Tramp "siječe" i pomoć Srbiji

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pokušaće da drastično umanji novčanu pomoć koju SAD pružaju zemljama istočne Evrope, piše Blumberg.

Svijet 17.08.2017 | 13:45
Tramp "siječe" i pomoć Srbiji
Agencija piše da je istok Evrope odahnuo nakon uveravanja zvaničnika SAD da region i dalje uživa bezrezervnu podršku Vašingtona, ali da finansijski znakovi koji stižu ovih dana sa Kapitol hila pokazuju potpuno drugačiju priču.

"Uprkos turneji potpredsednika Majka Pensa po eks komunističkom regionu, kojom je trebalo da se učvrsti podrška u borbi protiv 'širokog spektra' ruske agresije, Bela kuća je zatražila velike rezove u finansiranju saveznika", piše Blumberg.

Kako se navodi, predviđena smanjenja u budžetu Stejt departmenta obuhvataju i sredstva za Evropu i Evroaziju, pa je predloženo da se zemljama iz tog dela sveta za 2018. opredeli čak 336 miliona dolara manje u odnosu na ono što je Obamina administracija od Kongresa tražila za 2017. godinu.

Iako nije sigurno da će ovaj predlog proći u Kongresu, Blumberg ističe da "planirani budžet šalje snažnu poruku o Trampovim prioritetima".

Među zemljama za koje su planirani drastični rezovi u opredeljenim sredstvima za razvoj demokratije i vladavine prava, podršku ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije i ostalom, nalazi se i Srbija, sa više od 40 odsto umanjenja.

Obamina administracija je za tekuću godinu, za Srbiju, zatražila 23,4 miliona dolara za programe unapređenja vojne obuke i edukacije, podršku u borbi protiv narkotika, terorizma i za finansiranje fondova ekonomske podrške zemlji.

Kako piše Blumberg, za 2018. godinu je zatraženo skoro 45 odsto manje sredstava.

Najdrastičniji rez doživela je Bugarska, sa skoro 80 odsto manje sredstava u odnosu na prošlu godinu, a slede Gruzija, Estonija, Litvanija, Letonija, Srbija, Crna Gora i Ukrajina, koja doduše ima manje umanjenje nego prošle godine.

Vredi istaći da je Obamina administracija za 2017. godinu opredelila više sredstava za programe u Srbiji nego 2016. godine i to ravno 40 odsto.

Uporedo sa smanjenjima troškova Stejt departmenta, Bela kuća traži da više sredstava troši Ministarstvo odbrane, a deo bi trebalo da stigne i do istoka Evrope.

U izveštajima se zasad imenuje samo Ukrajina, koja bi trebalo da dobije uvećana sredstva u odnosu na raniji period.

Kako Džonatan Kac iz Nemačkog Maršalovog fonda kaže za Blumberg, to pokazuje da se SAD "povlače iz pokušaja da očvrsnu demokratiju u regionu".

"Prethodne administracije su pokušavale da balansiraju odbranu, diplomatiju i razvoj, a predlog ove administracije je van takvog balansa", kaže Kac.

Podsetimo, nedavno je "Vašington post" pisao da državni sekretar Reks Tilerson namerava da "preuredi" Stejt department i da je deo "velikog spremanja" i promena teksta misije centra američke diplomatije iz kog bi trebalo da se izbaci odrednica "promocija demokratije".

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

blbl

17.08.2017 14:32

Ah ta zla Amerika. Ni para nam nedaju. :)

ODGOVORITE
Name

Tramp,

17.08.2017 15:37

Momci nema love,manje kradite više radite " necu da amerika bude vaša krava muzara.

Name

Ispravka

17.08.2017 14:39

Nije li Tramp prijatelj Putina i malih Rusa kako ste pisali prije godinu dana?

ODGOVORITE
Name

Bg

17.08.2017 15:42

Srbe su preuzeli Arapi a Turski Sultan dolazi u Srbiju sa 150 vezira.

ODGOVORITE
Name

Re BG

17.08.2017 17:50

Ako je Arap neznaci da je Islamske vjeroispovijesti...

Name

@re BG

17.08.2017 19:18

Ma nije Islamske vjeroispovjesti, vama specijalno dolaze Nebeski Arapski velikomučenici sa kandilom!