Građevinci rade po najvećoj žezi

Iako je zbog visokih temperatura koje prelaze i 38 stepeni Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS apelovalo na poslodavce da izvrše preraspodjelu radnog vremena i zaštite zdravlje zaposlenih, za radnike na otvorenom, kažu sindikalci, ovo ništa ne znači jer rade na najvećoj žezi.

Republika Srpska 11.07.2017 | 07:34
Građevinci rade po najvećoj žezi
Juče je proglašen crveni meteoalarm za područje od Prijedora do Bijeljine zbog ekstremno visoke dnevne temperature, koja prelazi 38 stepeni, a vrelo je bilo i u drugim gradovima.

Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kaže da bi Zakonom o zaštiti na radu trebalo da se odrede temperature koje zapravo spadaju u vanredne okolnosti.

"Vidjela sam u Prijedoru da radnici rade bez ikakvih raspodjela iako su najavljene temperature preko 38 stepeni. Svake godine apeluju i Ministarstvo i Sindikat, ali od apela niko koristi vidio nije. Hodajući po Banjaluci i drugim mjestima vidjela sam da su radnici u najvećem toplotnom intervalu, od 11 do 17 časova, na građevinama i da rade po najvećoj žezi", naglašava Vrabičićeva.

Prema njenim riječima, u Sindikatu nisu za prekidanje posla jer su svjesni da se moraju poštovati rokovi, ali da je neophodno organizovati radno vrijeme od šest do 11 časova i od 17 do 20 časova, kako bismo imali zdrave ljude na radnim mjestima.
Podsjeća na prošlogodišnji slučaj kada je radnik pao u nesvijest i poslije se morao vratiti na posao.

"Kod naših poslodavaca trebalo bi da proradi humani faktor, treba da sklone ljude sa građevine, autoputa i drugih mjesta na otvorenom. Uostalom, to je samo nekoliko dana u toku godine", navodi Vrabičićeva.

S druge strane, prema saznanjima Saše Trivića iz Unije udruženja poslodavaca RS, poslodavci u zavisnosti od svojih mogućnosti čine sve da na ovim vrućinama naprave što bolje uslove rada.

S obzirom na to da u zakonodavstvu RS nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni pri kojim bi klimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, pozvao je poslodavce da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje radnika.

"Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika", naglašava Savanović, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Zbog ove pojave ekstremno visokih temperatura i moguće opasnosti ugrožavanja zdravlja stanovništva, Milenko Ðaković, gradonačelnik Prijedora, donio je set zaključaka kojima se obavezuju javna preduzeća i ustanove na dodatno angažovanje, da bi se posljedice ovih vremenskih neprilika svele na minimum...

"Postavljanje cisterni za vodu na mjesta intenzivnijeg okupljanja građana, zdravstvene ustanove treba da preduzmu preventivne mjere i obezbijede uslove za pojačani prihvat ugroženog stanovništva zbog mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja građana usljed visoke temperature. Treba uvesti i vanredne termine odvoza smeća sa područja urbanih zona radi pojačanja sanitarno-higijenskih mjera i sprečavanja epidemija", navodi Đaković.

Preporučene mjere iz Ministarstva:

- organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena

- rotacija poslova

- izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana  (od 11 do 15 časova)

- uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova

- osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor

- nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Radink

11.07.2017 05:41

Bolji njih ona stavar za nas radike..nema drzave nema zakona nema nist....i to sto ima zakona postuju ono sto njima odgovara..kad trebaju dat otkaz il pokrenut disciplinski postupak..a plate .penzijsko i zdravstveo ako uplate uplate..nikom nist...fujjj...

ODGOVORITE
Name

Brzi

11.07.2017 06:04

Na zapadu baustelci dobiju po 5000€ da idu na more da se brckaju u moru, posto je puno vruce.Zimi dobiju po 3000€ da idu skijat.Pa se pitam kad uopste rade.

ODGOVORITE
Name

jole

11.07.2017 06:29

Jeli to na zapadu RS.

Name

Dijasporac

11.07.2017 14:33

ma kakvi 5000 iljada ove godine samo 4400 e.

Name

Tajkuni

11.07.2017 06:16

Kad se zapošljava u Prijedorputevima pored Ugovora o radu potpisuje se i Ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa, kome se samo stavi datum po potrebi...klasična ucjena.

ODGOVORITE
Name

Brzi

11.07.2017 08:38

Na zapadu imas ugovor samo da si primljen, a poslodavac vam daje otkaz kad on hoce,normalno otkazni rok14 dana.Pa to je normalno on je ulozio novac u firmu.Nema vise Tita i njegovog samoupraljanja,danas je ja ulozio pare ,ja i gazda firme. Otvarajte sami firmice,ne trazite drzavne jasle: Elekroprivreda,Vodovod,Sumarstvo,Zeljeznice.

Name

Re Brzi

11.07.2017 09:08

I kad se otvori firma kako dobiti posao na tenderima od njih? Čijim parama oni rade? Više od 80% posla im je sa državom...za njih socijala i prava, radnicima kapitalizam i eksploatacija.

Name

MK

11.07.2017 09:25

ZABORAVILI STE NEŠTO JAKO BITNO NA ZAPADU SE RINTA I RADI ALI SE REDOVNO DOBRO I BEZ KAŠNJENJA PLACA VAŠ RAD UZ TO NEMA POLA NA BANKU POLA NA RUKE PA OŠTEĆENA I DRŽAVA I RADNIK SAMO U DOBITKU POSLODAVAC IMA LI TO U TOM VAŠEM PRAVILNIKU O RADU .INTEGRAL GODINAMA POSLUJE TAKO I NAŠ PREDSJEDNIK MU SVE TO AMINUJE ZBOG PODJELE DOBITI NARAVNO NEDA MILE NIŠTA NA LIJEPE OČI

Name

Brzi

11.07.2017 09:33

Nazalost tako je u kapitalizmu,ali zato se narod borijo.

Name

Re re Brzi

11.07.2017 10:28

Bori(j)o? E moj polusvijete koji glasaš i odlučuješ...