Ministar treba dati ostavku

Ni u jednom zemlji nije se dogodilo da robne rezerve idu u likvidaciju, ali jeste u Republici Srpskoj, ukazao je danas poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović.  Zbog činjenice da je u javnom preduzeću “Robne rezerve RS” otvoren stečaj, bilo bi, kaže, moralno da ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković podnese ostavku.

Republika Srpska 18.07.2017 | 14:43
Ministar treba dati ostavku
- Ako danas "Robne rezerve" idu u stečaj, to govori o ozbiljnosti ove vlasti i Vlade RS - rekao je Krsmanović tokom rasprave o Prijedlogu zakona o interventnim nabavkama, po hitnom postupku.

Taj zakon je predložen, nakon što je, zbog milionskih dugovanja, otvoren stečaj u “Robnim rezervama”.

Poslanica SNSD-a Nataša Radulović je rekla da problema u radu robnih rezervi bilo i u zemljama regiona, te da je Prijedlog zakona o interventnim nabavkama dobar model kako može da funkcionira ta oblast.

Navela je i da je potrebno da Vlada RS jednom godišnje parlamentu podnese izvještaj o realizaciji plana intervetnih nabavki.

Poslanik SDS-a Dušan Berić, međutim, smatra da je zakon o interventnim nabavkama, koji je predložila Vlada RS, neprovodiv, dok je njegov stranački kolega Miladin Stanić tvrdio da je zakon loš i omogućava neograničene zloupotrebe.

- I nije čudno da su "Robne rezerve" s ovakvom vladom RS propale. Na svakoj tenederskoj nabavci se pljačkalo - ustvrdio je Stanić i dodao da je bolja opcija bila reorganizacija, a ne stečaj tog javnog preduzeća, jer bi se tako sačuvali i radnici i imovina.

Poslanik PDP-a Zoran Galić rekao je da Vlada ima naviku da nelikvidna javna preduzeća samo preimenuje u nova preduzeća, koja i poslije toga ne mogu da dobro posluju.

- Predlažen da i ovo preduzeće, kasnije, registrujete kao "Nove robne rezerve" - kazao je Galić.

I poslanik Napredne Srpske, koji djeluje u Klubu PDP-a, Adam Šukalo je upitao ko je odgovoran za milionske dugove “Robnih rezervi”, koji iznose 34 miliona KM.

- Imate krivično-pravnu odgovornost za sve ovo što ste upropastili u RS - ustvrdio je Šukalo.

Da je žalosno da “Robne rezerve RS” idu u stečaj, ukazali su i poslanici koalicije “Domovina”, upitavši kako bi Vlada RS mogla da reaguje u vanrendim situacijama i iz kojih izvora bi pomogla staovništvu, što je osnovna funkcija robih rezervi.

I oni su zatražili odgovornost onih koji su “Robne rezerve” doveli u stečaj.

Zakon o interventnim nabavkam je predložen po hitnom postupku, nakon što je u javnom preduzeću “Robne rezerve RS“, zbog dugova od 34 miliona KM, otvoren stečaj, odlukom Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci.

Predloženim zakon se propisuje način nabavke proizvoda, robe i sredstava u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu i temelji se na Planu interventnih nabavki koje bi, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma, donosila Vlada RS.

- U slučaju elementarnih nepogoda, katastrofa, ratnog stanja i slično, Vlada RS bi donosila odluku kojom bi proglasila postojanje ozbiljnog poremećaja na tržištu. Finansijska sredstava za interventne nabavke proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnog poremećaja na tržištu osigurala bi se u entitetskom budžetu RS - stoji u obrazloženju Prijedloga zakona o interventnim nabavkama u RS.

"Robne rezerve RS“ imaju obaveze u iznosu od 34 miliona KM i za oko 18 miliona su veće od tekuće imovine kojom to javno preduzeće raspolaže, zbog čega je otvoren stečaj u tom javnom preduzeću.

 (Fena)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Stecaj

18.07.2017 13:08

Citava Republika ce uskoro u stecaj! Ko ce tad podnijeti ostavku?!

ODGOVORITE
Name

Julio

18.07.2017 15:00

Realno, kakva je snaga i ovlascenja "ministra" Gluhakovica? Nikakva. Nema sanse da je on mogao imati bilo kakav uticaj na te Robne rezerve. On sjedi u Vladi da se ispostuju odredbe Ustava o konstitutivnostivnosti. A Gluhakovic nije jedini koji tako sjedi i koji niti sta moze popraviti, niti sta moze pokvariti, tu su jos i Klokic, Davidovic, Komic, Resic.

Name

Farmland

18.07.2017 13:12

Preko Farmlanda su pokrali milione narodnih para...da Mektic ima petlju kao jezik,priveo bi Dragana Vasiljevica,Predraga Zgonjanina,Mladenka Topalovica,Gorana Djukica,Darku Sandaru...koji su izvrsioci,nisu imali hljeba a sad imaju stanove i vile po Banjaluci,voze auta po 100 000 km...a radnici nisu dobili 10 plata,ova drzava nema ni vlast ni opoziciju

ODGOVORITE
Name

Re Farmland

18.07.2017 13:28

i Akana Dodika nemoj izostavljati,on je prodao psenicu od rob rezervi koja je data farmlandu na cuvanje,a bio je savjetnik Vasiljevicu,Dodo ga je postavio u farmland jer su braca od strica,inace Akan je krao motore za navodnjavanje i traktorske gume po Mrčevcima i bio privodjen i šamaran,pa mu Dodik sredi da krade stotine hiljada i milion jer se za to ne odgovra i ne ide u zatvor.al stice te Akane ruka pravde kao i ovd lopove iz farmlanda a i tvog brata Dodu sto ce stici,hapsi Mekticu Akana taj ce sve propjevati ko je sta ukrao.

Name

Posteno

18.07.2017 14:35

A za Akana dodajte još kako je radio sa istim Miladinom Stanicem koji stalno laje za farmland Miladinu valjao farmland sve dok nije prestao raditi za njih E moj narode Samo Nek privedu i akana i miladina pa Nek se vidi šta je

Name

BOBA

18.07.2017 13:21

SAMO NAROD MOŽE SUDITI NAROD JE NAJ JAČA VOJSKA ALI NA ŽALOST NE MA NARODA.

ODGOVORITE
Name

Tag

18.07.2017 13:32

Nije jasno kako poslanici SNSDa uopste imaju obraxs da diskutuju. Vlada treba da podnese ostavku. I Milorad Dodik.

ODGOVORITE
Name

Mile

18.07.2017 13:56

Ako ja podnesem ostavku moj mali ce se poceti drogirati bolje onda da ja budem Precednik sto je sigurno sigurno je....

Name

Kika

18.07.2017 13:53

Hrvatski ministar odbrane dao je ostavku samo sat i po nakon što je predsjednica Kolinda rekla da je vojska trebala ranije biti uključena vezano za požare na moru. Kod nas, ma kakav, možeš im svašta govoriti, jok, ko se uhvati stolice, prije glavu daje nego dupe skida sa nje. Ona Vera afera iz Centra za socijalni rad, npr, moralna nakaza, dok je ne otjeraju otići neće, tako i naši ministri. A i razumijeh ih jednim dijelom, lijepo je njima, što bi išli. Kradu koliko mogu, ništa ne odgovaraju....

ODGOVORITE
Name

Pravo pitanje je

18.07.2017 14:33

Zasto opozicija ne organizuje proteste? Do svrgavanja bande.

ODGOVORITE
Name

BOBA

18.07.2017 14:51

JE LI NORMALNO DA MINISTAR MIRJANIĆ IMA SEDAMDESET GODINA GLUHAKOVIĆ ŠEZDESET ČETRI I KAO NIKO NIŠTA NE TREBA DA GOVORI ZBOG NJIHOVIH GODINA ZEMLJO OTVORI SE DA SVI PROPADNEMO JELI MOGUĆE AKO SU STARI NE KA IDU SA SCENE I ODGOVARAJU A NE DA MOGU RADITI ŠTA HOĆE DA LI NARODE VI SLUŠATE OVE GLUPOSTI.

ODGOVORITE