Slučaj "Kanada'': 60 svjedoka

Rad Vere Sladojević, koja je zbog ozbiljnih propusta u radu i teških optužbi građana smijenjena sa funkcije direktora Centra za socijalni rad Banjaluka, češlja i banjalučko tužilaštvo.

Republika Srpska 28.07.2017 | 07:52
Slučaj "Kanada'': 60 svjedoka
Želimir Lepir, glavni okružni tužilac OJT Banjaluka potvrdio je za “EuroBlic” da se protiv Sladojevićeve vodi pet predmeta, te da će u jednom biti saslušano 60 svjedoka.

''U obimnom spisu koji je u radu kod nadležnog tužioca, prikupili smo svu dokumentaciju o kritičnim predmetima i odlučili smo da saslušamo 60 stručnih radnika Centra za socijalni rad Banjaluka kako bi utvrdili da li je bilo nezakonitih radnji u radu Centra, torture prema radnicima i mobinga'', izjavio je Lepir.

On je istakao da je tužilaštvu u međuvremenu dostavljen i izveštaj Komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS koja je utvrdila brojne propuste u radu Centra i Sladojevićeve kao tada odgovorne osobe u ovoj javnoj ustanovi, a u slučaju usvajanja brata i sestre Severina i Svjetlane B. koji su iz Banjaluke odvedeni u Kanadu.

Mediji su o predmetu “Kanada” proteklih meseci mnogo pisali, a javnosti su otkriveni zabrinjavajući propusti, koje je u junu ove godine u svom izvještaju potvrdila i stručna komisija resornog ministarstva.

Osim materijalnih dokaza koji su predočenii javnosti, o propustima prilikom usvajanja su detaljno govorili i dugogodišnji stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite.

Svi oni dali su u međuvremenu izjave i u policiji, a imena saslušanih svjedoka, te zapisnici o njihovim saslušanjima dostavljeni su nadležnom tužiocu koji vodi predmet “Kanada” Radenku Jankoviću.

''U izvještaju o stručnom nadzoru koji je obavila Komisija ministarstva. ministar je tražio da se snimi stanje u Centru i zaista su taksativno navedeni propusti u radu, kao i preporuka da se ovi propusti otklone. Sa tužiocem sam dogovorio da u ovom predmetu još nešto istraži, nakon čega će biti donesena konačna odluka'', objasnio je glavni okružni tužilac Lepir.

Podsjetimo, Komisija ministarstva potvrdila je da usvajanje brata i sestre uopšte nije vođeno kao međunarodno, iako su djeca odvedena u Kanadu. Utvrđeno je i da je prekršen Porodični zakon RS, jer deca nisu imala staratelja punih šest mjeseci, a u spisima nije bilo dokaza o podobnosti usvojitelja od nadležnih službi iz Kanade.

Komisija je istakla da nema ni dokaza da je zbrinjavanje djece razmatrano na stručnom vijeću Centra, niti su provjeravani riziko faktori, s obzirom da su brat i sestra promenili životnu sredinu, jezik i kulturu.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

borac

28.07.2017 06:35

Poznato svi na nekoj funkciji su korumpirani i pripadaju mafiji.

ODGOVORITE
Name

Naravno,

28.07.2017 07:19

Svaki kriminal je organizovan! Pojedinac ne moze nista, bez potpore vise lopova, pa makar to bilo i cuvanje straze!

Name

Mrcevci

28.07.2017 13:40

SEKTA KOJA POSTENOG COVJEKA NATJERA DA POSTANE KAO I ONI

Name

eliot nes

28.07.2017 18:49

Dns je sve funkcije na kojima su njegovi kadrovi zloupotrebio sve gadove na robiju,čmarka pola ,vericu,nešića,savanovića,trninića i ostali šljam.

Name

VN

28.07.2017 06:48

Jeli toj djeci lose tamo,a dali im nude nesto bolje.

ODGOVORITE
Name

Rade

28.07.2017 07:48

Sta je sada sa tom djecom iz Kanade? Zna li se gdje su i kako su?

ODGOVORITE
Name

Komsiluk

28.07.2017 09:58

Gdje su djeca?

ODGOVORITE
Name

Rade

28.07.2017 19:08

Veru na robiju,Tunjice ili Foča.

ODGOVORITE