Srpski zid plača u Beogradu

Na Trgu Republike u Beogradu Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji dočekalo je večeras "Srpski zid plača - Srebrenica", čije su panoe sa fotografijama žrtava donijele porodice srpskih srebreničkih žrtava.

Republika Srpska 10.07.2017 | 21:02
Srpski zid plača u Beogradu
Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branislav Vasiljević rekao je da su prve žrtve u Srebrenici bili Srbi, te da su danas u Beogradu kako bi "pokazali svijetu da ne treba razdvajati žrtve".

"I srpska majka plače. Srbi nikada nisu bili genocidni, niti će ikada biti. Broj od 3.267 srpskih žrtava u području Srebrenice to pobija, a 70 odsto ovih žrtava su bili civili", rekao je Vasiljević novinarima.

On je istakao da nije istina da su muslimani sahranjeni u Potočarima bili civili i dodao da su 90 odsto njih bili vojnici koji su poginuli u borbama, u probojima od Srebrenice do Tuzle.

Milojka Simić iz Srebrenice, koja je 1992. godine izgubila muža, djevera i sestriće rekla je da jedino krivi Nasera Orića.

"On i njegovi vojnici su ih poubijali, ali on im je bio gazda. Došla sam da istjeram pravdu, da kažem da su i oni zločinci, da su i oni ubijali i to prije nego naši", naglasila je Simićeva.

Dragica Lazarević iz Srebrenice istakla je da se samo govori o događajima iz jula 1995. godine, te da se ne zna šta su muslimani radili Srbima od 1992. do 1995. godine.

"Samo se zna da su Srbi njih ubijali, a do 1995. godine oni su nas ubijali. Svaki praznik nama je prisjeo, i Petrovdan i Božić i Vaskrs, za svaki praznik četiri godine neko je naš poginuo. Meni su ubili dva brata i muža za jedan dan, tetku isekli i njenu snaju. Poslije 20 godina dobila sam braću da ih sahranim, jednog bez glave. Da li je to pravda da nas niko ne vidi?", ispričala je Lazarevićeva.

Predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić istakao je da je ovaj "Zid plača" postavljen kako bi se čuo i glas porodica srpskih žrtava.

S obzirom da je skup nevladine organizacije "Žene u crnom" na istom mjestu, gdje je u 19.00 časova dočekan "Zid plača", bio zakazan i prijavljen za 19.30 časova, Spasić je rekao da se neće pomjeriti odatle sve dok i one svoj skup odavanja pošte muslimanskim žrtvama ne završe.

"Da su došle porodice nastradalih muslimana u Srebrenici i udruženje 'Majke Srebrenice', prvi bih se pomerio odavde, ali 'Žene u crnom' glume nekakve žrtve, a njima niko nije ubijen na prostoru bivše SFRJ. Da su doživele ličnu tragediju, ja bih bio uz njih", dodao je Spasić.

Dva skupa održavaju se uporedo na Trgu Republike, a dijeli ih kordon policije.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Peki

10.07.2017 19:27

Rastjerajtte tu bagru zene u crnom bagra nad bagrama.

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2017 20:01

Zasto? Jel one uzmu neki datum kad drugi obiljezavaju godisnjice. Zasto se svi uhvatili 11 jula. Pa ima li i drugih datuma. Ili se namjerno to radi.

Name

Zoki

10.07.2017 20:14

Nisu ti one krive sto nemas Para..

Name

eh

11.07.2017 07:00

Prije par noći na RTRS kažu da su u tih 3000 stradalih Srba navodno oko Srebrenice uračunati i poginuli borci VRS? Mislim da ne treba miješati kruške i jabuke, stradali srpski civili su jedno (tu mislim na one koji su zločinački ubijeni u selima oko Srebrenice), a borci koji su vjerovatno izgubili život širom ratišta u BiH su sasvim nešto drugo! Logično je da su nakon pogibije vraćeni da se pokopaju u svom rodnom kraju, no nije korektno da ih se uvrštava u tu brojku od 3000 stradalih srba oko Srebrenice

ODGOVORITE
Name

Brzi

11.07.2017 09:16

Zene u crnom,ko to finacira, mozda Natasa K.