Intervju: Sa Tavambom svemu pomalo...

Tavamba o sramoti u Kairatu, Aršavinu, rasizmu i Irtišu. . .  "Igrao sam sa mnogim odličnim fudbalerima do sada, pa ne mogu da izdvojim samo jednog. U Nitri je to bio Štefan Zošak, zatim Timoščuk i Aršavin u Kairatu i naravno, Saša Ilić u Partizanu. Uvek je zadovoljstvo igrati sa takvim fudbalerima", kazao je napadač crno-belih.

Fudbal 20.07.2017 | 17:15
Intervju: Sa Tavambom svemu pomalo...
Leandre Tavamba je prošle sezone postao miljenik navijača Partizana pre svega zahvaljujući gol kojim je crno-belima trasirao put ka pobedi nad Crvenom zvezdom u večitom derbiju. Toliko da je dobio i pesmu. Ali, Tavamba nije samo zbog svoje pojave na terenu zanimljiv sagovornik, već i zbog interestantnih iskustava koje je doživeo u dosadašnjem toku karijere.

O onome što je doživeo u prethodnim klubovima, u Africi, Slovačkoj i Kazahstanu, kao i o dosadašnjem iskustvu u Partizanu, Tavamba je govorio za sajt Fudbalsk.fr.

“Kad sam dolazio u Partizan čuo sam da je tadašnji trener Marko Nikolić u Sloveniji imao problem sa jednim tamnoputim igračem. Ali nisam imao nikakv problem ni sa njim ni u Srbiji. Nekad sam igrao, nekad nisam i to je sve zavisilo od moje forme. On je dobar čovek i nema problem sa tamnoputim fudbalerima. Nikolić je odličan trener, svi smo napredovali kod njega. Taktiku je spremao do najsitnijih detalja“, rekao je Tavamba koji je u Partizan došao u zimu 2017. godine.

O Marku Nikoliću, bivšem treneru crno-belih, kamerunski napadač je izneo veoma pozitivan stav.

“Kad sam dolazio u Partizan čuo sam da je tadašnji trener Marko Nikolić u Sloveniji imao problem sa jednim tamnoputim igračem. Ali nisam imao nikakv problem ni sa njim ni u Srbiji. Nekad sam igrao, nekad nisam i to je sve zavisilo od moje forme. On je dobar čovek i nema problem sa tamnoputim fudbalerima. Nikolić je odličan trener, svi smo napredovali kod njega. Taktiku je spremao do najsitnijih detalja.“

Jednu od neobičnih odluka doneo je kada je u sezoni 2014/15 rešio da se iz Evrope vrati u Afriku. Potpisao je Al Ahli iz Bengazija.

“To je bila teška odluka. Al Ahli je tad igrao u Tunisu, a učestvovao je u afričkoj Ligi šampiona. To je bilo veoma posebno za mene i zato sam se vratio u Afriku. Nadam se da ću igrati i evropsku ove sezone sa Partizanom. Na moju žalost, ispali smo tada već u grupnoj fazi takmičenja. A zanimljivo, nismo igrali libijski šampionat zbog ratnog stanja u državi.“

Tavamba kaže i da je u Kahazstanu, gde je nosio dres Kairata, imao promenljiva iskustva.

“Prvi meč u Kairatu bio je protiv Uralska. Izgubili smo sa 2:1, a ja sam promašio penal. Šutnuo sam ga i to protiv odluke trenera. Stvarno me je bilo sramota. Ipak, u drugom duelu sa tom ekipom imao sam šansu da se iskupim i dao sam pobedonosni gol petom i to sa ivice kaznenog prostora.“

Tu ekipu, međutim, napustio je posle samo šest meseci.

“Promenio se trener u Kairatu i tako je počela priča o odlasku. Inače je odluka o potpisivanju za Kairat bila više finansijski nego fudbalski izbor sa moje strane. Mislio sam da tamo nemam dovoljnu minutažu. Još sam mlad i hteo sam da se vratim u Evropu. Sa Partizanom sam osvojio duplu krunu i sada igramo kvalifikacije za Ligu šampiona. Pre nego što sam došao u Beograd, imao sam ponude iz Žiline, Irtiša i Atiraua. Bilo je i nekih poziva iz arapskih zemalja. U svakom slučaju, nije mi se ostajalo u Kazahstanu“

I za kraj, Tavamba nije mogao da se odluči koji saigrač ostavio do sada najjači utisak na njega.

“Igrao sam sa mnogim odličnim fudbalerima do sada, pa ne mogu da izdvojim samo jednog.  U Nitri je to bio Štefan Zošak, zatim Timoščuk i Aršavin u Kairatu i naravno, Saša Ilić u Partizanu. Uvek je zadovoljstvo igrati sa takvim fudbalerima."

Izvor: mozzartsport

FOTO: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar