Halucinacije Dodikove na +40

Predsjednik RS Milorad Dodik je prije dva dana provodeći svoj nemilosrdni pohod na glavnog revizora nastavio da radi ono što najbolje umije, da "siluje" ono malo zdravog razuma što je ostalo među narodom Republike Srpske.

Republika Srpska 31.08.2017 | 07:39
Halucinacije Dodikove na +40
Iako je RS šuplja na sve strane od dugova, to nije spriječilo predsjednika da, u hajci na glavnog revizora, kao glavnu stavku u odbrani rada Vlade RS javnosti poturi informaciju da je Budžet ovog entiteta u plusu 40 miliona maraka.

Zamislite samo tog ludila. 40 miliona viška, a dužni i Bogu i narodu.

Ali hajde da bar na kratko povjerujemo predsjedniku Dodiku, pa da kažemo da je ova priča o milionima suficita istina, postavlja se logično pitanje ko je osjetio taj višak. 

Narod Republike Srpske sigurno nije.

Veliki finansijski uspjeh koji je doveo do plusa u državnoj kasi na svojoj koži nisu osjetili poljoprivrednici u RS koji grcaju nakon ljetnjih suša, bez adekvatne pomoći, bez obećanih miliona iz zagarantovanih podsticaja.

Tako za suficit ne zna predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vladimir Usorac. Kaže, on to nije primijetio, bar kad je u pitanju izvršavanje obaveza države prema poljoprivrednicima.

"Ne znam kako može biti budžet u plusu, a nama se duguje. Nije samo nama, duguje se mnogima. Ja mislim da je teško da išta može biti u plusu dok god imamo ovoliku javnu potrošnju. Pare se nemilice troše na auta, plate, razne dodatke, putovanja i kako može nešto ostati. I ako već ima tog viška, dajte da vidimo i osjetimo to. Ne moramo mi poljoprivredinci, ali dajte naknade mladim majkama za treće, četvrto i peto dijete, da imaju platu. Dajte mladima na selu. Bilo šta", poručuje Usorac.

Naravno, poljoprivrednici su samo jedna kategorija koja ispašta zbog lošeg rada Vlade, dok se u isto vrijeme predsjednik hvali stabilnošću.

U Srpskoj, majke mjesecima čekaju subvencije za treće i četvrto dijete. Mladi bračni parovi svake prestupne vide obećanu subvenciju za stambene kredite. Kasne i naknade za osobe sa invaliditetom. Novac od grantova koji su odavno raspoređeni još uvijek je na čekanju. Radnici u upravi mjesecima ne primaju naknade, a veliki dio njih ostao je i bez zakonom zagarantovanih uplata za doprinose. Borci Vojske RS svako malo strijepe nad i tako mizernim dodacima. Isplate udruženjima od značaja su neredovne. Dobavljači čekaju po godinu dana na svoj novac... Sve u svemu, dugovi, dugovi i dugovi!

Pored toga, Vlada na svojim ramenima iznosi i skoro sva veća javna preduzeća koja su u dugovima do guše, a koje svake godine subvencioniše. Od Željeznica do Aerodroma RS, na svakom koraku propast, a najgore je u zdravstvu koje je u potpunom kolapsu.

Zato je i Miodragu Femiću, predsjedniku Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske neshvatljivo otkud i gdje su ti milioni viška.

"Meni to izgleda kao naučna fantastika. Ako samo gledamo kakvo stanje nam je u zdravstvu i koliko ima dugovanja prema zdravstvenom sektoru, teško da me neko može ubijediti da budžet može da bude u plusu. Svi izvještaji pokazuju da je stanje katastrofalno, radnici krpe kraj sa krajem, para nigdje nema i onda dobijemo ovakvu situaciju. Stvarno, ovo je nerealno", začuđen je Femić.

Na kraju, i struka potvrđuje da je priča o 40 miliona KM suficita u budžetu nerealna. 

Urednik poslovnog portala Capital.ba, Siniša Vukelić, kaže da je ovakva tvrdnja predsjednika daleko od istine, što je potvrdio i ministar finansija RS u izvještaju o izvršenju budžeta.

“Neuobičajeno je i nelogično da predsjednik RS bolje poznaje stanje u budžetu nego ministar finansija. Jer, ako se samo sjetimo ministar Zoran tegeltija je u izvještaju potvrdio da je budžet u deficit, ne onoliko koliko to tvrdi revizor, ali opet mnogo, 45 miliona KM.  Tako da ovdje nije samo nastao nesporazum na relaciji revizor – ministar finansija, nego i predsjednik RS i ministar finasija. Naravno, ako sagledamo sve sa realne distance vidimo da je ovdje sve jasno. Bužet je u ogromnom deficit, neki tvrde čak više od 90 milina evra, a dugovi su svakim danom sve veći”, tvrdi Vukelić.

On navodi da je Dodikova nerealna priča o 40 miliona suficita samo proizvod kontinuiranog napada na revizora.

“Dodikova prijetnja smjenom revizora je posljednja, ali ne i prva. Sjetimo se pritisaka na Boška Čeku, nekadašnjeg glavnog ravizora, pa pokušaja da se postavi čovjek koji nema kompetencije za to mjesto, pa prebacivanje ravizije na trezor… Sve to pokazuje kontinuitet napada, ali ovaj udar je bitan za vlast zato što će ova godina biti mnogo teža finansijski i vlast će morati da izvodi razne finansijske akrobacije ne bi li opstala. Najmanje što im treba je jedan finansijski izvještaj mjesec dana pred izbore, koji će sljedeće godine biti mnogo gori od ovogodišnjeg. I tu se krije sva priča o lažnom suficitu i pritisku na raviziju”, navodi Vukelić.

Na kraju, koliko je tvrdnja da u budžetu RS ima 40 miliona viška suluda najbolje pokazuju stvarne brojke, a one kažu:

- RS je zaključno sa 2016. godinom u deficitu 180 miliona KM

- RS ima 380 miliona KM neizvršenih obaveza koje su prenesene iz prošle godine

- Ukupan dug RS je 5,2 milijarde KM

- Vlada već godinu dana ne plaća dobavljače čiji ugovori iznose 820 miliona KM

- Zdravstveni sistem je pred kolapsom, a Fond ima 560 miliona KM duga

Koliko god brojke bile neumoljive, izgleda da je istina previše bolna da bi bila prihvatljiva za vlast. Zato su Dodiku mnogo slađe laži, obmane i sukobi. Jer, tako se ovdje čuva Republika Srpska.   

(Buka)

Komentari / 68

Ostavite komentar
Name

Stana

31.08.2017 05:43

Nemojte mu uzimati za zlo. Sigurno mu je psihijatar na godisnjem, a nestalo terapije.

ODGOVORITE
Name

duduk

31.08.2017 06:14

Režim na čelu sa Dodikom je opustošio RS kao najveća elementarna nepogoda; suša, poplava, zemljotres, epidemija najzaraznijih bolesti i sl. i nastavlja sve žešće i nemilosrdnije da je pljačka.

Name

zapad

31.08.2017 06:16

Zapadu je cilj da RS ekonomski propadne pa da je ukinu, a ovaj režim to i radi po njihovu nalogu.

Name

RS

31.08.2017 06:30

Kad ekonomski propadne, RS kupiće je svetska mafija (resurse prirodne), a zaštiti će Dodika, jer je on to sve obezbedio. Sada svi rukovodni režimski rade ubrzano na tome.

Name

poskok

31.08.2017 06:31

Njegovi sledbenici koji ga podržavaju treba sa njim i da propadnu, ali zašto mi koji smo protiv njega ne možemo da živimo!?

Name

rugipp

31.08.2017 06:33

U Geoupravi- rugip, ubzano knjiže režimskim tajkunima prirodna bogatstva dok ne stignu strani "spasioci" (Deurić, Komljenović, Ćana, Daniela, Stanković junior i asistenti Bajić, Mišković, Vitor i dr.

Name

NEKO JE DRUGI KRIV

31.08.2017 06:49

Daj zapad ne lupetaj uvjek neko drugi kriv Dodik je neuracunjiv trosi pare kao da sa neba padaju pravi nesto a sam nezna sta cemu tolike investicije za jednu nemocnu ekonomiju RS je bankrotiro, zahvaljujuci njemu on je vlada on je bog i sve odlucuje samo ON, ali neka narod u RS voli njegovu pricu godi usima , a i njegov krkanluk.

Name

PUTIN

31.08.2017 07:15

Nije valjda Rusija i Kina krivi za bankrot RS.

Name

Re RUGIPP

31.08.2017 07:19

Deurić mozak za uknjižbe tajkunske je sebi u Han Pijesku uknjižio 100 dunuma državne šume i tu drži konjsku ergelu. On može uknjižiti i Veliki Žep na sebe i dio Crne rijeke.

Name

P

31.08.2017 07:20

Niko do sada nije toliko lagao narod a uzimao pare od tog istog jadnog naroda kao Mile Dodik.Srpsko zlo!

Name

psihijatar

31.08.2017 07:20

Dodikova faca nije zdrava, kazuje ozbiljne psiho poremećaje.

Name

Предсједник Пинокијо

31.08.2017 08:50

Па наравно да је запад посредно крив за оваквио стање. Ко га је на својим оклопним возилима довео на власт, управо са циљем уништења конкурентских партија, инситуција, економије, народа? Русија, Кина или НАТО? Зато је Пинокијо најуспјешнији окупациони намјесник на "Балкану" јер је успио да уништи ама баш све србско, па и народ. Зато су му његове газде са запада и дале кредит ММФ-а пред саме изборе 2016.

Name

Xxxx

31.08.2017 05:52

Ko mu je diler, dobra mu droga baca ga pravo

ODGOVORITE
Name

istina

31.08.2017 05:58

Istina se mora sakriti ali ovaj put tesko moze mijenjati sta hoce ona se vidi.

ODGOVORITE
Name

055

31.08.2017 06:02

Pa zaista,narode nema se šta čekati.I stvarno ko još vjeruje išta ovim idiotima onda je isti kao oni!

ODGOVORITE
Name

KONDOR

31.08.2017 06:06

VECINA NARODA OVO PODRZAVA. ONI SAMO PROVODE VOLJU VECINE NARODA.

ODGOVORITE
Name

075

31.08.2017 06:21

@ KONDOR Žalosno je, ali u pravu ste!"Apsurdistan" u kome je glas predratnog doktora nauka i krezubog isti!!I k tome "filijale kozanostri":IVZ BiH, SPC i Katolička crkva odrađuju svoj dio posla za "naše političare"!

Name

ŽUĆO

31.08.2017 06:09

PA ZAR NE VIDITE DA JE ČOVJEK PUKO KO SIJALICA, A OKUPIO BUDALE I NEPISMENE OKO SEBE KOJIMA NEMOŽE NIŠTA JER IH ŠTITI MAFIJA. CRNI MILE, CRNO TI SE PIŠE.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

31.08.2017 06:09

Могућ је још један разлог због којег Додик лаже. Сјетимо се налаза вјештака и пресуде у којима је установљено да исти има : "ОЗБИЉНЕ ПСИХИЧКЕ ПРОБЛЕМЕ". Сада долазимо до другог проблема а то је судство које дозвољава да такав човјек и даље посједује возачку дозволу (па и да кормилари овом бродом лудака) и чак можда и дозволу за посједовање и ношење ватреног оружја (па и да буде "врхови командант" полицији , чак и оној "специјалној" у којој има и друмских разбојника). И када би се даље наставило са његовим овлаштењима и свом силом која је у његовим рукама , као и силом у рукама његових острашћених сљедбеника , долазимо у ситуацију која је веома опасна по животе неистомишљеника владајућем режиму. Или можда хунти? Ко ће га знати?

ODGOVORITE
Name

055

31.08.2017 06:19

Sve je to OK,ali omogućuju im one pare oprav kojih nema i fale u budžetu.Da podsjetim pare su ti isto kao energija,funkcionišu po istom zakonu,ne mogu se izgubiti već mogu preći iz jednog u drugi džep,u ovom slučaju iz budžeta RS u džepove lopova oko budžeta na čelu sa Dodikom.

Name

Re "055" RASPUCHIN

31.08.2017 07:19

У праву сте када за новац кажете да је као енергија али је исто тако као и материја па мјења агрегатно стање. Тако из "папира" , када се уплати на банковни рачун нпр. на Дјевичанским (или неким другим) острвима , прелази у друго агрегатно стање које је попут гаса. А када се за "папир" купи злато (можда и дијаманти) , поново му се мјења агрегатно стање. У коментару сам желио указати да је читав систем у служби "великог баје". Када кажем систем мислим на комплетне "државне јасле" тј. све институције па и јавна предузећа и ту сте у праву јер се ту врти сав новац из буџета. Сви који судјелују у тој подјели новца (кроз плате и друге привилегије) , од врха па до портира и спремачице , су саучесници у пљачки.

Name

#

31.08.2017 07:22

Laze jer mu nema nazad.

Name

055

31.08.2017 07:36

Da,jasno razumijemo se u potpunosti.Nažalost ne poznaje nikakve zakone "osim zakona partije (vođe lopova)" jer su prodali čast i dostojanstvo.Znači potvrđuje se ona da smo većina potomci Kosovskih dezertera!

Name

Bajo

31.08.2017 06:10

Bankrot,kolaps.

ODGOVORITE
Name

PRIJEDORČANIN

31.08.2017 06:13

DOK JE NAMA DODE, IZ REPUBLIKE SRPSKE SVE NAM ODE. JA VIDI IM FACA, MAJKO MILA.

ODGOVORITE
Name

Mrcevci

31.08.2017 06:13

RIJESENJE BI BILO DA DODIK,TEGELTIJA I CVIJANOVICKA VRATE SANO MALI DIO OD OTUDJENOG IZ BUDZETA I ODMAH BI BIO SUFICIT.

ODGOVORITE
Name

Re "Mrcevci" RASPUCHIN

31.08.2017 07:21

Да врате мали дио??? Треба им истрести све из џепова а онда све њих истрести из гаћа!!!

Name

Pero Doboj

31.08.2017 06:14

Dodik je financijski jači od vecine premijera u regionu. Ne moze mu niko nista Svake sedmice ide kod Putina.

ODGOVORITE
Name

Hari

01.09.2017 20:51

Dodik je financijski jaci od rs

Name

xD

01.09.2017 22:48

Retardirani Pero...

Name

Turboskara

31.08.2017 06:25

Bice bolje neko vice na papiru mrtvo slovo u Snsde u stare price kod opozicije nista novo.

ODGOVORITE
Name

Mario

02.09.2017 17:18

biće bolje biće bolje al prvog aprila

Name

aaa

31.08.2017 06:35

Za pravljenje deficita dovoljna je i samo ova trojka sa slike, crna trojka! A još Tegeltija i ...

ODGOVORITE
Name

ccc

31.08.2017 06:40

Takvih prica kao sto je ova mogu napisati na stotine; i sve ostaje samo na prici i nekakvim konstatacijama za koje i vrapci znaju da su tacne. Niko ne preduzima nista konkretnu u cilju promjena koje su neophodne.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

31.08.2017 06:43

Jebe vas Veliki Baja u zdrav mozak. Ako tako vam i treba kad vam je vazno srbvanje od sopstvenog opstanka od neimastinje i bjede.

ODGOVORITE
Name

AR

31.08.2017 06:57

Lud vodja jos ludji narod sta ces moze mu se samo naprijed Baja.

Name

re iskreno

31.08.2017 07:18

Vrhovni Baja zaslužuje još jedan mandat, on za sada radi odličan posao, bravo Baja, bravo bravo bravo...

Name

Jos iskrenije

31.08.2017 07:24

Nisi upucen, niko ovdje ne srbuje nego se radi o g.vnima u svakom smislu.

Name

Tr

31.08.2017 07:30

Kakve veze ima Srbovanje sa MD. Pa on kao ni Cvijanovicka nije Srbin. A i ne trosi svoje vec nase pare, zabole ga. Ko glasa za njega imace papir da nije dobar.

Name

zmaj

31.08.2017 07:07

Ko i malo nesto zna njemu ne treba niko reci kako je u RS, to se vidi na svakom koraku bjeda i nemastinja nerad i bahatost vlasi.Na prici o ugrozenosti RS on je narod doveo do ludila da vise taj isti narod ne zna sta mu je ciniti.Bosnjak sam i vani sam duze vreme ali sam iz BN.Kad dodzem na odmor tuga me uhvati imam dosta jarana srba vredni i posteni ljudi ali ljudi sve su depresivniji i bez voljni za bilo sto preduzeti jer su izgubili nadu.

ODGOVORITE
Name

#

31.08.2017 07:07

Mile, 2006-te, na demonstracijama koje si organizovao, istakao si parolu " MOZE BOLJE". Moze li sad JOS BOLJE?

ODGOVORITE
Name

##

31.08.2017 07:45

Može bolje, nikada više nisu krali!

Name

Mario

02.09.2017 17:27

Njemu je dobro on je stavio na stranu da ni pra unučad nemoraju da rade

Name

Rs

31.08.2017 07:28

Citam komentare da je zapadu stalo da unisti Srpsku zapadu je mozda i stalo do unistenja Srpske ali zasto je toliko stalo i Srbima u Srbskoj da je uniste i da nestane jer svojom sutnjom sigurno odobravamo i zelimo nestanak Srpske znamo za sve gadosti rezima i odobravamo to.

ODGOVORITE
Name

А

31.08.2017 08:09

Издајниче не лупетај

Name

lala

31.08.2017 07:33

Milorade uzmi govnjivu motku pa udri,da se mi nebi latili motke..udri izdajnike..

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

31.08.2017 08:08

Lala, ne seri.

Name

re lala

01.09.2017 22:51

Visicete vi sa bandera, polako samo...

Name

Mario

02.09.2017 17:28

Lala dacu ti ja motiku pa je dobro uvati i udri

Name

А

31.08.2017 07:53

Просто је невероватно колико имамо паметних и способних што коментаркшемо на овом паметном порталу а глупи Додик влада РС више од 10 год хахахахохохохехехе

ODGOVORITE
Name

Iks

31.08.2017 07:53

Ljubim ga: u napredak,plus na racunu,zaposlenost ljudi na nivou,dobar rad- zdravstva banaka firmi i fabrika,pozitivan stav prema svemu i svima i na kraju u predivan osmjeh saradnice mu iza ledja-to majka samo jednom radja i to majka samo voli a ostali nek se mole bogu da im ovakav strucnjak nikad vise ne dodje na vlast bar u narednih 113 godina..

ODGOVORITE
Name

Penzioner

31.08.2017 07:59

Sta ce biti kada izadje na vidjelo da drzavne firme godinama nisu uplacivale doprinose za penzijsko osiguranje?

ODGOVORITE
Name

Bakir

31.08.2017 08:06

Ne daj se Millleeee ! Jos 5 godina ! Jos pet godina izdrži !

ODGOVORITE
Name

Mario

02.09.2017 17:29

Jedino mile more uništiti RS vidi te da su ga svi pustili

Name

borac

31.08.2017 08:35

Covjek je dokazano bolestan ali izgleda da nije sam ko to nemoze da svati i s njim nesto nije u redu.

ODGOVORITE
Name

Re

31.08.2017 12:48

Nije samo Dodik bolestan nego cijela nacija.A on je predvodi.

Name

#

31.08.2017 08:35

Dodik je izrazito drzak ljevcanski primitivac, kvaran do srzi. Neograniceno je pohlepan. Problem je sto uz sebe ima citavu sektu sljedbenila koji su isti kao i on i sto postoji jako puno smrada koji ga uporno izglasava zbog svojih pomija, a tu su ibudale koje xa njega cuju iz medija, posebno na RTRSu koji je cisto zlo.. Bez primjene sile, tesko ce doci do promjena. A opozicija za to nije spremna. Dodik ce se maknuti s vlasti kad vise ni na koji nacin ne budu mogli isplatiti plate budzetskim korisnicima i kad im tajkunske firme, sisacice budzeta, ne budu vise mogle isplatiti plate svojim robovima.

ODGOVORITE
Name

Baja

31.08.2017 15:19

Mesar je kroz funkcionalno školovanje naučio kako krasti na vagi. Ne uzimam u obzir tzv fpn. Švercovanje mu se ne može osporiti. Profiterstvo nikako. Poslušnost jačim od sebe kao i zahtjevanje bespogovorno iste od slabijih takođe. Bahatost i pljačka takođe imanentni liku osrednje seoske barabe kakav jeste i predstavlja se. I kažete "vlada" u minusu, duguje ? A Rusi osvjedočenom rusofilu gđe Madlen Olbrajt, "svježem dahu demokratije sa Balkana" ne daju pare ? Cccccc...

ODGOVORITE
Name

BOBA

31.08.2017 16:18

MENI JE LJUDI UVIJEK SENADER U GLAVI .KAD IDE DIGNE GLAVU SMIJE SE KO SAM JA SAM. KO BI REKAO DA ĆE ONAKO BJEDNO ZAVRŠITI. SRETNO NARODE.

ODGOVORITE
Name

MK

31.08.2017 16:51

OVU SPODOBU JE VIŠE DOSADNO KOMENTARISATI

ODGOVORITE
Name

Ko plaća onaj Bond

01.09.2017 19:06

Ko plaća onaj Bond na ulazu u fond zdravstva?a fond ima svoje obezbjeđenje.Fond zdravstva u minusu od 500 miliona km ako se ne varam

ODGOVORITE
Name

borac

01.09.2017 20:30

E zašto se borismo majko mila. Da sam znao za ovaj ološ da će vladati nasao bih sto načina da dezertiram, a ja kao sa ponosom u borbu za Srpstvo, a ovaj lopov švercao i tada. Mi napravismo ''kuću'', a on uđe u nju i uzima nam kiriju na svaki način. Pa ne daj Bože da opet zagusti, zar bi nam ova dezerterska avetinja bio vrhovni komadant.......

ODGOVORITE
Name

galab

02.09.2017 03:19

Ta vlast neide sve ce pricati i raditi samo daje vlast ,samo je revolucija moze otjerati ili naka strana sila oni znaju kad izgube kontrolu cekaih robija kao Radovanovu vlast...

ODGOVORITE
Name

Alija

02.09.2017 06:23

Ocekujem da ce RTRS uskoro emitovati samo jednu stvar na radiju i tv-u A to je pjesma:"placi mala placi ost'o sam na Raci neda mi se doci u zatvor moram poci"! Bez ironije,zelim vam da uskoro zbacite okove ovih lopova koji vas porobise. A to mozete jedino uciniti na izborima. Pamet u glavu,nije to samo X na glasackom listicu, to je buducnost vase djece.

ODGOVORITE
Name

Re: Alija

02.09.2017 07:06

Alija ovdje Ilija, svaka čast na komentaru.

Name

mujokrme

02.09.2017 12:24

Ma nije to ba nista kod nas takvih ima ba i kad je hladno u federaciji ni nakar gatara hanka nemoze ba da him pomogne.

ODGOVORITE
Name

Joja

02.09.2017 16:12

Posto je Republika Srpska?

ODGOVORITE
Name

Pogledaj...

03.09.2017 05:19

Pa oni koji su u stranci ako grije sunce a mile kaze oblacno je i snijeg to je istina ,moraju her su dobili radna mjesta i privilegije na osnovu krnjizice oartije a ne na osnovu konkursa .

ODGOVORITE