Zemljotres trese Makedoniju

Mnogi građani Ohrida i turisti proveli su noć pod vedrim nebom nakon zemljotresa jačine 5,1 stepeni koji je pogodio Ohridski region, u jugozapadnom dijelu Makedonije.

Region 04.07.2017 | 08:32
Zemljotres trese Makedoniju
Predstavnici lokalne samouprave, Instituta za zemljotresno inženjerstvo iz Skoplja /Izis/ i Seizmološke opservatorije Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju sinoć su održali sastanak s ciljem smirivanja građana, koji su zabrinuti za bezbjednost nakon serije zemljotresa koji potresaju Ohrid i okolinu više od dvije sedmice.

Tokom sastanka istaknuto je da je zemljotres jačine oko pet stepeni po Rihteru očekivan u ohridskom seizmološkom području, prenose skopski mediji.

Posljednji veliki zemljotres na području Ohrida registrovan je 1911. godine i on je bio jačine šest stepeni po Rihterovoj skali.

Stručnjaci su uputili poruke da građani ne strahuju, budući da su prilikom gradnje objekata nakon 1964. godine poštivane odredbe zakona i takve građevine mogu da izdrže i jače zemljotrese od jučerašnjeg.

Stručnjaci su kao razlog za zemljotrese u ohridskom seizmološkom području naveli tektonske pokrete zemljanih ploča dugačkih oko 20 kilometara u rasponu između Ohrida i Resena.

Od 18. juna, kada se desio prvi, do danas je na ohridskom području registrovano više od 1.000 potresa.

Na području Ohrida i sinoć je registrovan slabiji zemljotres, jačine 2,8 stepeni po Rihteru.

Prema podacima seizmoloških službi epicentar zemljotresa, koji se je desio u 22.06 časova bio je šest kilometara od Ohrida.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar