Nema para ni za identifikaciju

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ apelovali su na Vladu Srpske i druge nadležne institucije da se iznađu sredstva da bi se identifikovalo 650 posmrtnih ostataka Srba koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 29.08.2017 | 12:53
Nema para ni za identifikaciju
Predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da bi Vlada Republike Srpske trebalo da doznači mnogo više sredstava da bi republički Zavod za sudsku medicinu, koji je savremeno opremljen, mogao da izvrši identifikaciju posmrtnih ostataka u tim kosturnicama.

On je dodao da je BORS nezadovoljan procesom traženja nestalih Srba u BiH i identifikacijom srpskih žrtava rata, zbog čega je neophodno alarmirati sve organe vlasti na nivou Republike Srpske i BiH da se taj proces ubrza.

Miletić je rekao da je BORS ogorčen radom srpskih predstavnika u Institutu za nestala lica BiH, jer nisu izvršili zadatak zbog kojeg su birani u tu instituciju.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a Zoran Vidić rekao je da će BORS sutra, polaganjem vijenaca na tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj - u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju, obilježiti 30. avgust - Međunarodni dan nestalih.

On je naveo da će polaganje vijenaca biti obavljeno u simboličnih 11.55 časova, kao znak upozorenja da je došlo do zastoja u procesu traženja i identifikacije nestalih Srba u BiH.

Vidić je rekao da BORS nije zadovoljan radom Instituta za nestala lica BiH jer Srpska još potražuje 1.670 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj nalazi 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a Grada Banjaluka Stanislav Jungić, koji je otac poginulog borca VRS, smatra da "država ne može biti pokrovitelj bilo čega, a da ne bude pokrovitelj traženja nestalih Srba i identifikacije njihovih posmrtnih ostataka".

Jungić je rekao da će kao predstavnik Odbora predložiti da se posmrtni ostaci u tri spomen-kosturnice Srpske identifikuju, a za one koji nisu pronađeni da se podigne spomenik neznanim i nepronađenim borcima VRS.

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Pero Doboj

29.08.2017 11:03

Ubrzo ce cijeli svijet poslati jaku financijsku inekciju koja ce se koristiti u posticaje Veteranima RS koji su prolili krv da bi danas Srbi ponosno setali eurospskim prestolnicama.

ODGOVORITE
Name

Nema para za identifikaciju!

29.08.2017 11:05

Ali, ima para za novoformirano Udruzenje veterana, koje je formirao Dusko Vukotic, kako bi dodatno unio pometnju u ionako dezorjentisane demobilisane borce. Mada, je to sve Vukotic veoma dobro licno naplatio!

ODGOVORITE
Name

Laktaši

29.08.2017 11:06

OD KUDA IM PARE KADA IM TREBAJU SILNA AUTA I HELIKOPTERI A LUDI NAROD NEK UTI I OPET GLASA ZA VLADAJUĆE.

ODGOVORITE
Name

Mile

29.08.2017 11:10

Nema pa nema mozda bidne a mozda i nebidne....

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2017 11:13

I ovi hoce pare ? Ne da bi nesto kao radili nego da se ogrebu. Potrositi se ! Islo se na more, bazenu, ruckove...A ova slika koja visi ne visi zbog ljubavi prema RM nego na osnovu njega se prikupljaju pare za svoje potrebe.

ODGOVORITE
Name

borac

29.08.2017 11:25

Nasu vladu ne interesuju ni zivi a kamo li mrtvi.Oni dizu kredite da bi ih pokrali.

ODGOVORITE
Name

Milan

29.08.2017 11:35

Gdje je Savčić?

ODGOVORITE
Name

Pero

29.08.2017 14:16

Mamuran pomijeso rakije boli ga glava

Name

Siniša

29.08.2017 11:36

Predsjednik BORS-a se mora mnogo više boriti za borce, kako žive, tako i mrtve. Plata je dobra, a samo piskaraju nešto.

ODGOVORITE
Name

Radovan

29.08.2017 11:38

Sve će to žene pozlatiti. On je se naoružao znanjem.

ODGOVORITE
Name

Zeljko Blagi

29.08.2017 12:03

Naplatice Savcic svoje cutanje ko i Curguz a borcima ostaju kontejneri.Tako im i treba kad se ne nune...

Name

Simo

29.08.2017 13:25

Pa što će se buniti, nikad mu nije bilo bolje.

Name

komsija

29.08.2017 11:57

Opet SRAMOTA i SRAMOTA kako da se u ovj zemlji niko ne stidi jer gore stanje nemoze da bude od ovog. Pola se vremena potrosi na svadjama i dokazivanja kako oval ili onaj nije uradio nista. Ako je upitanje strucnost jos je veca zalost kod toliko Diploma (kupljenih). Mnogima nije jasno zasto su oni na tim radnim mjestima, a pogotovu sta rade njihovi sefofovi? Dokle ce skuplati po 1KM za lijecenje sirotinje, kada ce mo mi imati Daten-Bank kako pacijenata a tako nasih davaoca organa. Sad trebamo skupljati po 2Km za DN-Analizu posmrtnih ostataka je drzava nema od kuda. To se nije smjelo cekati 20 godina a VIP kupuje Auta i tjera ulicama sirotinju na strane jer oni se zure pitamo se gdje?

ODGOVORITE