Zaštitom Glavne službe za reviziju štiti se i Republika Srpska i njen ustavni položaj

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota pozvao je danas sve one koji su učestvovali ili namjeravaju da učestvuju u raspravi o načinu rada i funkcionisanja Glavne službe za reviziju na smirivanje tenzija i na krajnje argumentovan i demokratski dijalog o svim otvorenim pitanjima u vezi s tim. "Štiteći nezavisnost i funkcionalnost Glavne službe za reviziju, kao posebno značajne javne institucije u Republici Srpskoj, štite se i Republika Srpska i njen ustavno pravni poredak", poručio je Šnjegota.

Republika Srpska 30.08.2017 | 12:40
Zaštitom Glavne službe za reviziju štiti se i Republika Srpska i njen ustavni položaj
Povodom brojnih komentara i različitih stavova nakon objavljenog revizorskog izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog finansijskog izvještaja (KFI) za 2016. godinu, za korisnike budžeta Republike Srpske, javnost Republike Srpske obavještavamo o sledećem:

- Ova finansijska revizija je, kao i sve dosad urađene, provedena u skladu sa Zakonom o reviziji javnog sektora Republike Srpkse i profesionalnim revizorskim standardima koje svaka vrhovna revizorska institucija u svijetu koristi u svom svakodnevnom radu, a čija primjena je propisana zakonom koji se primjenjuje u Republici Srpskoj. Izvještaj o provedenoj reviziji sačinjen je i objavljen u roku utvrđenom zakonom i u skladu sa zakonski utvrđenim procedurama.

Sa aspekta primijenjene revizorske metodologije u njegovoj izradi, načina izvještavanja i ukazivanja na utvrđene propuste i nedostatke, te davanja revizorskih preporuka i sl., ne postoji bilo kakva specifičnost ili razlika u odnosu na bilo koji drugi dosad objavljeni revizorski izvještaj.

Da je to tako najbolje pokazuju prethodni revizorski izvještaji, posebno oni koji se i u prethodnim godinama odnose na Konsolidovani finansijski izvještaj (KFI) za korisnike budžeta Republike Srpske. Svi ti izvještaji su objavljeni na zvaničnom sajtu Glavne službe za reviziju (www.gsr-rs.org) , te upućujemo zainteresovane da se upoznaju sa njihovim sadržajem.

U vezi sa navedenim, posebno je značajno napomenuti da prilikom revizije KFI za korisnike budžeta Republike Srpske u prethodnim godinama, iako su revizori u svojim izvještajima ukazivali na iste ili slične probleme kao i u izvještaju za 2016. godinu, nije bilo nikakvih negativnih komentara u pogledu kvaliteta ili suštine revizorskih nalaza i preporuka, kako tokom rasprave o tim izvještajima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tako ni u stručnoj i profesionalnoj javnosti. Stoga se logičnim nameće pitanje šta je pravi razlog ili osnov za negativne komentare koji su se mogli čuti prethodnih dana. Sigurni smo da ti razlozi ne mogu imati uporište u profesionalnim računovodstvenim ili revizorskim standardima, načelima i principima.

U vezi sa u javnosti iznesenim komentarima, koji nisu zasnovani na nalazima iz revizorskog izvještaja, želimo da i ovom prilikom kategorički demantujemo bilo kakvu političku opredijeljenost glavnog revizora i njegovog tima, odnosno Glavne službe za reviziju kao vrhovne revizorske institucije u Republici Srpskoj, kao i navodni pokušaj da se kroz tendenciozno izvještavanje, te saradnju sa predstavnicima pojedinih političkih opcija u Republici Srpskoj i BiH ili stranih organizacija vrši ucjena Vlade Republike Srpske ili bilo koje druge javne institucije u Republici Srpskoj, obmanjuje javnost i sl.

Koristimo priliku da sve strane koje su učestvovale ili namjeravaju da učestvuju u raspravi o načinu rada i funkcionisanja Glavne službe za reviziju pozovemo na smirivanje tenzija, te krajnje argumentovan i demokratski dijalog o svim otvorenim pitanjima u vezi s tim.

Ovaj dijalog moguće je organizovati i provesti isključivo u institucijama sistema, prije svega Narodnoj skupštini Republike Srpske i njenim ovlašćenim tijelima, jer Narodna skupština, kao najviši zakonodavni organ, obezbjeđuje sve neophodne materijalne i druge pretpostavke za rad Glavne službe za reviziju, razmatra njene godišnje izvještaje o radu kao i pojedine revizorske izvještaje, uključujući i izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji KFI za korisnike budžeta Republike Srpske, određuje uslove za to i postavlja i razrješava glavnog revizora i njegovog zamjenika i dr.

Napominjemo da bi u svakoj mogućoj varijanti raspleta aktuelnih događaja u narednom periodu, na prvom mjestu trebalo imati potrebu da se očuvaju profesionalni ugled i dignitet koje je Glavna služba za reviziju nesporno stekla kroz svoje dugogodišnje profesionalno djelovanje, ne samo u Republici Srpskoj već i na mnogo širem regionalnom i međunarodnom planu.

U tom smislu, Glavna služba za reviziju je svakako važnija od bilo kog glavnog revizora, te je neophodno osigurati sve neophodne pretpostavke za njeno nesmetano funkcionisanje u narednom periodu u kontinuitetu, u skladu sa zakonom i profesionalnim revizorskim standardima.

Posebno naglašavamo temeljne principe na kojima se zasniva funkcionisanje bilo koje vrhovne revizorske institucije u svijetu, a to su nezavisnost i sloboda od bilo kakvog političkog uticaja i uplitanja u njihov rad.

Ovi principi su snažno promovisani i uključeni u Ustave brojnih zemalja (u našem neposrednom okruženju, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i dr.), zakone kojima se reguliše osnivanje i rad vrhovnih revizorskih institucija, te brojne rezolucije i deklaracije na međunarodnom nivou, uključujući i one usvojene od strane Ujedinjenih nacija.

Štiteći nezavisnost i funkcionalnost Glavne službe za reviziju, kao posebno značajne javne institucije u Republici Srpskoj, štite se i Republika Srpska i njen ustavno pravni poredak.

Stoga, još jednom podsjećamo da se naš rad i funkcionisanje, uključujući i komunikaciju sa javnošću u najširem smislu te riječi, mogu i moraju odvijati isključivo na osnovu profesionalnih standarda, načela i principa, te profesionalnih i stručnih rasprava po bilo kom relevantnom pitanju, a nikako na osnovu uplitanja glavnog revizora ili angažovanog revizorskog osoblja u političke rasprave i ocjene.

U tom smislu, pozivamo sve relevantne strane da nam se, ako to smatraju za shodno, obrate u cilju pojašnjenja bilo kog eventualno nejasnog ili nedovoljno precizno iznesenog stava u bilo kom od naših izvještaja, kako bismo na najbolji mogući način otklonili sve nejasnoće i dileme koje postoje ili mogu da postoje u vezi s tim.

Takođe, napominjemo da će revizorski izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji KFI za korisnike budžeta Republike Srpske biti predmetom rasprave u Narodnoj skupštini i to će svakako biti najbolja prilika da se iznesu ocjene i stavovi u pogledu njegovog kvaliteta i sadržaja, kaže se u saopštenju glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote.

Do ovog saopštenja je došlo nakon jučeršnjeg stava vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koju predvodi SNSD, da će pokrenuti postupak smjene glavnog revizora u parlamentu zbog, kako je navedeno, obmanjivanja javnosti u vezi revizorskog izvještaja.

Zanimljivo je da je ista ta većina Šnjegotu i imenovala na funkciju glavnog revizora i da je u nemilost njihovu pao kada je izašao revizorski izvještaj o konsolidovanom budžetu RS za prošlu godinu u kome je navedeno da je RS u deficitu za više od 118 miliona KM u odnosu na ono što je vlada RS, odnosno ministar finansija saopštio.

(BN)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Pero Doboj

30.08.2017 10:43

RS je zasticena ,..iz FBiH bjeze mladi bez obzira... Srpska ce proguta i FbiH

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

30.08.2017 10:55

PERICA-PERO-PERONJA, vole jedan dobojski.

Name

SANJAJ

30.08.2017 10:58

HEHEHEHE! Vic dana. RS nema sta da jede a hoce da guta!

Name

re Pero s onog svijeta

30.08.2017 11:05

Ti opet nisi lijekove popio??..

Name

Mika Manjača

30.08.2017 11:38

Pero istog sam mišljenja najjači smo ostaju !

Name

IQ

30.08.2017 11:44

Pero lozi glupane konstantno,...bravo Rope

Name

Goci i bend

30.08.2017 11:53

Jel treba negdje pjevati ???

Name

RUGIP

30.08.2017 14:44

U Geoupravi revizori svašta našli; oko 80 miliona KM kredita Svetske banke, stranih donacija i izvornih namjenskih prihoda, sve nenamjenski utrošili; Deurić, Komlj enović, Bajić, Miško, Ćana, Dana, Radulj...

Name

re RUGUP

30.08.2017 14:51

Te pare su potrošili u kupovini poslovnih prostora od režimskih tajkuna, softvera, namještaja, kompjutera i sl. za tri puta većim cjenama.

Name

re re rugip

30.08.2017 15:17

50% je uzeo DODIK, a ostalo Deura, "GUZOVAČA", Ćana kumić Stanković i mrvice asistenti; Bajić, Miško, Rakulj, Vitor Daniela...

Name

ŽIKA Ž

30.08.2017 10:50

ŠNJEGOTA JE GOSPODIN u odnosu na koaliciju na vlasti, oni mogu biti koalicija propasti....!

ODGOVORITE
Name

Crveni sektaši

30.08.2017 10:58

Sada će Šnjegota da bude praćen.Ali šta mu mogu sektaši Koji kontrolišu MUP ako je čovjek pošten.

ODGOVORITE
Name

milan vukelic

30.08.2017 12:34

Nadam se da si upravu. Podrska za Snjegotu. Mada ne bi bio ni prvi ni poslednji koji je nevin zbog jezika zavrsio u zatvoru ili jos gore.

Name

Izdaja

30.08.2017 11:02

Mile sklanjaj ovog izdajnika, koji uz pomoc stranih centara moci, zeli da RS ode u bankrot, a potom u nestanak. Samo ti Milorade mozes spasiti republiku.

ODGOVORITE
Name

Re Izdaja

30.08.2017 11:17

Izdaja, samo ti Mile možeš spasiti Republiku Srpsku:podnesi ostavku.

Name

Za izdaju

30.08.2017 11:30

Ti, druže, nisi normalan.

Name

Re

30.08.2017 11:30

Tvoj baja je RS doveo do bankrota, a to je veleizdaja. Svi koji su mu pomagali, a mnogi i zdusno, takodje si krivi.

Name

Kidišu

30.08.2017 11:43

Nažalost svjedoci smo da strani paćenici prve razdor među nama, slika je ista i u Srbiji nemojte da nas iznenadi nova demokratska pro zapadna partija koja će imati para da nezna šta će s njima i ona će danas SPASI , kliše iz Soroševe kuhinje. Naše razmirice trebamo mirno demokratski riješavati u skupštini bez miješanja stranaca a oni koji rade za njih daleko im lijepa kuća nek idu u Federaciju

Name

aaa

30.08.2017 12:13

Stidite se svojih komentara. Da li su strani plaćenici potrošili kredit koji je digla i sakrila vlada od fonda PIO i svog naroda. Sistematski vlast krade narod i vrši klasično nasilje nad Zakonom i institucijama. SRAMOTA!

Name

Revizor

30.08.2017 11:19

Šnjegoti samo u frizuru ne dirajte. Frizura mu sve govori i po njoj ga svi poznaju. Na granicama mu ni pasoš ne treba.

ODGOVORITE
Name

Sara

30.08.2017 11:32

Zato i jesmo pali nisko. Bavimo se formom, a suština nije važna. Brige me kakav je i kakva mu je frizura. Važno je da časno radi i da zna svoj posao. Ružno je na ovakav način komentarisati ljude.

Name

Tarvolta Džon

30.08.2017 11:44

I stajling u fullu bog je bog frenka nastup a i Pejić je onak moderna i u stilu ludih sedamdesetih trba ih zadtžati ako ništa zbog modnog vremeplova.

Name

Gadget RS

30.08.2017 11:52

Ne, treba biti čelav, neobrijan i sa minđušom u uhu k'o Milan Tegeltija.

Name

KOMŠINICA

30.08.2017 11:31

kaže dodo daj ostavku ili ĆU TE SMIJENITI................. dodo-entitet i ako ne radi kako on kaže i hoće smjenaaaaaaaa..........e neće ići dodo.

ODGOVORITE
Name

re KOMSINIC

30.08.2017 12:10

Ako ga skupstina bira onda ga moze i smijenit,ako ima vecinu sve je to normalno.

Name

SANKCIJE DOK SE NE OPAMETIMO

30.08.2017 12:25

Pošten narod vjeruje glavnom revizoru, zato dodo ne čačkaj mečku...................

Name

Дића

30.08.2017 11:34

Господине Шњегота прависте само овој водећој структури истина не одговара ко год истину каже за њих не ваља само напред истина и само истина.

ODGOVORITE
Name

055

30.08.2017 11:50

Zašto sad neizađe prmijerka čvaka i mlatne glavom da usmjeri snop i kaže: Šta hoćete ,čovjek je "FAKTIČKI prikazao FAKTIČKO stanje"!

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

30.08.2017 12:04

Faktički su jedino prikazane i ukazane bijele čizice, i selfi iz amerike, sve ostalo je prladika.

Name

BLAGO NAŠOJ PAMETI

30.08.2017 12:09

BUKA DESK Budžet DODIKOVE HALUCINACIJE NA +40: Dužni i Bogu i narodu, a predsjednik o milionima Piše: Milovan Matić / Objavljeno: 30.08.2017. u 13:30h

ODGOVORITE
Name

Suki

30.08.2017 12:18

Snjegota je profesionalac u svom poslu i svaka mu cast. Smijenite zamjenika Darka Pejica, koji je najveci neradnik u Reviziji, koji se bavi samo tracevima i maltretiranjem zaposlenih u Reviziji zajedno sa dudkom Ljiljanom Forcom, a primaju plate koje su vece od premijera. Pejic uticao na misljenje Elektroprivrede da njegova zena Dragana mogla da sjedi u Odboru za reviziju Elektroprivrede RS.

ODGOVORITE
Name

borac

30.08.2017 12:39

Ima da pises sta ti Baja kaze kakav zakon i bakraci on je zakon.

ODGOVORITE
Name

borac

30.08.2017 12:41

Jeli ti to iz podruma Svetog Luke pises komentare.

ODGOVORITE
Name

Sta Ima Da Se Buni,

30.08.2017 17:23

predsednik , ima puna i zakonita prava ,da izvrsi i pivuce sluzbenika :ukoliko dođu do spoznanja da nije uzvrsavao zadatke "u ovom primeru R-SKE. odma neka ide kuci i nepravi stetu .

ODGOVORITE