Gori deponija kod Bratunca

Veliki požar, koji je izbio na nekadašnjoj bratunačkoj deponiji na Zagonima, prijeti da izazove veće ekološke probleme jer gust crni dim izaziva kašalj i gušenje kod mještana Bratunca.

Republika Srpska 01.08.2017 | 18:54
Gori deponija kod Bratunca
Novinar Srne saznao je od vatrogasaca na terenu da je vatra zahvatila središnji dio deponije, zbog čega je otežan pristup požaru.

"Biće veoma teško ugasiti ovaj požar jer je riječ o izuzetno velikoj količini, odnosno `brdu otpada` koji gori i iz kog se diže gust crni dim. U cijelom Bratuncu osjeća se smrad", naveo je jedan od vatrogasaca.

Zagađenje vazduha koje je prouzrokovano požarom ugrožava veliki broj okolnih bratunačkih naselja, a građani su istakli da im ova deponija smeta godinama.

"Sve nas guši ovaj dim i smrad od izgorjelih guma i plastike. Ne može se boraviti ispred kuće. Ne možemo ni prozore, ni vrata da otvorimo", kaže Radinka Јovanović iz naselja Јelovci.

Miroslav Todorović iz naselja Repovac rekao je da nije prvi put da ova deponija gori.

"I prije nekoliko godina dogodio se požar. Nije samo ovo problem, problem je i kada pada kiša. Niz rijeku se sliva voda odozgo, ljudi imaju zasade maline u blizini i veliko je zagađenje. Nadamo se da će ovo neko konačno riješiti", istakao je Todorović.

Mještani okolnih naselja kažu da ovo odlagalište otpada trenutno ima status divlje deponije i da su zabrinuti jer niko ništa ne preduzima da bi bila sanirana.

Opštinski ekološki inspektor Nevenka Majstorović tvrdi da nije ovlaštena, niti nadležna da daje izjave o ekološkoj situaciji u opštini Bratunac.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Šefko Karić kaže da su vatrogasci i radnici Gradske čistoće na licu mjesta i da pokušavaju da saniraju požar, ali nije odgovorio da li će nakon gašenja vatre deponija biti uklonjena.

"Deponija na Zagonima imala je ekološku dozvolu. Nije mi poznato da li je ona istekla ili nije, ali znam, i odgovorno tvrdim, da se vrši odvoz smeća na Regionalnu deponiju `Crni vrh` kod Zvornika, da su troškovi odvoza veliki, te da to otežava situaciju", pojasnio je Karić.

On je dodao da bar jedan kamion dnevno nelegalno doveze i istrese otpad na ovu deponiju.

Direktor preduzeća "Gradska čistoća" Zlatan Čelanović, čiji su kamioni nakon otvaranja Regionalne deponije u Zvorniku i isteka ekološke dozvole lokalne deponije na Zagonima odvozili smeće na Crni vrh, nije danas imao vremena za davanje izjava.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar