Protivmjere zbog sankcija Rusiji

Američke sankcije protiv ruskih i evropskih kompanija koje sarađuju sa Moskvom su „nezakonite“ i „krše međunarodno pravo“, izjavila je ministarka ekonomije Njemačke.

Svijet 31.07.2017 | 15:56
Protivmjere zbog sankcija Rusiji
Uprkos zahtjevima Evropske unije, Vašington je odbio da slijedi „zajedničku politiku“ u sankcijama, pa sada Evropska komisija razmatra pitanje „protivmjera“ protiv SAD, istakla je ona.

Njemačka ministarka ekonomije Brigit Cipris kritikovala je američke sankcije protiv Rusije kao „nezakonite“ i zaprijetila Vašingtonu protivmjerama, prenosi list „Cajt“.

Američki nacrt zakona takođe predviđa sankcije protiv njemačkih i evropskih kompanija.

„Smatramo da ovo jednostavno krši međunarodno pravo“, izjavila je Ciprisova.

„Amerikanci ne mogu da kažnjavaju njemačke kompanije zbog činjenice da one posluju u nekoj drugoj zemlji“.

Prema njenim riječima, niko ne želi „trgovinski rat“ i zbog toga su Amerikance pozvali da ne odustaju od zajedničke politike sankcija.

„Nažalost, oni to nisu uradili. Zbog toga Evropska komisija trenutno razmatra odgovarajuće mjere. Evropa je spremna da preduzme kratkoročne kontramjere“, naglasila je Ciprisova.

„Cajt“ navodi da su prošle nedjelje Predstavnički dom i Senat odobrili sankcije. Prema mišljenju kritičara, Kongres ima ekonomske interese.

Njemačke firme bile su uznemirene, jer su američke sankcije usmjerene, između ostalog, i protiv kompanija koje su uključene u izgradnju ruskih gasovoda. Konkretno, Sjedinjene Američke Države namjeravaju da spriječe izgradnju gasovoda „Sjeverni tok 2“, u kojem učestvuju njemačke, holandske, francuske i britanske firme. Takođe bi mogle da utiču i na druge projekte čiji izbor će zavisiti od predsjednika Trampa.

U vezi sa zabrinutošću Njemačke i drugih zemalja EU, američki državni sekretar Reks Tilerson je saopštio o pregovorima sa evropskim partnerima.

Prema njegovim riječima, on u tom pogledu teži „bliskoj saradnji sa našim prijateljima i saveznicima“ i želi da odluka o sankcijama bude „ispravno shvaćena“.

Sa svoje strane, Moskva je saopštila da će kao odgovor na sankcije broj američkih diplomata u Rusiji biti smanjen za 755.

Prema riječima Vladimira Putina, to bi bilo „osjetljivo“ za SAD. Istovremeno, ruski predsjednik isključio je naredne sankcije, zaključuje „Cajt“.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar