"Vječiti", neka u decembru ne bude kao u avgustu!

Umesto "evropskog derbija", dobili smo osrednju superligašku utakmicu. Nadamo se da će u finišu prvog dela sezone slika biti drugačija, iako će izgovori ponovo moći da se nađu.

Fudbal 28.08.2017 | 23:00
"Vječiti", neka u decembru ne bude kao u avgustu!
Srpski klubovi redovno ističu da "žive za evropske utakmice". Kada su, konačno, i jedan i drugi najveći - Crvena zvezda i Partizan -  izborili jesen u grupnoj fazi evropskog takmičenja,umesto fešte i odlične fudbalske predstave u 155. "večitom derbiju", dobili smo utakmicu koja jedva da zaslužuje prelaznu ocenu zahvaljujući tek nekoliko dobrih poteza.

Golovi su izostali u nedelju uveče, ali i žar koji sa sobom nosi derbi. Nije bilo energije među igračima i to je ono što je glavni razlog razočaravajućeg izdanja i jednih i drugih. Jer, Zvezda protiv Sparte Prag i Krasnodara, a Partizan protiv Videotona, pokazali su da imaju kvalitet za mnogo, mnogo bolju utakmicu od viđene u sedmom kolu Superlige Srbije.

Opravdanje se može potražiti u činjenici da su i crveno i crno-beli bili i fizički i emotivno ispražnjeni posle ostvarenih velikih uspeha samo tri dana ranije, kada su obezbedili plasmane u Ligu Evrope, međutim, ako ovaj put i može da im se "progleda kroz prste", u narednom međusobnom duelu - za sada zakazanom za 13. decembar - izgovora ne bi smelo da bude.

I ta utakmica, poslednja pre odlaska na zimsku pauzu, doći će nekoliko dana posle evropskih izazova (7. decembar). Doduše, ako zaista ostane unapred određen termin igraće se u sredu, tako da će igrači imati nešto više vremena za oporavak u odnosu na avgustovski duel.

Za Zvezdu će naredni derbi uslediti posle domaćinstva Kelnu, dok će Partizan dočekati najvećeg rivala posle gostovanja u Kijevu, protiv Dinama. Biće to poslednje utakmice grupne faze Lige Evrope, tako da će u slučaju od ukupnog ishoda, fudbaleri i treneri već sada moći da pripreme alibi - ili zbog razočaravajuće eliminacije sa evropske scene ili zbog euforičnog plasmana u šesnaestinu finala. U svakom slučaju, "emotivno pražnjenje" se samo nudi kao izgovor. Uz to, za razliku od sadašnjih "plus 37 stepeni u hladu", tada će verovatno biti "minus", vetar, možda i sneg...

Nadamo se, ipak, da će i jedni i drugi uspeti da pronađu motiv i energiju da iskoriste poslednje atome snage posle napornog prvog dela sezone, ne bi li publici priredili utakmicu za pamćenje.

Kakav bi svaki "večiti derbi" i trebalo da bude...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar