14.09.2017 12:38

A pazi im poteza. Poturaju Merkator umjesto Konzuma, a vlasnik Merkatora Konzum, hehehe. Misle da smo toliko maloumni,pa nam prodaju muda pod bubrege