"Car je go" samo niko ne vidi!?

Samo organizovani građani mogu da budu demokratski korektiv autokratski vođenim partijama i otuđenim centrima moći.

Republika Srpska 19.07.2017 | 14:15
"Car je go" samo niko ne vidi!?
Političke partije na vlasti upravljaju svim aspektima društvenog života: od zapošljavanja, preko javnih investicija, do socijalne pomoći, da ne nabrajam dalje.

Političkim partijama upravlja nekolicina moćnika (obično 1-3) u partijskom vrhu, koji privatizuju i instrumentalizuju partiju za ostvarivanje svojih ličnih i porodičnih interesa, te interesa tajkuna koji ih plaćaju za ustupke i političke usluge.

Moćnici u vrhu partija okruženi su sve većom armijom podanika, poltrona i poslušnika, koji zarad svojih egzistencijalnih i drugih interesa pristaju da služe tim moćnicima i njihovom interesu, gubeći pritom svoju ličnost, dostojanstvo i integritet, umjesto da služe građanima i javnom interesu. Mediji i novinari prihvataju takođe podaničku ulogu i time potpuno zanemaruju i izigravaju svoju nezamjenjivu ulogu u društvu i javnosti.

Partije koje trenutno nisu na vlasti funkcionišu po istim pravilima čim dođu na vlast. Njihovo pogonsko gorivo nisu interesi građana, već interesi partijskih moćnika.

Interesi građana i privrednika, akademske zajednice, kulturnih i sportskih radnika... pojavljuju se samo u vrijeme izbora. Odmah nakon toga nestaju sa političke i javne scene, jer nema ko da ih zastupa i da radi na njihovom ostvarivanju.

Ove stvari se ne mogu promijeniti i popraviti djelovanjem kroz političke partije, jer one nisu demokratske već autokratske institucije. Ove stvari se ne mogu promijeniti i popraviti u kratkom roku, jer će politički moćnici uraditi sve da to spriječe.

Ove stvari se mogu promijeniti i popraviti samo građanskim aktivizmom i jačanjem građanskog samoorganizovanja i inicijativa. Samo organizovani građani mogu da budu demokratski korektiv autokratski vođenim partijama i otuđenim centrima moći.

Promjene se uvode malim koracima i počinju od onih koji su spremni da plate cijenu slobodnog političkog djelovanja i zastupanja interesa građana (ili slobodnog akademskog, novinarskog i svakog drugog javnog djelovanja) ličnim odricanjem od „benefita“ koji im se nude kroz služenje partijskim moćnicima.

Od onih koji su, poput djeteta iz poznate Andersonove bajke, jedini spremni da kažu ono što svi vide: da je „car go“, da se radi o opštoj obmani i da nikakvog novog odijela nema. Od onih koji su, kao ostvarene i slobodne ličnosti, spremni da služe građanima i javnom interesu. Od te prvobitne „mrvice“ vremenom se stvara kritična masa sposobna da preokrene stvari ka pravom smjeru.

(Istinito)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ms

19.07.2017 12:25

браво за опис стања!

ODGOVORITE
Name

Bubana

19.07.2017 12:37

Uf, uf nisam jos primjetila da je nas predsjednik go. I da ga takvog vidim ne bi vjerovala rodjenim ocima?

ODGOVORITE
Name

Vladimir

19.07.2017 12:45

Pa prije samo mjesec dana hvalio je DNS zahvaljujuci kojem je u proteklih 17 godina bio nacelnik u opstini i predsjednik skupstine grada, zgrnuo lovu i udomio i zaposlio siru i uzu familiju na gradske i drzavne jasle. Izgleda da je dozivio iznenadno prosvjetljenje ili je glupan kojem su trebalw tolike godine da shvati sta je partija a prije ce biti da je lazov. Sto se aktivizma tice, kada je gradjanska inicijativa za Borik prvi put dosla u skupstinu Balaban je nije podrzao vec je bio na strani vladike Jefrema tj crkveno politicke elite. Toliko.

ODGOVORITE
Name

MK

19.07.2017 13:07

PREDSJEDNIK JE SAMO I ODOZGO I ODOZDO GOLOGUZ

ODGOVORITE
Name

MK

19.07.2017 13:08

TAKVI POLTRON IMAJU POTREBU JOŠ DA OPRAVDAJU SVOJE POSTUPKE I TEK ONDA SE OGOLE I NAPRAVE OD SEBE JOŠ VEĆE IDIOTE.

ODGOVORITE
Name

Balaban je...

19.07.2017 13:15

Bio vladar iz sjenke, jedan od najuticajnijih ljudi u B.Luci i ne znam nikoga kome je morao polagati racune. Godinama bio nacelnik odjeljenja ciji je budzet bio i preko 80 000 000 KM. Lako je bilo graditi ime i uticaj sa tolikim novcem. Njemu ne odgovara broj zaposlenih u Gradskoj upravi B.Luka a svu svoju blizu i dalju rodbinu je uhljebio u toj istoj gradskoj upravi i gradskim preduzecima. Pitajte ga za firmu Luna graditelj, gdje joj je sjediste i ko je vlasnik te kako je jedna bezvezna firma mogla dobijati poslove koje nisu mogli izvrsiti tj.svaki posao koji su radili morao se ponovo iz budzeta grada placati jer su izvedeni radovi bili ravni nuli a oni kao izvodjaci nikada nisu to radili o svom trosku jer se obavezno cekalo 2 godine da prodje garantni rok pa bi se posao ponovo morao raditi. O kakvom on narodnom klubu i interesima prica, pa zar zadnjih 17 godina nije radio u interesu gradjana. A Sibarevica pitajte samo kako je kao predsjednik komisije za poljoprivredu i selo , sam sebi dodjeljivao desetine hiljada maraka a kada mu ove godine nije poslo za rukom da na isti nacin uzme 40 000 KM bespovratnih sredstava onda mu ne valja DNS. I kcerku je preko DNS -a zaposlio u Vladu pa mu DNS opet ne valja. Ma dajte ljudi, premali smo mi da se sve nebi saznalo...

ODGOVORITE
Name

Patriota

19.07.2017 18:22

Ziva istina od riječi do riječi za ovu dvojicu vajnih "srpskih" tribuna...